Βράβευση της Αλίκης Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου για την προσφορά της στα ανθρώπινα δικαιώματα

Την ανάγκη να υπάρχει συνεργασία με φορείς της πολιτείας για την θεσμική προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επισήμανε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και επίτιμος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η Επιτροπή για τα δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας της. Παράλληλα, τόνισε ο κ. Σταυρόπουλος, η διασφάλιση της ανεξαρτησίας της Επιτροπής παραμένει αδιαπραγμάτευτη.

Την ημερίδα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαιρέτησαν οι πρώην πρόεδροι της ΕΕΔΑ Κωστής Παπαϊωάννου, σήμερα γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και ο καθηγητής Αντώνης Μανιτάκης. Ο κ. Παπαϊωάννου στάθηκε στην “κουλτούρα διαλόγου, που κυριαρχεί στην Επιτροπή, όπου καμία απόφαση δεν παίρνεται με οριακή πλειοψηφία, παρά οι διαφωνίες συζητούνται επί μακρόν, μέχρι την τελική απόφαση”. Ο κ. Μανιτάκης, από τη μεριά του, ανέφερε πως τα πολιτικά κόμματα δεν θα έπρεπε να παίρνουν μέρος στις συνεδριάσεις της Επιτροπής, γιατί, ως επί το πλείστον, υπερασπίζονταν τα δικά τους συμφέροντα, ενώ τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αξιακά ζητήματα.

Για το ρόλο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) απέναντι στην οικονομική και προσφυγική κρίση μίλησε ο καθηγητής Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος, δικαστής στο ΕΔΔΑ και πρώην αντιπρόεδρος της ΕΕΔΑ. “Σε μια δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη, το ΕΔΔΑ προσπαθεί να εφαρμόζεται η Συνθήκη της Γενεύης, να γίνουν δραστικές αλλαγές στον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙΙ και να χαράξει κατευθύνσεις στη μεταναστευτική πολιτική ως προς το όριο και τις συνθήκες κράτησης των ανθρώπων”, επισήμανε ο κ. Σισιλιάνος, παραθέτοντας στοιχεία από πρόσφατες υποθέσεις στο ΕΔΔΑ που αφορούσαν βασανιστήρια, παράνομες φυλακίσεις και χείριστες συνθήκες κράτησης.

Η Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, πρόεδρος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου βραβεύτηκε από την ΕΕΔΑ για το πλούσιο έργο της στην έρευνα και στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κ. Μαραγκοπούλου, διατέλεσε, επίσης, πρώτη πρόεδρος της ΕΕΔΑ την περίοδο 2000-2006, πρύτανης της Παντείου, συμμετείχε σε πλήθος επιτροπές και ενώσεις, όπως η Διεθνής Ένωση Γυναικών, το Ελληνικό Συμβούλιο για της Ισότητα των Φύλων κλπ. Ο κ. Σταυρόπουλος την χαρακτήρισε “μαχήτρια με την πένα, το λόγο και την πράξη”, ενώ αποκάλυψε πως όλα τα κόμματα της στην πάροδο των χρόνων της είχαν ζητήσει να κατέβει βουλευτής, η ίδια απάντησε σε όλους “όχι”.

Η ΕΕΔΑ αποτελεί ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας σε θέματα προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Έχει συσταθεί με το Ν 2667/1998 σύμφωνα με τις Αρχές των Παρισίων του ΟΗΕ και συγκροτήθηκε πρώτη φορά σε σώμα στις 10 Ιανουαρίου 2000. Σε αυτήν εκπροσωπούνται ανεξάρτητες Αρχές, πανεπιστημιακές σχολές νομικών και πολιτικών επιστημών, συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΜΚΟ, πολιτικά κόμματα και υπουργεία.

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.