Παρέμβαση Ευρωκοινοβουλίου για τον Σπύρο Χαγκαμπιμάνα, φυλακισμένο στο Μπουρούντι

Παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην υπόθεση του Σπύρου Χαγκαμπιμάνα, που κρατείται παράνομα στις φυλακές-κολαστήρια Gitega στο Μπουρούντι, έγινε την Πέμπτη.

Με κοινή πρόταση ψηφίσματος, το ΕΚ καλεί την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής / Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Federica Mogherini, να εξασφαλίσει την άμεση απελευθέρωση του Σπύρου Χαγκαμπιμάνα «ο οποίος φυλακίστηκε παράνομα και βασανίστηκε, διότι, ως αστυνομικός, αρνήθηκε να πυροβολήσει κατά του πλήθους στις 28 Ιουλίου 2015». (http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=MOTION&reference=P8-RC-2015-1348&format=XML&language=EL)

Οι δικηγόροι του Σπύρου στην Ευρώπη, Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης, αναφέρουν, όπως σημειώνουν στο εκτενές ρεπορτάζ τους οι Μαρία Ψαρά και Λευτέρης Μπιντέλας στο ΕΘΝΟΣ, πως η απόφαση αυτή αποτελεί τη δικαίωση των ενεργειών του δίκαιου αγώνα για την απελευθέρωση του. «Ζητάμε από τη Διεθνή Κοινότητα την άμεση εκτέλεση του ψηφίσματος. Η δίκη-λαιμητόμος είναι ακόμα σε εξέλιξη. Κάθε ώρα που περνάει αποβαίνει κρίσιμη για την ζωή και ελευθερία του Σπύρου», δηλώνουν στο Ethnos.gr

Την ίδια στιγμή, οι Μπουρουντιανές αρχές προχωρούν στη δίκη – παρωδία, χωρίς καν να τηρούν τα προσχήματα. Το δικαστήριο σε βάρος του Ελληνα υπηκόου Σπύρου Χαγκαμπιμάνα ξεκίνησε την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου σε μία αίθουσα που ήταν ασφυκτικά γεμάτη από πάνοπλους αστυνομικούς. Τη δεύτερη μέρα της δίκης, οι αρχές αποφάσισαν να αποβάλλουν τους δικηγόρους των 28 κατηγορούμενων για πραξικόπημα, μεταξύ των οποίων και ο Σπύρος, με την αιτιολογία ότι παρεμποδίζουν τη διαδικασία! Οι φωτογραφίες – ντοκουμέντο που εξασφάλισε και δημοσιεύει το «Ethnos.gr» σοκάρουν, καθώς η μεταγωγή των κατηγορουμένων γίνεται υπό καθεστώς απόλυτου τρόμου, ενώ η δίκη διεξάγεται μέσα στις φυλακές-κολαστήρια της Gitega.

Κρίσιμη κάθε ώρα για την τύχη του Σπύρου Χαγκαμπιμάνα

Οι δικηγόροι Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης, υπέβαλαν στην αρχή της διαδικασίας αίτημα αναβολής, διότι οι Μπουρουντιανές αρχές δεν τους είχαν επιτρέψει επί έξι μήνες την πρόσβαση στα στοιχεία της δικογραφίας. Οι προθέσεις των δικαστικών αρχών του καθεστώτος φάνηκαν εξαρχής, αφού το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα και διέταξε την πρόοδο της δίκης, κρίνοντας πως δε συντρέχει κανένας λόγος αναβολής. Ωστόσο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους», χθες το δικαστήριο προχώρησε και ένα βήμα παραπάνω, αποβάλλοντας τους δικηγόρους όλων των κατηγορουμένων από τη διαδικασία, με την αιτιολογία της «δήθεν παρεμπόδισης» εκ μέρους τους και διέκοψε τη συνεδρίαση μέχρι την Παρασκευή προκειμένου να βρουν μέσα δύο ημέρες νέους δικηγόρους, σε μία δίκη που κρίνεται το μέλλον της ζωής τους, καθώς τυχόν καταδίκη επιφέρει εξοντωτικές ποινές.

Κρίσιμη κάθε ώρα για την τύχη του Σπύρου Χαγκαμπιμάνα

Επιπλέον, οι δικαστικές αρχές του Μπουρούντι, άσκησαν χθες το απόγευμα ποινική δίωξη (!) κατά του Βέλγου δικηγόρου Bernard Maingain για …συμμετοχή στο πραξικόπημα κατά του Κράτους. Ο κ. Maingain μαζί με τους Ανδρέα και Αλέξη Αναγνωστάκη είναι οι τρεις διεθνείς δικηγόροι που εκπροσωπούν τέσσερις εκ των κατηγορουμένων.

Κρίσιμη κάθε ώρα για την τύχη του Σπύρου Χαγκαμπιμάνα

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, τόσο οι Ελληνικές Αρχές, όσοι και οι Ευρωπαϊκές, δεν έχουν προχωρήσει σε καμία παρέμβαση προς το καθεστώς του Μπουρούντι, έχοντας εγκαταλείψει τον Ελληνα και Ευρωπαίο υπήκοο. Τη στιγμή που παραβιάζονται στοιχειώδη δικαιώματα υπηκόου τους και εξελίσσεται μία δίκη – λαιμητόμος για τον Σπύρο, του οποίου του στερούν ακόμα και τη δυνατότητα να επιλέξει τον δικηγόρο του, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Εξωτερικών τηρεί σιγή ιχθύος. Παρεμβάσεις για το θέμα έχουν κάνει Ελληνες Ευρωβουλευτές, αλλά χωρίς να έχει υπάρξει αποτέλεσμα.

Κρίσιμη κάθε ώρα για την τύχη του Σπύρου Χαγκαμπιμάνα

Οι δικηγόροι του Σπύρου, έχουν προσφύγει στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για να αποσταλούν στο Μπουρούντι Διεθνείς Παρατηρητές, ώστε να  διασφαλιστεί ότι οι κατηγορούμενοι θα τύχουν δίκαιη Δίκη. Την ίδια στιγμή, εξετάζεται στη Γενεύη η Επείγουσα Προσφυγή του Σπύρου ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τις Αυθαίρετες Κρατήσεις. (UN Working Group on Arbitrary Detention). Επίσης, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ασχολείται με την υπόθεση των βασανισμών και της παράνομης κράτησης του.