Παρέμβαση εισαγγελέα για τις καταγγελίες Σπίρτζη ζητά ο πρώην επικεφαλής του ΟΑΣΑ

Την παρέμβαση του εισαγγελέα για την εξέταση της καταγγελίας περί κακοδιαχείρισης στον ΟΑΣΑ που έκανε την Τετάρτη στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών, κ. Χρήστος Σπίρτζης, ζητεί ο πρώην επικεφαλής του συγκοινωνιακού οργανισμού, κ. Γρηγόρης Δημητριάδης.

Ο κ. Δημητριάδης, σημειώνει το tovima.gr, απαντά στις αναφορές του κ. Σπίρτζη, οι οποίες έγιναν κατά την διάρκεια της ακρόασης των προτεινόμενων διοικήσεων για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, και αφορούσαν την ύπαρξη μεγάλου αριθμού εξωτερικών συμβούλων, την καταγγελία περί κατασπατάλησης χρημάτων του οργανισμού για διαφήμιση κι επικοινωνία και την άποψη ότι οι εισηγήσεις του ΟΑΣΑ για το επιχειρησιακό του σχέδιο ήταν σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν που τελικά θέσπισε το υπουργείο Υποδομών.
Στη δημόσια δήλωσή του, ο κ. Δημητριάδης σημειώνει ότι «προκαλεί κατάπληξη η συνεχιζόμενη κατασυκοφάντηση του επικεφαλής και της διοίκησης του ΟΑΣΑ από τον υπουργό Υποδομών», επισημαίνοντας τα εξής:
«Οι νομικές υπηρεσίες που είχαμε για έργα δεκάδων εκατομμυρίων (ΣΔΙΤ με διαγωνιστικές διαδικασίες και Συμβούλιο της Επικρατείας, Ελεγκτικό Συνέδριο κλπ) είχαν ελάχιστο κόστος και οι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ (Τηλεματική, που θα ενημερώνει το κοινό με ακρίβεια πότε θα έρθει το λεωφορείο, και το Ηλεκτρονικό Εισιτήριο με την τοποθέτηση πυλών εισόδου στο μετρό που θα ανοίγουν με “έξυπνες κάρτες”, τις οποίες ο πολίτης θα φορτίζει για να πληρώνει αναλογικά με τη χρήση) ξεκόλλησαν και πλέον υλοποιούνται! Έτσι δόθηκαν 23 χιλ. ευρώ το 2015 και το 69 χιλ. ευρώ το 2014 για νομική υποστήριξη που έφερε αποτελέσματα. Σημειωτέον ότι ο ΟΑΣΑ έχει μόνο δύο νομικούς ως οργανισμός» σημειώνει.
«Ο επικεφαλής του ΟΑΣΑ δικαιούται από το νόμο τρεις συμβούλους. Το 2015 δεν χρησιμοποιήθηκαν καν τρεις, ενώ έτσι και αλλιώς είναι στο ενιαίο μισθολόγιο ως αποδοχές. Τα βιογραφικά τους είναι στη διάθεση όλων, καθώς αποτελούν πετυχημένα στελέχη της αγοράς. Προκαλεί έκπληξη ότι για το 2013 αποσιωπείται το γεγονός ότι υπήρχαν και τότε τρεις σύμβουλοι διοίκησης. Η πρόσφατη τροπολογία δεν καταργεί τους συμβούλους αυτούς, άρα ούτε από εκεί προκύπτει το οποιοδήποτε δημοσιονομικό όφελος για να καλυφθεί η μισθοδοσία της νέας θέσης ξεχωριστού προέδρου/διευθ. συμβούλου» σημειώνει.
«Σε έναν Όμιλο με τζίρο πάνω από 250 εκ. ευρώ και πάνω από 1 εκ. επιβάτες την ημέρα, η προώθηση της νέας μηνιαίας κάρτας (“30 ευρώ, δηλ. με 1 ευρώ τη μέρα πας παντού, μειωμένο 15 ευρώ για το φοιτητή κ.α.”), του mobile ticketing κλπ είχαν για δύο χρόνια έξοδα μόλις 183 χιλ. ευρώ (συνολικά μάρκετινγκ με εκδηλώσεις κλπ) μετά από διαγωνισμούς και διαδικασίες ΔΣ, ενώ τα οφέλη ήταν πολλαπλάσια (η μηνιαία κάρτα πούλησε τόσο πολύ που κάλυψε τις απώλειες του πρώτου διαστήματος, όπως είχαν εκτιμηθεί από τις μειώσεις εισιτηρίων, δηλ 800 χιλ. ευρώ το μήνα)» επισημαίνει ο κ. Δημητριάδης.
«O λόγος που γίνεται  για  “συγκεκριμένη εταιρεία επικοινωνίας” αφορά σε δύο ξεχωριστούς μειοδοτικούς διαγωνισμούς συνολικής αξίας 104 χιλ. ευρώ για το 2014 και το 2015 για το σύνολο του Ομίλου. Μάλιστα, στην μία περίπτωση η εταιρία ήταν η μόνη που εμφανίστηκε στο διαγωνισμό, οπότε ο ΟΑΣΑ τον ακύρωσε και τον επαναπροκήρυξε για να δημιουργηθεί ανταγωνισμός» συνεχίζει.

«Σχετικά με τα σημεία διαπραγμάτευσης για την αναδιοργάνωση του Ομίλου, το τελικό κείμενο του Σχεδίου Δράσης είναι ουσιαστικά το αρχικό που πρότεινε ο ΟΑΣΑ. Παρακαλούνται όλοι να συγκρίνουν τα σημεία. Το non paper του υπουργείου δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, πχ. αναφέρει ψευδώς ότι η εισήγηση ΟΑΣΑ ήταν να διατηρηθούν οι “εθελοντές ελεγκτές” ή να μειωθούν οι κοινωνικές παροχές! Τι εξυπηρετούν αυτά τα ψεύδη;» επισημαίνει.

«Η διοίκηση του οργανισμού άσκησε τα καθήκοντά της με διαφάνεια και γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Γι’ αυτό και παρήγαγε έργο που αναγνωρίζεται ακόμα και από στελέχη της σημερινής κυβέρνησης. Δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και ακριβώς γι’ αυτό το λόγο ζητεί την άμεση διενέργεια εισαγγελικής έρευνας για τα πεπραγμένα της. Η Δικαιοσύνη είναι το μόνο όπλο της απέναντι στη συκοφαντία και σε συμπεριφορές που υποδηλώνουν κατάχρηση εξουσίας» καταλήγει ο κ. Δημητριάδης.