Στη σειρά για ...λίστα χειρουργείων

Λίστα χειρουργείου καθιερώνεται σε κάθε Πανεπιστημιακό και Νοσοκομείο του ΕΣΥ, σύμφωνα με το άρθρο 82 του νομοσχεδίου που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή.
Όπως αναφέρεται, στόχος είναι η διασφάλιση της ισότητας και της μη διάκρισης των ασθενών. Βασικοί όροι για την κατάρτισή της αποτελούν η κατόπιν ιατρικής τεκμηρίωσης αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου και της δυνατότητας χρόνου αναμονής, με ασφάλεια για την υγεία του ασθενή, από ειδικευμένους ιατρούς των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, των Εξωτερικών Ιατρείων, των Νοσηλευτικών Τμημάτων και των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Με την κατάρτιση της λίστας ενημερώνεται πάραυτα ο ασθενής για την ημερομηνία επέμβασης. Από τη λίστα εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά τα οποία έχουν άμεση ανάγκη χειρουργικής επέμβασης αναφέρει το tovima.gr. Ο τρόπος κατάρτισης της λίστας χειρουργείου θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση.
Με άλλα άρθρα, θεσπίζονται οι Διαμεσολαβητές Υγείας και καθιερώνονται οι Συντονιστές Υπηρεσιών Υγείας, σε αρωγή των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού κατά την πρόσβασή τους στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Τα Γραφεία Υποστήριξης Πολίτη, που έχουν συσταθείς ε κάθε Νοσοκομείο, μετονομάζονται σε Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας.
Επίσης, ορίζεται η έναρξη λειτουργίας του Νοσοκομείου της Θήρας, από την ημερομηνία που τίθεται σε ισχύ ο νέος Κεντρικός Κανονισμός Λειτουργίας της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας ΑΕ. Με την έναρξη λειτουργίας του Νοσοκομείου, καταργείται το Κέντρο Υγείας του νησιού.