Σε εξέλιξη συνάντηση Μουζάλα - Δημάρχων

Συνάντηση του αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, με τους Δημάρχους του παραλιακού τόξου βρίσκεται σε εξέλιξη στο υπουργείο Εσωτερικών από τις οκτώ το πρωί.

Όπως σημειώνει το protothema.gr, οι Δήμαρχοι Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης και Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, όπως σημείωσαν και κατά τη χθεσινή τους συνάντηση με τον κ. Μουζάλα, δε θα επιτρέψουν οι δήμοι τους να μετατραπούν σε αποθήκες ψυχών, εκφράζοντας φόβους για την κοινωνική αναταραχή που ενδέχεται να προκύψει με τη γκετοποίηση των περιοχών τους.

Όπως σημείωσαν και οι τρεις το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις φιλοξενίας μεταναστών στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και συγκεκριμένα στα εγκαταλελειμμένα τολς της πολεμικής αεροπορίας.

Σχετικά με τη χθεσινή συζήτηση ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος τόνισε τα εξής: «Ετέθησαν πάρα πολλά ζητήματα. Συνεχίζουμε αύριο το διάλογο. Υπάρχει μια προοπτική και μια σκέψη άμεσα η κυβέρνηση να συνεχίσει μέσα στο Ελληνικό σε άλλους χώρους σε τολς της αεροπορίας τη μετακίνηση των μεταναστών. Την Τρίτη θα μάθουμε περισσότερα. Εγώ προσωπικά εξέφρασα τις αντιρρήσεις και τις απορίες μου στα σημεία που έπρεπε να θίξω. Στο Ελληνικό, στο πρώην αεροδρόμιο, ο λαός της περιοχής μας περιμένει κάποια στιγμή να δει εργοτάξιο, μπουλντόζες, θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, ζωή και πολιτισμό. Οτιδήποτε άλλο είναι αντίθετο σε αυτό το σχέδιο μας βρίσκει πλέον σε μια θέση μάχης».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου δήλωσε τα κάτωθι: «Η είδηση που εμείς περιμέναμε και την ακούσαμε από το στόμα του υπουργού είναι ότι οι εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση για τη φιλοξενία υπηκόων τρίτων χωρών. Το πρωί της Τρίτης θα έχουμε μια αναλυτική συνάντηση για να δούμε περαιτέρω τι ακριβώς εξετάζει η κυβέρνηση κι αυτό που θέλουμε να διαβεβαιώσουμε όσους παρακολουθούν το θέμα είναι οτι δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε απολύτως καμία έκπτωση σε θέματα δημόσιας ασφαλείας και υγείας».

«Για μια ακόμα φορά διαπιστώνουμε ότι πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Δυστυχώς, αυτό που προέκυψε από τη συνάντηση ήταν πρώτον ότι ερήμην μας και εν αγνοία μας έχει προωθηθεί σχέδιο για δημιουργία χώρου υποδοχής υπηκόων τρίτων χωρών μέσα στο χώρο του πρώην αεροδρομίου για κάποιες χιλιάδες ανθρώπους. Το θετικό είναι ότι το υπουργείο δέχτηκε να συσταθεί μια κοινή επιτροπή με την ΚΕΔΕ για να κουβεντιάσουμε το ζήτημα και να χαράξουμε κατευθύνσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης.