Ένας στους 50 πρόσφυγες που επιχειρούν να περάσουν στη χώρα μας από τη θάλασσα καταλήγει νεκρός, ενώ υπολογίζεται ότι 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2015, όπως επεσήμανε η Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος και αντιπρόεδρος των «Γιατρών χωρίς Σύνορα», Ελένη Κάκαλου, κατά την ομιλία της στο πρόσφατο συνέδριο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.
Τα προβλήματα υγείας δεν λείπουν, με κύριες παθολογίες, τις λοιμώξεις αναπνευστικού, τις δερματικές λοιμώξεις, τις μυαλγίες και τα συμπτώματα από το γαστρεντερικό. Όσον αφορά τους πρόσφυγες που διαβιούν σε συνθήκες κράτησης, τα περισσότερα προβλήματα υγείας σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την κράτηση. Η κράτηση και η διάρκειά της αποδεικνύονται εξαιρετικά επιζήμιες και για την ψυχική υγεία των μεταναστών.
Σε περίπτωση μακροχρόνιας παραμονής των μεταναστών-προσφύγων απαιτούνται άλλες λύσεις , όπως επιδότηση ενοικίου, επιδημιολογική επιτήρηση, ΠΦΥ, σύστημα παραπομπών στο ΕΣΥ (δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα), παρεμβάσεις για ευάλωτες ομάδες (υποστήριξη θηλασμού, παιδιών, ατόμων με χρόνια νοσήματα), ψυχοκοινωνική & νομική υποστήριξη και, ενδεχομένως, εμβολιασμοί, ανέφερε η κ. Κάκκαλου.
Πηγή: ΑΠΕ