Καμία μείωση σε κύριες συντάξεις

Τις βασικές προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό παρουσίασε στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ο Υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεδρίαση του πολιτικού οργάνου με θέμα την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega φαίνεται ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο διατήρησης των επικουρικών συντάξεων σε αντίθεση με την αρχική πρόταση του υπουργού που αφορούσε σε ενσωμάτωσή τους στις κύριες. Ο Υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις σε κύριες συντάξεις, οι εισφορές θα υπολογίζονται αναλογικά με το μισθό ή το εισόδημα και με πρόθεση να υπάρξει αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1% ώστε να καλυφθεί το κενό στα έσοδα.

Παράλληλα, προκρίνεται το σενάριο στην εθνική σύνταξη να προστίθεται η αναλογική με ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης με βάση το μισθό ή το εισόδημα. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα θα υπάρξουν ενιαίοι κανόνες για τον υπολογισμό των συντάξεων όλων των ασφαλισμένων ενώ με την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης με ρήτρα ανάπτυξης θα χορηγείται σύνταξη σε όλους όσοι έχουν 15 έτη ασφάλισης, ακόμα και αν πρόκειται για μακροχρόνια άνεργους.

Μάλιστα ο χρονικός ορίζοντας νομοθέτησης της μεταρρύθμισης είναι το τέλος του έτους με εφαρμογή από το 2016. Ωστόσο όμως απομένει η μεγάλη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την επικύρωση των παραπάνω.