Δεν... αντέχουν οι Εντατικές των νοσοκομείων

της Πέννυς Μπουλουτζα

Πεντακόσιες κλίνες Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας εν λειτουργία, δίπλα σε 210 «κλειστές» λόγω έλλειψης προσωπικού. Τριακόσιοι μόνιμοι εντατικολόγοι με τριάντα επικουρικούς ειδικούς και περίπου 140 ειδικευόμενοι. Εκτιμάται ότι από τους ειδικούς γιατρούς περίπου 80 θα αποχωρήσουν εντός του 2015. Και 1.000 νοσηλευτές, όταν θα έπρεπε να είναι 1.500.

Από την άλλη πλευρά, ένα εξαιρετικό παραγόμενο έργο: τουλάχιστον τέσσερις στους πέντε ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ στην Ελλάδα επιβιώνουν, μια αναλογία υψηλότερη σε σχέση με πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε., με δεδομένο μάλιστα ότι το «σκορ βαρύτητας» των περιστατικών που νοσηλεύουν είναι μεγάλο. Αλλωστε, όταν οι κλίνες Εντατικής είναι λίγες, νοσηλεύονται σε αυτές πολύ βαριά περιστατικά… Η ζήτηση, πάντως, παραμένει υψηλή: η καθημερινή λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ –ανάλογα και με την εποχή– φτάνει να αριθμεί ακόμη και 30-40 ασθενείς.

Τον ορατό κίνδυνο «κατάρρευσης» των Εντατικών της χώρας εντός του 2015, εάν δεν γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις ενίσχυσής τους με προσωπικό, καταδεικνύουν τα πρόσφατα στοιχεία που συνέλεξε η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας.

Πηγή:  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διαβάστε τη συνέχεια:

http://www.kathimerini.gr/793981/article/epikairothta/ellada/den-antexoyn-oi-entatikes-twn-nosokomeiwn