Ανθρωποθυσιών συνέχεια στο Αιγαίο...

Οι ανθρωποθυσίας στο φουρτουνιασμένο Αιγαίο συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό καθώς εκατοντάδες άνθρωποι συνεχίζουν να προσπαθούν να το διασχίσουν, υπό άθλιες συνθήκες και παρά τις αντίξοες καιρικές προβλέψεις, ελπίζοντας σε μια ασφαλέστερη και καλύτερη ζωή. Σε δύο νέα ναυάγια που σημειώθηκαν, νωρίτερα την Κυριακή,  κοντά στη Σάμο και στο Φαρμακονήσι,  νεκροί ανασύρθηκαν συνολικά 15 άνθρωποι εκ των οποίων δύο παιδιά, τέσσερα βρέφη και πέντε γυναίκες, τουλάχιστον σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Αυτή τη φορά 11 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους, όταν εξάμετρο πλαστικό σκάφος, που τους μετέφερε, βυθίστηκε ενώ πλησίαζε βραχώδη περιοχή στο Γαλάζιο Σάμου, στα 20 μέτρα από την ακτή, λίγο πριν προλάβουν οι επιβαίνοντες να αποβιβαστούν. Από τους νεκρούς οι πέντε είναι γυναίκες, τα δύο είναι παιδιά και τα τέσσερα βρέφη. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στην καμπίνα του σκάφους. Οι διασωθέντες είναι 15, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται καθώς αγνοούνται ένα με δύο άτομα.

Το νέο ναυάγιο σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής. Στο σημείο βρίσκεται σκάφος του Λιμενικού, ομάδες εθελοντών και δύτες. Στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Το δεύτερο ναυάγιο σημειώθηκε λίγες ώρες αργότερα  στα ανοιχτά των τουρκικών παραλίων, βορείως του Φαρμακονησίου, χωρίς ακόμη να είναι σαφές εάν σημειώθηκε εντός των ελληνικών ή των τουρκικών υδάτων.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί και περισυλλεγεί τέσσερις σοροί, ενώ τέσσερα άτομα διασώθηκαν. Από το συγκεκριμένο ναυάγιο, αγνοείται η τύχη ακόμη 7 ατόμων.

Όπως ανέφερε διασωθείς, τον οποίο εντόπισε να κολυμπάει σκάφος της Frontex, λέμβος με περίπου 15 άτομα βυθίστηκε περίπου μισή ώρα μετά την αναχώρησή της από τα τουρκικά παράλια. Έρευνες στην περιοχή διεξάγουν και οι δύο χώρες. Από την ελληνική πλευρά στο σημείο βρίσκεται σκάφος του Λιμενικού, ενώ πετά και Super Puma.

Αίσιο τέλος είχε, ευτυχώς, μετά από μεγάλη επιχείρηση στη Ρόδο, η περιπέτεια 171 προσφύγων που αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στο νησί. Το σκάφος τους, που ήταν μεγάλο και σε καλή σχετικά κατάσταση, ακινητοποιήθηκε σε απόσταση 30 περίπου μέτρων από τα «φονικά» βράχια στην πόλη της Ρόδου, στα οποία πριν από μερικούς μήνες είχε βυθιστεί άλλο σκάφος, οδηγώντας στο θάνατο τρία άτομα, μεταξύ των οποίων κι ένα παιδί. Αυτή τη φορά, ευτυχώς η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη.

Την όλη επιχείρηση συντόνισε ο περιφερειακός λιμενάρχης Γιάννης Αργυρίου, που βρέθηκε στο σημείο από το πρώτο λεπτό, ενώ ισχυρή ήταν η παρουσία των εθελοντών, ιδιωτών με σκάφη τα οποία βοηθούν στην ασφαλή αποβίβαση. Στο νοσοκομείο για προληπτικούς κυρίως λόγους μεταφέρθηκαν δύο άτομα, ένα κοριτσάκι 11 ετών κι ένας 50χρονος.

Αυξάνει μέχρι και σήμερα ο κατάλογος των θυμάτων από το ναυάγιο της 28ης Οκτωβρίου

Ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει η τραγωδία με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, όταν το ξύλινο σκάφος που τους μετέφερε ανατράπηκε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λέσβου. Στις 29 σορούς που είχαν ανασυρθεί έως και την περασμένη Παρασκευή, προστέθηκαν πλέον άλλες 13 σοροί, που περισυλλέχθηκαν το τελευταίο διήμερο, δηλαδή ο συνολικός αριθμός των νεκρών, μέχρι τώρα, φτάνει τους 42.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο εντοπίστηκαν νεκροί έξι άντρες και ένα παιδί, ενώ την Κυριακή άλλοι πέντε άνδρες, ένα βρέφος, δύο παιδιά, μία νεαρή κοπέλα και ένας ηλικιωμένος. Συνολικά, από το ναυάγιο νεκροί ανασύρθηκαν 17 άνδρες, 6 γυναίκες, 18 παιδιά και ένα βρέφος.Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο ναυάγιο διασώθηκαν 274 άτομα.