Άκαρπη η συνάντηση Υπ. Υγείας με ΠΦΣ -Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Χωρίς αποτέλεσμα ήταν η νέα συνάντηση που είχε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας με εκπροσώπους των φαρμακοποιών, μεταδίδει το Iatronet.gr. Ο Ανδρέας Ξανθός συνομίλησε με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνστανίνο Λουράντο, τον πρόεδρο του Συλλόγου Πειραιά Κωνσταντίνο Κούβαρη και του Συλλόγου Θήβας, Σεραφείμ Ζήκα.

Στη συνάντηση, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε άγνοια για την τελική διατύπωση της Υπουργικής Απόφασης για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων. Όσο διαρκούσε η συνάντηση, περισσότεροι από 500 φαρμακοποιοί ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο Υγείας. “Η απεργιακή κινητοποίηση συνεχίζεται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση”, δήλωσε εξερχόμενος ο πρόεδρος του ΠΦΣ, σημειώνοντας ότι η κινητοποίηση αφορά την αυριανή μέρα των φαρμακείων. Σύμφωνα με το προεδρείο του ΠΦΣ, το ποσοστό συμμετοχής σε ολόκληρη την Ελλάδα φθάνει το 100%.

Οι λίγες εξαιρέσεις σε ελάχιστα κεντρικά σημεία, σημειώνει, σύμφωνα με το euro2day, δείχνουν ότι μόνο το φαρμακείο της γειτονιάς ενδιαφέρεται πραγματικά για τον ασφαλισμένο. Οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν ενδιαφέρονται για το κοινό καλό. “Αυτοί έχουν τα κεφάλαια, εμείς την δύναμη που μας δίνει η συστράτευση όλων των φαρμακοποιών. Κάθε μέρα απεργίας δείχνει δύναμη και πυγμή”, τόνιζε ο κ. Λουράντος. Σε ολόκληρη την χώρα, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και πραγματοποιούνται γενικές συνελεύσεις.

Διαπραγμάτευση

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τη διαμόρφωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, το υπουργείο Υγείας, σε ανοιχτή επικοινωνία με τον ΠΦΣ, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να βρεθούν ασφαλιστικές δικλείδες, οι οποίες θα αποτρέψουν ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς, στην πρόσβαση των πολιτών στο φάρμακο και στην προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχουν προκύψει από την πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές, πιστεύει ότι πρέπει να συνεχιστεί η συντονισμένη προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή διευθέτηση όλων των κρίσιμων θεμάτων, επιδεικνύοντας η κάθε πλευρά την απαιτούμενη ωριμότητα και ευθύνη.