Γιγαντιαίο μπριάμ εναντίον σπατάλης

Ένα γιγαντιαίο μπριάμ, μαγειρεμένο με λαχανικά που θα απορρίπτονταν λόγω «ασχήμιας», θα προσφέρει 5.000 δωρεάν μερίδες, αύριο, Κυριακή 11 Οκτωβρίου, στην πλατεία Κοτζιά, στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας ενάντια στη σπατάλη τροφίμων, «Feeding the 5000».

Εκατομμύρια τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών πετιούνται επειδή δεν είναι …  εμφανίσιμα και άλλα επειδή περισσεύουν. Πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων σπαταλάται από τους αγρούς και τα σουπερμάρκετ μέχρι τα νοικοκυριά και τα εστιατόρια, ενώ υπολογίζεται ότι κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα σπαταλάει 98,9 κιλά τροφίμων ανά άτομο σε ετήσια βάση. Ακόμη, αγρότες και διανομείς στην Ελλάδα και τον κόσμο αναγκάζονται να πετάνε εκατομμύρια τόνους φρούτων και λαχανικών ετησίως λόγω ακύρωσης παραγγελιών ή αυστηρών αισθητικών κριτηρίων που τίθενται από τα σουπερμάρκετ.

Η αντιμετώπιση της σπατάλης τροφίμων έχει αναγνωριστεί ως παγκόσμια προτεραιότητα και έτσι, τα Ηνωμένα Έθνη πρόσφατα έθεσαν ως έναν από τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης τη μείωση της σπατάλης τροφίμων κατά 50% έως το 2030, στόχος ο οποίος μόλις υιοθετήθηκε και από τις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ