"Ο Παύλος δεν υπήρχε περίπτωση να τρέξει" - Διακοπή με ένταση

Με ένταση έκλεισε η κατάθεση της Μάγδας Φύσσα, που επί δύο ημέρες από το βήμα του μάρτυρα κατέθετε όσα γνωρίζει για τη δολοφονία του γιου της.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η μητέρα του Παύλου Φύσσα, με την ολοκλήρωση της κατάθεσής της και ενώ αποχωρούσε από το βήμα, εκσφενδόνισε ένα μπουκάλι με νερό προς την πλευρά των κατηγορουμένων. Απευθυνόμενη στον δολοφόνο του παιδιού της Γιώργο Ρουπακιά του φώναξε, φανερά εκνευρισμένη και κατάχλωμη «Πάρ’ το να έχεις να με θυμάσαι».

Λίγα δευτερόλεπτα μετά, φίλος του 34χρονου μουσικού από το ακροατήριο, κοιτώντας προς την πλευρά του εδωλίου άρχισε να φωνάζει: «Ρουπακιά παρακάλα να φας ισόβια…», ενώ τη στιγμή που κάποιοι εκ των κατηγορουμένων γύρισαν προς το μέρος του, αυτός συνέχισε να φωνάζει: «Όλοι σας να παρακαλάτε να φάτε ισόβια».

Νωρίτερα, η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που εκδικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής κυρία Μαρία Λεπενιώτη κατά την έναρξη της σημερινής διαδικασίας στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού ανακοίνωσε ότι «τα dvd και τα cd θα ακουστούν και θα προβληθούν κατά το στάδιο της ανάγνωσης των εγγράφων και όχι όπως αιτήθηκε η πολιτική αγωγή, κατά την εξέταση κάθε μάρτυρα».

Στο επίκεντρο βρέθηκε για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση η μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, Μάγδα, συνεχίζοντας την κατάθεσή της αυτή τη φορά με ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης.

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ του tovima.gr, η κυρία Φύσσα έδωσε λεπτομέρειες για την «άνεση» με την οποία κινήθηκε ο Γιώργος Ρουπακιάς μετά τη σύλληψή του στο αστυνομικό τμήμα – σε σημείο που έδινε την εντύπωση ότι ήταν υπάλληλος, και όχι κρατούμενος, είπε – ενώ τον χαρακτήρισε γερό μέλος της Χρυσής Αυγής, που πληρωνόταν με 600 ευρώ.

Τόνισε ότι ακόμη και σήμερα η οικογένεια του Παύλου, φίλοι αλλά και δικηγόροι της οικογένειας, δέχονται απειλές και προκλητικές συμπεριφορές, ξύλο.

Η ίδια περιέγραψε τον γιο της ως γλυκύτατο παιδί, ώριμο έφηβο, αξιόλογο άντρα, αλλά και ελεύθερο πνεύμα, με μοναδικά όπλα τα ιδανικά του. Η ίδια αναφέρθηκε και σε άλλα χτυπήματα της Χρυσής Αυγής, με παρόμοια μεθοδολογία, επέμεινε ότι οι χρυσαυγίτες αν δεν πάρουν εντολή από την αρχηγό, δεν κουνιούνται, ενώ κατέθεσε και όλη την πληροφόρηση που είχε για το υλικό της δικογραφίας (φωτογραφίες, βίντεο, ηχητικά), δηλώνοντας ότι δύο χρόνια τώρα δεν ασχολείται με τίποτε άλλο…

Ανδρέας Τζέλλης (συνήγορος Πολιτικής Αγωγής): Γνωρίζετε αν ο Ρουπακιάς είπε κάτι στους αστυνομικούς κατά τη σύλληψή του;

Μάγδα Φύσσα: Από τον μάρτυρα-αστυνομικό που συνέλαβε τον Ρουπακιά ξέρω ότι ο ο δολοφόνος είχε ήδη μπει στο αυτοκίνητό του, τον συνέλαβε, του πέρασε χειροπεδες, πήρε μαζί και το αποδεικτικό στοιχείο, το μαχαίρι. «Εντάξει, ρε παιδιά, δικός σας είμαι», τους λέει στο αυτοκίνητο. «Τι εννοείς; Είσαι αστυνομικός;» του είπε. «Όχι, της Χρυσής Αυγής είμαι». Ο αστυνομικός του φώναξε «Τι είναι αυτά που λες;». Τον βάζει έπειτα σε ένα δωμάτιο στο αστυνομικό τμήμα, είχε την άνεσή του.

Πρόεδρος: Πώς το ξέρετε ότι είχε την άνεσή του;

Μάγδα Φύσσα: Κανέναν από το τάγμα εφόδου δεν έπιασε η Αστυνομία, έπιασαν κάποια από τα παιδιά, τους είχαν μαζί με τον δολοφόνο στο αστυνομικό τμήμα. Τα παιδιά δεν γνώριζαν τον Ρουπακιά, νόμιζαν από την άνεσή του ότι ήταν υπαλληλος, του ήταν οικείος ο χώρος. Με το κινητό του, σταυροπόδι…

Όταν τα παιδιά μάθανε από τα κινητά τους ότι ο Παύλος «έφυγε», φοβήθηκε και ζήτησε να πάει αλλού. Τον άφησαν ελεύθερο, από το ισόγειο που ήταν, και του είπαν πήγαινε στον τρίτο, «πες τους να σε βάλουνε σε ένα γραφείο». Τα παιδιά μάς είπαν ότι αστειευόταν μαζί τους. «Μη νομίζετε ότι είμαι χρυσαυγίτης, μη βλέπετε τα παπούτσια που φοράω…» Πόση σιγουριά έχει λοιπόν ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτε και ανεβαίνει στον τρίτο; Πόσο οικείος τού είναι ο χώρος;

Συνήγορος: Γνωρίζετε αν προτού σταλεί το μήνυμα από τον Γιώργο Πατέλη (στην τοπική της Νίκαιας), υπήρχε επικοινωνία με κάποιον βουλευτή;

Μάγδα Φύσσα: Υπήρχε επικοινωνία με τον Γιάννη Λαγό.

Πρόεδρος: Πώς το ξέρετε αυτό;

Μάγδα Φύσσα: Από τη δικογραφία.

Συνήγορος: Εχει περιέλθει σε γνώση σας ένα βίντεο με δράση από το τάγμα της Νίκαιας; Τι είδατε σε σχέση με τη μεθοδολογία τους, σας θυμίζει κάτι σε σχέση με τη δολοφονία;

Μάγδα Φύσσα: Γνωρίζω… Είναι ο Πατέλης μέσα σε ένα χώρο και δίνει οδηγίες για μία επίθεση, Ακούγεται να λέει «μόνο αν πάρω το ΟΚ από τον Λαγό… Είμαστε Χρυσή Αυγή. (…) Ό,τι κινείται, σφάζεται». Δεν γίνεται τίποτε αν δεν πάρουν εντολή από τον αρχηγό. Αρχηγός, Μιχαλολιάκος, υπαρχηγός, βουλευτές, πυρηνάρχες. Δύο χρόνια δεν ασχολούμαι τίποτε άλλο παρά μόνο με τη δολοφονία του παιδιού. Έχω οδηγηθεί στο συμπέρασμα από αυτό όλο το υλικό. Δεν είναι μόνοι τους, έχουν τον αρχηγό.

Συνήγορος: Έχετε ακούσει κάποιο ηχητικό ντοκουμέντο με τον Αποστόλου (σ.σ.: είναι κατηγορούμενος) να συνομιλεί τηλεφωνικά με μία άγνωστη κυρία;

Μάγδα Φύσσα: Ναι, βλέπει η κυρία τη δολοφονία του Παύλου, του περιγράφει… και ρωτάει «είναι επαγγελματικό το χτύπημα;» «Ναι, έτσι εκπαιδεύονται» της λέει. «Ενημέρωσε τη μάνα μου να πετάξει τα όπλα, να μην πετάξει τις μπλούζες».

Η κυρία Φύσσα συμπλήρωσε ότι ο Ρουπακιάς πληρώνεται από τη Χρυσή Αυγή, παίρνει 600 ευρώ. Υπάρχουν άπειρα στοιχεία πλέον ότι είναι γερό μέλος της Χρυσής Αυγής.

Συνήγορος: Υπάρχουν άλλα έγγραφα που το αποδεικνύουν;

Μάγδα Φύσσα: Απεικονίζεται σε φωτογραφίες δίπλα σε Λαγό, δίπλα σε Μιχαλολιάκο.

Συνήγορος: Ας πάμε πάλι στο «Κοράλλι»… Τα τηλεφωνήματα που γίνονται από το μαγαζί, από τον Άγγο για παράδειγμα;

Μάγδα Φύσσα: Καταιγισμός τηλεφωνημάτων από Καζαντζόγλου, Άγγο, και φθάνουμε στον Πατέλη που στέλνει το μήνυμα. Υπάρχει τέτοια πειθαρχία και εκπαίδευση, που μέσα σε 15 λεπτά είχε συγκεντρωθεί το τάγμα.

Συνήγορος: Το κινητό ποιου βρέθηκε στο αυτοκίνητο;

Μάγδα Φύσσα: Του Καζαντζόγλου.

Συνήγορος: Οι χρυσαυγίτες λαμβάνουν κάποια εκπαίδευση με τα χτυπήματα, τα αμυντικά, τα επιθετικά;

Μάγδα Φύσσα: Προκύπτει από το υλικό της δικογραφίας, που τους δείχνει να εκπαιδεύονται.

Συνήγορος: Γιατί ο Παύλος δεν έτρεξε να διαφύγει; Προσπάθησε;

Μάγδα Φύσσα: Ο Παύλος δεν υπήρχε περίπτωση να τρέξει. Ποιος ο λόγος να τρέξει στη γειτονιά του; Έπειτα είχε πίσω τα κορίτσια. Σίγουρα παραμένει, μήπως και ελέγξει τον όχλο, μήπως και καλύψει τα παιδιά.

Συνήγορος: Σας είπε η Χρύσα τι είπε στον αστυνομικό όταν ο Παύλος ήταν πλέον ημιθανής, παρουσία του πατέρα του;

Μάγδα Φύσσα: Τώρα γιατί είσαι εδώ; Όταν σε παρακάλαγα να τρέξεις, δεν ήλθες…

Συνήγορος: Ενώ ο Παύλος ήταν ημιθανής, σας είπανε αν πέρασε και είπε κάτι ένας χρυσαυγίτης;

Μάγδα Φύσσα: «Με τον πούστη σου που έφερες στο μαγαζί…» Αυτό της είπε. Η Χρύσα τον αναγνωρίζει περνώντας οι ημέρες στα επεισόδια στο Μεσολόγγι.

Συνήγορος: Μετά τη δολοφονία του Παύλου, έχετε δεχθεί απειλές ή προσβλητική συμπεριφορά από το μόρφωμα των χρυσαυγιτών;

Μάγδα Φύσσα: Συνεχίζουν χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Δεν ήταν καν 50 ημέρες από τον φόνο που βεβήλωσαν το μνημείο του, υποχρέωναν κόσμο να πάρει τα έντυπά τους. Τρομοκρατημένοι τα επαιρναν και τα πετούσαν λίγο παρακάτω. Πήγαν στο «Ρεσάλτο» στα Ταμπούρια και τα έσπασαν, δεν γνωρίζω αν υπάρχουν και τραυματίες. Περνάνε από το σπίτι μας με μηχανές, με τα χαρακτηριστικά τους, μας λένε με τον τρόπο τους «είμαστε εδώ…» Με τον ίδιο τρόπο εμφανίζονται και στους φίλους του Παύλου. Δικηγόροι έχουν λάβει απειλητικά μηνύματα.

Συνήγορος: Μάρτυρες έχουν απειληθεί;

Μάγδα Φύσσα: Μαντάς, Ξυπόλητος ξυλοφορτώθηκαν με το που ξεκίνησε το δικαστήριο.

Συνήγορος: Ανέλαβε κάποιος την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του γιου σας;

Μάγδα Φύσσα: Ναι, 17 του Σεπτέμβρη ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Ο συνήγορος του Γ. Ρουπακιά διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι ο κ. Ανδρέας Τζέλλης αποκαλούσε τον εντολέα του συνεχώς δολοφόνο. Η πρόεδρος του συνέστησε να καθίσει.

Η πολιτική αγωγή κάλεσε την κυρία Φύσσα να περιγράψει τον χαρακτήρα του παιδιού της. «Ήταν ένα γλυκύτατο παιδί, εξελίχθηκε σε ώριμο έφηβο και αργότερα σε έναν αξιόλογο άντρα. Στα τραγούδια του έβγαζε του όλες τις ανησυχίες. Συμμετείχε σε μία ομάδα που βοηθούσε τους άστεγους. (…) Ήταν ελεύθερο πνεύμα, με πολύ ωραίες ιδέες και ιδανικά. Αυτά ήταν και τα μόνα του όπλα».