Τι οδήγησε στη σύλληψη Λιακουνάκου

Στοιχεία που έφτασαν στην Ελληνική Δικαιοσύνη από το Μονακό μέσω δικαστικής συνδρομής και αφορούν την offshore εταιρεία Interaction αλλά και δύο μαρτυρικές καταθέσεις πρώην στελέχους της Ericsson ο οποίος φέρεται ως διαχειριστής των “μαύρων ταμείων” της εταιρείας, απετέλεσαν τον καταλύτη για την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, όπως σημειώνει στο euro2day η Εύα Καραμανώλη, τα νέα στοιχεία για την Interaction (σ.σ. κατά τις αρχές συνδέεται με τον Θ. Λιακουνάκο) συνίστανται σε ποσό άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ το οποίο καταλήγει στην εν λόγω offshore από την σουηδική εταιρεία Ericsson.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ericsson προμήθευσε στην Ελλάδα τα 4 ιπτάμενα ραντάρ που θα τοποθετούνταν στα Βραζιλιάνικης κατασκευής αεροσκάφη Εμπράερ και αποτελούσε αντισταθμιστικό πρόγραμμα για τη σύμβαση του αερομεταφερόμενου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) αξίας 540 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν μέσω δικαστικής συνδρομής τα περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ διοχετεύθηκαν εν συνεχεία από την Interaction στις εταιρείες Highwood και Rea.

Ως διαχειριστής της Highwood εμφανίζεται ο Γιώργος Καμάρης ο οποίος εκλήθη ως μάρτυρας από την ανακρίτρια και φέρεται να αποκάλυψε – όπως είχε πράξει και στο παρελθόν σε ανάκριση για άλλο εξοπλιστικό που είναι κατηγορούμενος- ότι πραγματικός ιδιοκτήτης της εταιρίας είναι ο πρώην Διευθυντής της γενικής διεύθυνσης εξοπλισμών, επί Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Σμπώκος.

Όσον αφορά την Rea ο χρηματιστής και κατηγορούμενος στην υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου, Πέτρος Χριστοδουλίδης, εκλήθη από την ανακρίτρια και ξεκαθάρισε πως εκείνος είχε εντολή από τον κ.Καμάρη.

Πέραν των στοιχείων αυτών κομβική για την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Θωμά Λιακουνάκου ήταν οι δύο μαρτυρικές καταθέσεις που έδωσε το πρώην στέλεχος της Ericsson και φερόμενος ως διαχειριστικής των “μαύρων ταμείων” Λις Όλοφ Ντενζελ.

Ο Ντένζελ εμφανίστηκε οικειοθελώς στην ανακρίτρια και φέρεται να έδωσε στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών απ΄ τους οποίους έφυγαν εμβάσματα και κατέληξαν σε λογαριασμούς της Interaction στην τράπεζα HSBC στο Μονακό .

Τότε είχαν υποβληθεί αιτήματα δικαστικής συνδρομής στα οποία το Μονακό δεν απάντησε καθώς από το 2003 η Interaction δεν υφίσταται, αλλά ακολούθως υποβλήθηκε σχετικό αίτημα και τα στοιχεία έφτασαν μέσω της Eurojustice.