Διακόσιοι σαράντα τόνοι ξεχασμένα... φάρμακα

Της Έλενας Φυντανίδου

Έχουν συλλεχθεί από τον Μάρτιο του 2012 στο πλαίσιο του προγράμματος συλλογής και καταστροφής οικιακών φαρμακευτικών σκευασμάτων

Διακόσιοι σαράντα τόνοι φαρμάκων και υπολειμμάτων φαρμάκων οικιακής χρήσεως, που βρίσκονταν επί πολλά έτη καταχωνιασμένα σε ντουλάπια σπιτιών, έχουν συλλεχθεί από τον Μάρτιο του 2012. Το στοιχείο αυτό, το οποίο είναι ενδεικτικό του προβλήματος της πολυφαρμακίας στη χώρα μας, προκύπτει από την εφαρμογή του προγράμματος συλλογής και καταστροφής αποκλειστικώς οικιακών φαρμακευτικών σκευασμάτων που υλοποιεί το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ ΑΕ).

Το πρόγραμμα υλοποιείται υπό την εποπτεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, την Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Ως το 2012 τα οικιακής χρήσεως ληγμένα φάρμακα, τα μη χρησιμοποιημένα, καθώς και τα εν μέρει χρησιμοποιημένα, κατέληγαν στους χώρους υγειονομικής ταφής ή στις αποχετεύσεις, προκαλώντας βλαβερές συνέπειες λόγω αθροιστικού αποτελέσματος στην ατομική και δημόσια υγεία. Το 2012 το ΙΦΕΤ, με τη συνεργασία του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΠΦΣ και της ΟΣΦΕ, τοποθέτησε στα φαρμακεία όλης της χώρας περιέκτες ειδικών προδιαγραφών (μονής εισόδου). Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες αντί να πετούν στα σκουπίδια τα ληγμένα φάρμακα και να καταλήγουν στις χωματερές επιβαρύνοντας το περιβάλλον να τα αποθέτουν στους περιέκτες. Η συλλογή και μεταφορά του περιεχομένου των πληρωμένων περιεκτών από τα φαρμακεία στις περιφερειακές εγκαταστάσεις του ΙΦΕΤ στη Μαγούλα γίνεται μέσω του υπάρχοντος δικτύου διανομής της ΟΣΦΕ και λοιπών δικτύων ιδιωτικής φαρμακεμπορίας με ειδικό σύστημα εποπτείας εντολών μεταφοράς. Από εκεί με ευθύνη του ΙΦΕΤ καταστρέφονται ορθολογικά, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία, από πιστοποιημένη εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων.

Ετσι σήμερα περίπου 240 τόνοι οικιακών φαρμάκων δεν έχουν θαφτεί ούτε έχουν καταλήξει στον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά έχουν συλλεχθεί και ορθολογικά καταστραφεί μέσω ενός προγράμματος, το οποίο αναδεικνύει μεταξύ και άλλων πως το πρόβλημα της μη ορθολογικής χρήσης φαρμάκων στην Ελλάδα καλά κρατεί.
Διαβάστε περισσότερα:http://www.tovima.gr/society/article/?aid=652467