Ξαναζεί το ξενοδοχείο «Εμπορικόν»

ΕΝΑΣ… ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΗΣ ΞΑΝΑΓΕΝΝΙΕΤΑΙ

Δυναμικό come back στα δρώμενα του αθηναϊκού κέντρου κάνει το ιστορικό ξενοδοχείο «Εμπορικόν», που αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του με την αλλαγή της νέας χρονιάς…

της Στέλλας Κεμανετζή
Φωτό: Χάρης Γκίκας

Για δεκαετίες ερειπωμένο, με κατεδαφισμένο τον κεντρικό του εξώστη, κατεστραμμένη τη στέγη του, μισοφαγωμένη την άλλοτε αρχοντική του πρόσοψη, με απόντες τους τέσσερις γύψινους Ατλαντες, σπασμένα τα παράθυρα, βανδαλισμένη την ξύλινη πόρτα και περισσότερο από έναν αιώνα ζωής στην πλάτη του, αυτό το κάποτε συναρπαστικό κτίριο, χτισμένο στο γύρισμα του περασμένου αιώνα, παρέμενε σιωπηλός μάρτυρας των μεταμορφώσεων του περίγυρού του και τώρα ξαναποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο και με την αίγλη των πέντε αστέρων είναι έτοιμο να μαγέψει πελάτες και περαστικούς.

Αιόλου 27, απέναντι από την Αγία Ειρήνη… και όλα θα επανέλθουν στην αρχική τους μορφή, εκτός από τους Ατλαντες, η τύχη των οποίων αγνοείται. Η εντυπωσιακή σκάλα… ξεδιπλώνει τους τέσσερις ορόφους του κτιρίου, ενώ ως προς τον χρωματισμό της πρόσοψης θα καταβληθεί προσπάθεια έτσι ώστε να θυμίζει το ανοιχτό ροδί της αρχικής κατασκευής. Η φιλοσοφία του κτιρίου δεν θα ανατραπεί και το νέο ξενοδοχείο-μπουτίκ θα διαθέτει 14 δωμάτια, δύο εκ των οποίων είναι σουίτες με εκπληκτική θέα.

Το Εμπορικόν είναι από τα πρώτα κτίρια που εφάρμοσαν τις αρχές της Αρ Νουβό -τάση ταιριαστή στην τότε κοσμοπολίτικη εμπορική οδό Αιόλου, που ήδη από το 1830 φιλοξενούσε διαγώνια από το Εμπορικόν το πολυτελές ξενοδοχείο Βύρων (με πιθανότερη αρχική ονομασία Ανατολή). Μπορεί να μην είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία ανέγερσης, είναι γνωστό όμως ότι λειτούργησε ως ξενοδοχείο μέχρι να ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος το 1940.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Διαβάστε τη συνέχεια:

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64095698