Αγαθονήσι: Νεκρό μωρό προσφύγων λόγω έλλειψης γιατρού

Ένα μωρό δύο μηνών Σύρων προσφύγων έχασε τη ζωή του χθες στο Αγαθονήσι, ενώ οι εντάσεις και τα επεισόδια αποτελούν πλέον καθημερινότητα για τα νησιά υποδοχής του μεταναστευτικού και προσφυγικού ρεύματος.

Την ίδια ώρα, η υπηρεσιακή κυβέρνηση προχωρά στη συγκρότηση διαχειριστικής αρχής για το άσυλο, διαδικασία που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μήνες νωρίτερα.

Όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, στη Μυτιλήνη περίπου 12.000 άτομα αναμένουν τη σειρά τους για να καταγραφούν, με αποτέλεσμα να ξεσπούν συνέχεια συγκρούσεις, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από 20.000 άτομα βρίσκονται σε όλη τη Λέσβο.

Διά στόματος της πρωθυπουργού κ. Βασιλικής Θάνου και του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Ι. Μουζάλα που βρέθηκε προχθές στη Μυτιλήνη, ο δήμαρχος του νησιού Σπύρος Γαληνός έλαβε τη διαβεβαίωση ότι εντός των επόμενων ημερών μεγάλος αριθμός μεταναστών θα έχει τη δυνατότητα να φύγει από το νησί.

Το Σαββατοκύριακο στήθηκε ένας καινούργιος αυτοσχέδιος τόπος υποδοχής και φιλοξενίας στην Καλλονή, ενώ έφθασαν στη Λέσβο 50 αστυνομικοί με τρίμηνη απόσπαση για να συνδράμουν στο έργο της καταγραφής. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται 13 άτομα ακόμα (τα οποία θα βοηθήσουν και στη Μόρια όπου υπολογίζεται ότι βρίσκονται συγκεντρωμένοι περίπου 5.000 μετανάστες). Στο νησί έφθασαν επίσης 10 μηχανήματα δαχτυλοσκόπησης.

Χθες,ο Υπουργός Υγείας Θάνος Δημόπουλος συγκάλεσε σύσκεψη με στόχο να καταγραφούν και να καλυφθούν οι ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης στα σημεία υποδοχής των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Αποφασίστηκε επέκταση της λειτουργίας του ωραρίου του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης από τις 2 μετά το μεσημέρι μέχρι τις 9 το βράδυ. Το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης θα ενισχυθεί περαιτέρω με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί καταγραφή των αναγκών δεδομένου ότι στο νοσοκομείο της Κω έχουν εξεταστεί το τελευταίο τετράμηνο 4.800 πρόσφυγες-μετανάστες.

Την ίδια στιγμή, σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση βρίσκεται το Αγαθονήσι το οποίο δέχεται πολύ μεγάλο αριθμό μεταναστών σε σχέση με τους κατοίκους του νησιού, τις υποδομές και το προσωπικό. Ένα μωρό μόλις δύο μηνών πέθανε χθες. Οι γονείς του, Σύροι πρόσφυγες που μόλις είχαν φτάσει στο νησί, ζήτησαν βοήθεια αλλά έως ότου να οργανωθεί η μεταφορά στη Σάμο – αφού στο Αγαθονήσι δεν υπάρχει γιατρός από τις 22 Ιουλίου- το παιδί χάθηκε. Μόνο χθες στο Αγαθονήσι έφτασαν 533 μετανάστες ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα 2.700 «βγήκαν» στο νησί που έχει 150 μόνιμους κατοίκους.

Πηγή: kathimerini.gr