Πιλοτική δίκη για τις περικοπές στις συντάξεις

ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

 

Σε «πιλοτικές δίκες» στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα κριθεί εάν είναι αντισυνταγματική η μεγάλη περικοπή στις συντάξεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα (και όχι μόνο) που έφεραν η παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), αλλά και ο περιορισμός και η κατάργηση επιδομάτων (αδείας, δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα) κ.λπ.

 

του Αλέξανδρου Αυλωνίτη

Με αφορμή «μπαράζ» προσφυγών από συνταξιούχους κατά της ΕΑΣ και άλλων περικοπών που οδήγησαν τις συντάξεις τους κάτω από τα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης, 3μελής επιτροπή στελεχών του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ), υπό τον πρόεδρό του Ν. Αγγελάρα, αποφάσισαν την παραπομπή του ζητήματος στην Ολομέλεια ΕΣ, λόγω της σπουδαιότητας και επειδή έχει σοβαρές συνέπειες για ευρύτατο και ευπαθή κύκλο προσώπων.

Ετσι, θα δοθεί σύντομα «πιλοτική» λύση στο συνταγματικό πρόβλημα, αλλά και για να κριθεί εάν η ΕΑΣ υπολογίζεται σωστά από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή εσφαλμένα, με μεγαλύτερες περικοπές απ’ αυτές που προβλέπει ο νόμος που τη θέσπισε. Αν οι προσφυγές γίνουν δεκτές, θα προκύψει ένας νέος τεράστιος «πονοκέφαλος» για το οικονομικό επιτελείο, αφού θα πρέπει να επιστραφούν σημαντικά ποσά σε συνταξιούχους, ενώ παράλληλα εκκρεμεί η έκδοση αποφάσεων και για τη συνταγματικότητα των γενικότερων περικοπών που υπέστησαν οι συνταξιούχοι των «ειδικών μισθολογίων» (ένστολοι, πανεπιστημιακοί κ.λπ.).

Στις προσφυγές που παραπέμφθηκαν κατευθείαν στην Ολομέλεια ΕΣ (κυρίως ενστόλων και δικαστικών λειτουργών) υποστηρίζεται ότι η ΕΑΣ αποτελεί ουσιαστικά φόρο που παραβιάζει θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος που κατοχυρώνουν την αξιοπρεπή διαβίωση, την ισότητα στα δημόσια βάρη, τη συμμετοχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή, το κράτος δικαίου, ενώ παράλληλα θίγει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και την προστασία της περιουσίας.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Διαβάστε τη συνέχεια:

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64094556