Ανοίγει και πάλι το θέμα των πλειστηριασμών

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν. 4334/2015 που θα συζητηθεί και ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Το κύριο σώμα του νομοσχεδίου αναθεωρεί τις πολυάριθμες διαταξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ενώ περιλαμβάνει και λοιπές διατάξεις των προαπαιτούμενων της τελικής συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΕΔΩ

Σύμφωνα πάντως με τα ΜΜΕ, οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αναμένεται να επιταχύνουν τις διαδικασίες των πλειστηριασμών. Στην εισηγητική έκθεση  του νομοσχεδίου αναφέρεται σχετικά ότι «η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή πριν την ισχύ του νέου κώδικα το σύνολο των ρυθμίσεων για τα καθυστερούμενα δάνεια, μεταξύ των οποίων και τις ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης ή της μοναδικής κατοικίας από πλειστηριασμούς για οφειλές προς τις Τράπεζες. Εν τω μεταξύ μέχρι να έρθουν οι διατάξεις αυτές προς ψήφιση, η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών θα παράσχει de facto προστασία στους πολίτες οι οποίοι θα υπάγονται στις διατάξεις αυτές».

Οπως θυμίζει το «Πρώτο Θέμα», οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είχαν προκαλέσει τον Νοέμβριο του 2014 τις έντονες αντιδράσεις των δικηγόρων που είχαν απορρίψει σε ποσοστό 93% τις σχετικές διατάξεις καθώς το περιεχόμενό τους παραβίαζε ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και τις αρχές της δίκαιης δίκης.

Το capital.gr επικαλείται στελέχη τραπεζών, σύμφωνα με τα οποία, οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας αναμένεται να επιταχύνουν τις διαδικασίες των πλειστηριασμών, “απενεργοποιώντας” ουσιαστικά τον Κώδικα Δεοντολογίας και τις προθεσμίες που αυτός έδινε στον οφειλέτη μέχρι αυτός να κριθεί “μη συνεργάσιμος” και να εκκινήσουν οι δικαστικές διαδικασίες σε βάρος του. Με βάση τις προθεσμίες αυτές, ο οφειλέτης μπορούσε να εξασφαλίσει περίοδο “προστασίας” ενός εξαμήνου πριν καν ξεκινήσει η πρώτη κίνηση της τράπεζας εναντίον του.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Έθνους», ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους «θεσμούς» με στόχο να καταφέρει η κυβέρνηση να θεσπίσει άμεσα νόμο-προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Το «νομοσχέδιο Σταθάκη» το οποίο έχει ήδη αποσταλεί στους δανειστές, περιλαμβάνει σειρά κριτηρίων και προϋποθέσεων που θα πρέπει να πληρούν οι δανειολήπτες προκειμένου να διασώζουν την κύρια ή τη μοναδική τους κατοικία.

Αφορά τους ιδιοκτήτες που δανείστηκαν για την απόκτηση σπιτιού και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους έναντι των τραπεζών, με αποτέλεσμα να έχουν λάβει ειδοποιητήρια για την έναρξη των διαδικασιών πλειστηριασμού.

Με τις ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομίας, αποκλείονται μπαταξήδες καθώς τίθενται αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά όρια για την υπαγωγή στις προσταυτευτικές διατάξεις, ενώ την ίδια στιγμή οι ιδιοκτήτες κατοικιών θα πρέπει να καταβάλλουν και μηνιαία δόση προς τις τράπεζες, η οποία να υπολογίζεται με βάση συγκεκριμένους συντελεστές.

Σύμφωνα με το «νομοσχέδιο Σταθάκη» προβλέπεται το «πάγωμα» των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του 2015 υπό προϋποθέσεις:

α) η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ

β)το δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 30.000 ευρώ

γ)το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας (συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας) να μην ξεπερνά τις 270.000. Σε αυτό το ποσό υπόλογίζονται και οι τραπεζικές καταθέσεις οι οποίες δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 15.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, για εισόδημα 5.000 ευρώ/χρόνο η μηνιαία δόση καθορίζεται στα 8 ευρώ, για εισόδημα 10.000 ευρώ στα 50 ευρώ το μήνα, ενώ για εισόδημα 15.000 ευρώ/χρόνο η μηνιαία δόση που θα πρέπει να καταβληθεί είναι 133 ευρώ/μήνα.

Αντίστοιχα για εισόδημα 20.000 ευρώ/χρόνο η μηνιαία δόση θα πρέπει να είναι 258 ευρώ, για ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ 435 ευρώ/μήνα ενώ για όσους έχουν εισόδημα 30.000 ευρώ η μηνιαία δόση καθορίζεται στα 633 ευρώ.

Το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Τετάρτη.

Σημειώνεται πως οι ρυθμίσεις που θα τεθούν σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια δεν θα αφορούν στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ούτε και στη φορολόγηση των αγροτών.

Η νομοθετική πρωτοβουλία που θα απασχολήσει τη Βουλή αυτή την εβδομάδα θα αφορά δύο κρίσιμους τομείς.
Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση και ψηφοφορία που θα γίνει αύριο Τετάρτη θα αφορά στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος αποτελεί μείζονα αναμόρφωση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα πολιτικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και να μειώσει τα κόστη.

Θα αφορά επίσης στην ενσωμάτωση της οδηγίας BRRD, που αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων, καθώς και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων επενδύσεων.