Διάταξη - ΣΟΚ για υποθήκη σε όσους χρωστούν στα Ταμεία

Όσοι χρωστούν στα Ταμεία θα υποχρεώνονται να βάζουν υποθήκη σπίτια και άλλα ακίνητα, ακόμη και στην περίπτωση που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους, σύμφωνα με διάταξη του Υπ. Εργασίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, αυτό περιλαμβάνεται σε ειδική διάταξη στο άρθρο 17 του νομοσχεδίου για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας. Εκεί αναφέρεται ότι οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης διατηρούν το δικαίωμα και μετά τη συμμόρφωση του οφειλέτη στη ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης που του χορηγήθηκε να εγγράφουν υποθήκες σε περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, των συνυπόχρεων προσώπων ή των εγγυητών, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη, καθώς και να μη χορηγούν αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ’ αυτού, εφόσον η οφειλή δεν είναι ασφαλισμένη.

Από τη διάταξη δεν εξαιρούνται μικροί ή μεγάλοι οφειλέτες, αλλά θα εφαρμοστεί σε όσους έχουν βεβαρημένο παρελθόν «ασυνέπειας» σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου. Η διάταξη θα εφαρμοστεί από τις 26 Ιουνίου και μετά, που λήγει η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση των 100 δόσεων.