ΙΣΑ: Επικίνδυνη η απελευθέρωση της πώλησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων

Επικίνδυνη είναι κατά τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) η απελευθέρωση της πώλησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ),  καθώς, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Ο ΙΣΑ καλεί την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να μην διακυβεύσει τη δημόσια υγεία.

Στην ίδια ανακοίνωση, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών υπενθυμίζει την πάγια θέση του ότι «κανένα φάρμακο δεν πρέπει να δίνεται χωρίς ιατρική συνταγή. Η διάθεση όλων των φαρμάκων πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από τους επιστήμονες υγείας φαρμακοποιούς στα φαρμακεία τους».

Οι γιατροί σημειώνουν ότι τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα έχουν παρενέργειες και θα πρέπει η κατανάλωσή τους να ακολουθεί τους επιστημονικούς όρους της ορθής χορήγησής τους. Και προτείνουν την αλλαγή του όρου «Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα» σε «Μη Αποζημιούμενα Φάρμακα» καθόσον όλα τα φάρμακα πρέπει να συνταγογραφούνται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, η λίστα αυτών των ΜΗΣΥΦΑ είναι διευρυμένη και έχει συνταχθεί με κριτήριο την μη αποζημίωσή τους από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Την Τετάρτη ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει προκηρύξει προειδοποιητική 24ωρη απεργία, αντιδρώντας στην πιθανή απελευθέρωση των σημείων πώλησης των ΜΗΣΥΦΑ.