Κατά πλειοψηφία Τσακνής - Ταγματάρχης στην ΕΡΤ μετά από μαραθώνια συνεδρίαση

Μετά από λίγο λιγότερες από εννιά ώρες συνεδρίασης, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής γνωμοδότησε θετικά, κατά πλειοψηφία, υπέρ του διορισμού του Διονύση Τσακνή στην θέση του Προέδρου του νέου ΔΣ της ΕΡΤ και για το διορισμό του Λάμπη Ταγματάρχη στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Με την χαρακτηριστική φράση «δεν με πείσατε», η Πρόεδρος της Βουλής και της Επιτροπής Ζωής Κωνσταντοπούλου επέμεινε στην αρνητική γνώμη της για την επιλογή του Λ. Ταγματάρχη για το διορισμό του οποίου ψήφισε «παρών» ενώ υιοθέτησε θετική στάση απέναντι στο διορισμό του Διονύση Τσακνή και των υπολοίπων μελών του ΔΣ της ΕΡΤ. Νωρίτερα, είχε τοποθετηθεί αρνητικά για τον κ. Ταγματάρχη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή, η οποία εξέφρασε αρνητική άποψη και για το διορισμό της Έλλης Παπακωνσταντίνου στο ΔΣ της ΕΡΤ ως μέλος, δηλώνοντας ότι δεν πείσθηκε από τις απαντήσεις που έλαβε στο ερώτημα αν η κ. Παπακωνσταντίνου είναι βαφτιστήρα του κ. Ταγματάρχη, άρα τίθεται θέμα συγγένειας.

Συγκεκριμένα, επί 15 παρόντων μελών της 17μελούς Επιτροπής, ο Δ.Τσακνής συγκέντρωσε 9 θετικές γνώμες, 4 αρνητικές και 2 «παρών». Ο Λ.Ταγματάρχης συγκέντρωσε 7 θετικές γνώμες, 5 αρνητικές και 3 «παρών» (εκτός της κυρίας Κωνσταντοπούλου «παρών» δήλωσαν το ΚΚΕ και το Ποτάμι).

Αρνητική γνώμη επί της διαδικασίας διατύπωσε ο Χαράλαμπος Αθανασίου από την ΝΔ. Με 9 θετικές γνώμες εγκρίθηκαν και οι τοποθετήσεις ως μελών του νέου ΔΣ της εταιρείας των Μιχ. Γρηγορίου, Ν. Τρανού καιΕλισάβετ Παπακωνσταντίνου (καταψηφίστηκε μόνο από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑΡαχήλ Μακρή, όπως και ο κ. Ταγματάρχης). Σημειώνεται ότι οι βουλευτές της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης και Όλγα Κεφαλογιάννη απουσίαζαν από την διαδικασία διατύπωσης γνώμης, κάτι που έκρινε το θετικό αποτέλεσμα υπέρ του κ. Ταγματάρχη (θα υπήρχε ισοψηφία).

Στο τέλος της συνεδρίασης, η κ. Κωνσταντοπούλου, απευθυνόμενη κυρίως στον κ. Ταγματάρχη, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν με πείσατε. Είναι γνωστή η γνώμη μου και στον υπουργό και στον πρωθυπουργό. Προς τιμήν τους δεν προσπάθησαν να με μεταπείσουν. Έπρεπε να είχατε κάνει περισσότερα μετά το “μαύρο” της ΕΡΤ. Έπρεπε να είχατε κάνει δημόσια τοποθέτηση και όχι μόνο ένα άρθρο. Έχετε μεγάλη ευθύνη που σας προτείνει ο πρωθυπουργός. Θα χαρώ αν με διαψεύσετε, καθώς δεν θεωρώ ότι το μοντέλο που έχετε υπηρετήσει είναι αυτό που θέλουμε για την ΕΡΤ».

«Σας έκανα τις ερωτήσεις που ήταν δίκαιο να σας τεθούν», συνέχισε η κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία επί περίπου δύο ώρες έθετε ερωτήματα στον κ. Ταγματάρχη, προκαλώντας την αντίδραση του Αντπροέδρου της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για «βασανιστήρια». «Η Δημοκρατία μπορεί να λειτουργεί και εκεί που υπάρχουν διαφωνίες», τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής.

«Ότι σας περιέβαλε με την εμπιστοσύνη του ο Πρωθυπουργός σας επιφορτίζει με την ευθύνη που αναλαμβάνετε», είπε στον κ. Ταγματάρχη και στρεφόμενη προς τον Υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά, ο οποίος τον πρότεινε για την θέση αυτή, του είπε: «Ελπίζω να δώσουμε τέλος στην φιλολογία που οργιάζει», όσον αφορά τις σχέσεις της με το Μέγαρο Μαξίμου.

Προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την (μερική) διαφοροποίησή της από την επιλογή του αρμοδίου Υπουργού Επικρατείας να προτείνει τον κ. Ταγματάρχη για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου, η κυρία Κωνσταντοπούλου σχολίασε ότι «την ώρα που εμείς συνεδριάζουμε τα ιδιωτικά κανάλια εξυφαίνουν διάφορα σενάρια διότι δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι η δημοκρατική λειτουργία έχει ποικιλία και διαφορές» και χαρακτήρισε «ίντριγκες και σπέκουλες» όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις σχέσεις μεταξύ του Πρωθυπουργού και της Προέδρου της Βουλής αλλά και του Υπουργού Επικρατείας. Και υπογράμμισε ότι και ο Πρωθυπουργός και η ίδια έχουν την αδιαμφισβήτητα κοινή επιθυμία να ξαναλειτουργήσει η ΕΡΤ.

Η απόφαση της Επιτροπής έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.