Σε ακτή της Απουλίας κοντά στο Λέτσε, εντοπίστηκε με 26 μετανάστες και τρεις Πακιστανούς διακινητές, αλιευτικό το οποίο τα ξημερώματα της 5ης Μαΐου κλάπηκε από την Λυγιά της Πρέβεζας. Το πλοιάριο ανήκει σε επαγγελματία ψαρά της περιοχής ο οποίος δήλωσε αμέσως την κλοπή στο Λιμεναρχείο και τώρα θα πρέπει να κινηθεί νομικά για να πάρει πίσω το σκάφος καθώς κατασχέθηκε από τις ιταλικές Αρχές.
Η διάσωση 29 Σύρων μεταναστών που επέβαιναν σε ακυβέρνητο ταχύπλοο, τα ξημερώματα της Κυριακής, 9 μιλιά δυτικά των Παξών, αποτελεί ένα ακόμη περιστατικό δράσης των σύγχρονων δουλεμπόρων, οι οποίοι είναι μέλη κυκλωμάτων διακίνησης, από την Ελλάδα προς την Ιταλία, προσφύγων και οικονομικών μεταναστών και έχουν στήσει «επιχείρηση» στα Ηπειρωτικά παράλια και τα σύνορα με την γειτονική Αλβανία.
Όπως είπαν στους λιμενικούς οι πρόσφυγες, ο χειριστής του σκάφους, που ήταν πιθανόν Αλβανός, επικαλέστηκε βλάβη και ενημέρωσε τους «συνεργάτες του», οι οποίοι έφθασαν με άλλο ταχύπλοο στην περιοχή, τον παρέλαβαν και εγκατέλειψαν το σκάφος μεσοπέλαγα.
Η έρευνα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα κυκλώματα των διακινητών, και η οποία έγινε με την βοήθεια ενός Σύρου πρόσφυγα, είναι αποκαλυπτική: Οι συμφωνίες κλείνονται το κέντρο της Αθήνας στα στέκια των μεταναστών, από Έλληνες ή Αλβανούς. Το ταξίδι για την Ιταλία με σκάφος από τα παράλια της Δυτικής Ελλάδας κοστίζει από 2 έως 3 χιλιάδες ευρώ, ενώ το πέρασμα από τα Ιωάννινα στο Μαυροβούνιο μέσω Αλβανίας, 1.000 ευρώ το «κεφάλι».
Όταν οι μετανάστες φτάσουν στα σημεία «συγκέντρωσης» στην Ήπειρο, στοιβάζονται ανά 10 σε δωμάτια παρακμιακών ξενοδοχείων ή ανά 30 σε καλύβες σε αγροτικές περιοχές της Πρέβεζας και της Αρτας. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών παρά το γεγονός ότι αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει, δεν θέλουν να μιλήσουν καθώς ο φόβος κλείνει τα στόματα.
Σε πολλά ερημικά σημεία των ακτών, από τον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας έως και την Θεσπρωτία, οι διακινητές επιβιβάζουν σε σκάφη τους μετανάστες με προορισμό την Ιταλία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αφού τους πάρουν τα χρήματα πριν το ταξίδι, ανοικτά της Κέρκυρας και των Παξών επικαλούνται μηχανική βλάβη και τους αφήνουν σε ακυβέρνητο σκάφος. Το Λιμεναρχείο της Κέρκυρας, αντιμετώπισε από τις αρχές του έτους, τρία τέτοια περιστατικά.
Οι «δουλέμποροι» εγκατέλειψαν ακυβέρνητα δύο πλοιάρια με μετανάστες κοντά στους Παξούς και την Λευκίμμη, ενώ αποβίβασαν στη ΒΔ Κέρκυρα πρόσφυγες εξαπατώντας τους, πως πρόκειται για ακτή της Ιταλίας.
Όσοι τελικά καταφέρουν να διασχίσουν τη Μεσόγειο και να φτάσουν στην Ελλάδα, πέφτουν στα δίχτυα άλλων κυκλωμάτων, τα οποία τους υπόσχονται να τους οδηγήσουν στο δρόμο για την Ευρώπη. Το τελευταίο διάστημα με όλα τα μέσα, λεωφορεία και φορτηγά, εξαθλιωμένοι Σύροι αλλά και μετανάστες από Αφρικανικές χώρες, με τις οδηγίες ή την συνοδεία διακινητών, οδηγούνται από την Αθήνα σε περιοχές της Ηπείρου, με σκοπό να ταξιδέψουν από εκεί για άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Ο Φαντί δραπέτευσε από την φρίκη στο Χαλέπι και έφτασε στην Κω τον περασμένο Αύγουστο. Από τότε μέχρι σήμερα, η Οδύσσειά του συνεχίζεται καθώς έχει κάνει πολλές προσπάθειες να φύγει από την Ελλάδα και να φτάσει σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα μέσω Αλβανίας και Σκοπίων. Τα όσα αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ρίχνουν φως στη δομή και τη λειτουργία των κυκλωμάτων διακίνησης εξαθλιωμένων ανθρώπων.
Όλα άρχισαν όταν πριν από έξι μήνες οι Σύροι πρόσφυγες, ανακάλυψαν στο ποτάμι της Κακκαβιάς, το πέρασμα που οδηγεί στην Αλβανία και από εκεί στο Μαυροβούνιο. Μέχρι τότε, στη γειτονική χώρα τα πράγματα ήταν αυστηρά στο ζήτημα των παράνομων μεταναστών και η αστυνομία τους επαναπροωθούσε στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Γρήγορα όμως οι διακινητές «οργανώθηκαν» βρήκαν τον «τρόπο» και σύμφωνα με στοιχεία και μαρτυρίες, δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες, διασχίζουν κάθε νύχτα το αλβανικό έδαφος και φτάνουν στα σύνορα του Μαυροβουνίου.
Από τα Ιωάννινα, φτάνουν στα σύνορα, είτε με αυτοκίνητα, είτε με κάποιο λεωφορείο, καθώς οι περισσότεροι, ειδικά οι Σύροι, είναι εφοδιασμένοι με τις ειδικές άδειες εξάμηνης παραμονής στην Ελλάδα για ανθρωπιστικούς λόγους. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, κάθε νύχτα οι διακινητές που δραστηριοποιούνται στο αλβανικό έδαφος «κερδίζουν» χιλιάδες ευρώ, τα οποία διανέμονται στα μέλη του κυκλώματος.
Η υπόθεση απασχολεί την Αστυνομία και το Λιμενικό που κάνουν έρευνες, για την σύλληψη και τον εντοπισμό τους. Σύμφωνα με το δελτίο μηνιαίας δραστηριότητας της Αστυνομίας στην Ήπειρο, έγιναν 1.066 συλλήψεις για παραβάσεις του Νόμου περί Αλλοδαπών, με 13 περιπτώσεις να αφορούν διακινητές μεταναστών.