Ολοκληρώθηκαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά στην Αθήνα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πορεία που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ λόγω της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Το παρών δίνουν ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, ο Υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης, ο Υπουργός Ενέργειας Π. Λαφαζάνης και η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου. Ο κ. Βαρουφάκης «πολιορκήθηκε» από τους συγκεντρωμένους, που ήθελαν να του εκφράσουν τη συμπαράστασή τους για το πρόσφατο περιστατικό στα Εξάρχεια αλλά και γενικότερα. Λίγο νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί ξεχωριστή απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.

ImageHandler

Σε δήλωσή του, προσερχόμενος στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η έξοδος από τα μνημόνια και η ρήξη με την ΕΕ είναι το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς». Όπως τόνισε, η Εργατική Πρωτομαγιά μάς δείχνει τον δρόμο της ανάπτυξης του εργατικού αγώνα για τις αμοιβές των εργαζομένων και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, και της ρήξης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία του. Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά, πραγματοποιούνται και στη Θεσσαλονίκη, στο ‘Αγαλμα Βενιζέλου και στον Πειραιά, στην πλατεία Καραϊσκάκη.

protomagia-61

Την ίδια ώρα,  ξεκινούσε η πορεία των ΕΚΑ, ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ από την πλατεία Κλαυθμώνος προς το Σύνταγμα. Σε δηλώσεις του, ο κ. Μητρόπουλος τόνισε ότι η Πρωτομαγιά εορτάζεται με τους δανειστές να συνεχίζουν να εκβιάζουν μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή. Σε παρατήρηση ότι η Πρωτομαγιά γιορτάζεται ενώ στη χώρα το ποσοστό της ανεργίας είναι πάνω από 25%, ο κ. Μητρόπουλος είπε: «Σωστή η παρατήρηση, καθώς η Εργατική Πρωτομαγιά από το Σικάγο έχει ταυτιστεί με τους ανθρώπους που είχαν και έχουν εργασία. Αλλά σε αυτή τη νέα κατάσταση έχει διευρυνθεί η έννοια της εργατικής τάξης, περιλαμβάνοντας ανέργους και φτωχούς, όσους έχουν συνθλιβεί κάτω από μια θεραπεία σοκ που επέβαλαν οι δανειστές.»

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θ.Κοτσυφάκης, δήλωσε από την πλευρά του στο in.gr: «Η σημερινή κινητοποίηση σηματοδοτεί όλους τους αγώνες των εργαζομένων εδώ και δύο αιώνες. Οι αγώνες μας συνεχίζονται σε καλύτερες συνθήκες χωρίς να καταθέτουμε τις σημαίες. Οδηγός μας οι θυσίες των συναδέλφων μας όλα τα προηγούμενα χρόνια.»

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε στις συγκεντρώσεις. Ούτε έχουμε ανάγκη να φορέσουμε κράνος μεταλλωρύχου» τόνισε ο Γιάννης Μπαλάφας του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας αιχμές για την πρόσφατη παρουσία του βουλευτή της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη στην συγκέντρωση των εργαζομένων στις Σκουριές.

Ξεχωριστή συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιούν περίπου 1.000 μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.