Προς αναζήτηση χρημάτων ο ΕΟΠΥΥ

Τον εφιάλτη να μην είναι σε θέση να εξοφλήσει τους παρόχους του στο τέλος του μήνα αντιμετωπίζει ο ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με το ethnos.gr τα ταμειακά του διαθέσιμα είναι ελάχιστα, με το καλό σενάριο να προβλέπει ότι στο τέλος Απριλίου θα έχει ρευστότητα μόλις 70 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό είναι ελάχιστο σε σχέση με τις υποχρεώσεις του. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο στους φαρμακοποιούς πρέπει να πληρώσει 160 εκατομμύρια ευρώ για συνταγές Φεβρουαρίου.

Σε περίπτωση μη εξόφλησης, δημιουργείται φαύλος κύκλος, ο οποίος θα εντείνει τις ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Το θέμα συζητήθηκε χθες σε επείγουσα σύσκεψη των φορέων οι οποίοι εμπλέκονται στη διακίνηση του φαρμάκου.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Φαρμακοβιομηχανιών (ΣΦΕΕ), την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Φαρμακαποθηκαρίων, την Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας και τον Προμηθευτικό Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Αττικής.

Οι φορείς ζητούν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού και άμεση συνάντηση μαζί του, προκειμένου να του εκθέσουν την κατάσταση και να αποτραπεί το ενδεχόμενο μη εξόφλησης των παρόχων. Η κατάσταση έγινε πιο δύσκολη και από την καθυστέρηση καταβολής στον ΕΟΠΥΥ της κρατικής χρηματοδότησης για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, η οποία ξεπερνά τα 80 εκατομμύρια ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι χωρίς φάρμακα κινδυνεύουν να μείνουν και τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία οφείλουν στους προμηθευτές τους για προϊόντα που έχουν προμηθευτεί τους τελευταίους 12 έως 14 μήνες. Το ύψος των οφειλών τους εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 1,2 δισ. ευρώ.