Θερινό σχολείο στις Λεύκες της Πάρου 27 Ιουλίου με 7 Αυγούστου

Το Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων – Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Πάρου, διοργανώνουν για πρώτη φορά θερινό σχολείο στις Λεύκες της Πάρου, από τις 27 Ιουλίου έως τις 7 Αυγούστου 2015.

Αντικείμενο του θερινού σχολείου για το τρέχον έτος είναι «Οι πληθυσμιακές εξελίξεις στην Ελλάδα και στον ευρύτερο γεωπολιτικό της χώρο».

Οι 22 διαλέξεις που θα δοθούν από καθηγητές των δύο συνεργαζόμενων φορέων και προσκεκλημένους Έλληνες ερευνητές και πανεπιστημιακούς άλλων ΑΕΙ είναι οργανωμένες σε τέσσερις μεγάλες ενότητες (πηγές, δεδομένα, δείκτες – οι πληθυσμιακές μεταβολές στην μεταπολεμική Ελλάδα – οι επιπτώσεις της πρόσφατης κρίσης στις δημογραφικές μεταβλητές – η δημογραφική θέση της Ελλάδας στην ΕΕ, τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια).

Η θεματολογία που θα αναπτυχθεί είναι ευρύτατη και ενδεικτικά δίδονται κάποια από τα θέματα που θα αναπτυχθούν:

  • Πληθυσμιακή και οικιστική ανάπτυξη – οι πληθυσμιακές μεταβολές και αστικοποίηση στην μεταπολεμική Ελλάδα,
  • Οι επιπτώσεις της κρίσης στη γονιμότητα και τη θνησιμότητα – η εσωτερική κινητικότητα την περίοδο της πρόσφατης οικονομικής κρίσης,
  • Η δημογραφική γήρανση, μία μη αναστρέψιμη τάση – η γήρανση ως κριτήριο δυναμισμού του νησιώτικου χώρου
  • Η μεταναστευτική-προσφυγική πρόκληση, η ελληνική εμπειρία – η μεταναστευτική-προσφυγική πρόκληση στην Ευρώπη, οι περιπτώσεις της Ισπανίας, Ιταλίας, – η μετανάστευση από και προς την Ελλάδα στη μεταπολεμική περίοδο – η οργάνωση της μετανάστευσης στην πόλη: παραδείγματα από την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο – οι μετοικήσεις αλλοδαπών στις Κυκλάδες στο γύρισμα του 21ου αιώνα,
  • Η Ελλάδα και ο ευρύτερος χώρος της, Ευρωπαϊκή Ένωση-Βαλκάνια, μεσογειακές χώρες).

Η φοίτηση στο θερινό σχολείο είναι δωρεάν και η διαμονή, τόσο των φοιτητών, όσο και των καθηγητών εξασφαλίζεται από τον Δήμο Πάρου στο παραδοσιακό κτίριο του «Σπιτιού της Λογοτεχνίας» στις Λεύκες. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν τελειόφοιτοι και απόφοιτοι των πανεπιστημιακών τμημάτων της Ελλάδας (ή ισότιμων της αλλοδαπής).

Ο τελικός αριθμός των ατόμων που θα παρακολουθήσει τις εργασίες του Θερινού Σχολείου Πάρου περιορίζεται στους 25. Θα επιλεγούν -κατά προτεραιότητα- μεταπτυχιακοί φοιτητές και τελειόφοιτοι προπτυχιακοί από τα δύο τελευταία έτη σπουδών από τα δύο πανεπιστημιακά τμήματα που διοργανώνουν το θερινό σχολείο έως και άτομα από την τοπική κοινωνία.

Σε περίπτωση που ο αριθμός των ενδιαφερομένων υπερβεί τον προβλεπόμενο, θα γίνει κλήρωση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, εκτός από τις διαλέξεις που θα δοθούν κατά τις απογευματινές ώρες από τους προσκεκλημένους καθηγητές, και επιτόπια άσκηση κατά τις πρωινές ώρες. Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.