Μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την Κομισιόν, αποκαλύπτει πως ο ετήσιος τζίρος του οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέρχεται στα 110 δισ. ευρώ, αντανακλώντας το 0,1% του ΑΕΠ των κρατών-μελών της.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», στην Ελλάδα προσδιορίζεται στα 3,583 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,6% του ΑΕΠ της χώρας.
Το εμπόριο ηρωίνης στην Ελλάδα, αποφέρει στο οργανωμένο έγκλημα έσοδα περίπου 54 εκατ. ευρώ, της κοκαΐνης στα 16 εκατ., της κάνναβης στα 28 εκατ. και της έκσταση στα 35 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα κομβικά σημεία στη διακίνηση κάνναβης από την Αλβανία μαζί με την Ιταλία, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία. Εξυπηρετεί, επίσης, το οργανωμένο έγκλημα στη διακίνηση ανθρώπων από την Αφρική μαζί με την Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία και τη Βρετανία.
Στην έκθεση αναφέρεται πως η χώρα μας, ανήκει στις χώρες που παίζουν σημαντικό ρόλο στο παράνομο εμπόριο όπλων από την Αλβανία μαζί με την Ιταλία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ παράλληλα και τα έσοδα από το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού υπολογίζονται στα 455 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα ο συντελεστής φορολόγησης στο 87,5% είναι ο υψηλότερος στην Ε.Ε., ενώ οι Έλληνες παρουσιάζουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κατανάλωσης (40%). Το εμπόριο ναρκωτικών είναι το βασικό πεδίο δράσης του οργανωμένου εγκλήματος στην Ε.Ε. με ετήσιο τζίρο 27,7 δισ. ευρώ.
Στις πρώτες θέσεις της λίστας, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, εντοπίζεται, η διακίνηση και εμπορία ανθρώπων για εκμετάλλευση στην εργασία αλλά και τη σεξουαλική εκμετάλλευση, χωρίς να δίνονται συγκεκριμένα στοιχεία στο σύνολο των κρατών-μελών της Ε.Ε. Να σημειώσουμε πως η διακίνηση ανθρώπων αποφέρει πάνω από 3 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση, στο οργανωμένο έγκλημα τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ιταλία.
Ένας από τους τρόπους που αναφέρονται χαρακτηριστικά στην έκθεση, για το ξέπλυμα “μαύρου χρήματος”, είναι η επένδυση των μελών του οργανωμένου εγκλήματος, στον κλάδο των ακινήτων.
Η αγορά μεγάλων εκτάσεων, τους βοηθά, να οριοθετούν τις περιοχές δράσεών τους, ενώ παράλληλα πολλά από τα μέλη συμμετέχουν σε δημόσια έργα μέσω σύστασης ανάλογων εταιρειών με στόχο την άσκηση πολιτικής επιρροής και τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας.
Στην 337 σελίδων έκθεση της Κομισιόν, διευκρινίζεται πως το οργανωμένο έγκλημα δεν θεωρεί διαφορετικές τις παράνομες δραστηριότητες από τις νόμιμες, αντιθέτως οι πρώτες αλληλεπιδρούν με τις δεύτερες.