Στο στόχαστρο ρωσικής παραπληροφόρησης και fake news η Ελλάδα ενόψει ευρωεκλογών

Ανησυχία για ενδεχόμενο τσουνάμι ρωσικής παραπληροφόρησης πριν και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας των ευρωεκλογών σε όλο το ευρωπαϊκό μπλοκ εκφράζουν οι ειδικοί, που επιχειρούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Οι εμπειρογνώμονες βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή, για ενδεχόμενη προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης με ψευδείς ειδήσεις. Τις προηγούμενες ημέρες, άλλωστε, υπήρχαν φόβοι στην ΕΕ ότι η Μόσχα κρύβεται πίσω από μία σειρά ενεργειών σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Σήμερα το πρωί, το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Μέσων Παραπληροφόρησης, έναν κόμβο της ΕΕ για τον έλεγχο των γεγονότων, συνέλεξε μερικές από τις ψευδείς ειδήσεις που κυκλοφορούν.

edmo1

Για την Ελλάδα, εντοπίστηκαν ισχυρισμοί ότι αποτελεί πυρηνικό στόχο για το Κρεμλίνο. Παράλληλα, κυκλοφορούν ψευδείς ισχυρισμοί ότι η Ρωσία ετοιμάζει άμεση επίθεση στην ΕΕ και ότι η Κίνα θα κηρύξει πόλεμο στο ΝΑΤΟ αν τα κράτη-μέλη επιτεθούν άμεσα στη Ρωσία.

Στην Πορτογαλία, ένα ψεύτικο βίντεο υποτίθεται ότι δείχνει πυρηνικά όπλα, ενώ στην Ισπανία, κυκλοφορούν στο Χ ψευδείς ισχυρισμοί για αύξηση της ανεργίας των νέων, κάτι που έχει καταρριφθεί από ομάδες ελέγχου γεγονότων.

Οι ελεγκτές γεγονότων του ραδιοτηλεοπτικού φορέα EFE έχουν επίσης διαψεύσει ως εντελώς ψευδείς τους ισχυρισμούς ότι ο επικεφαλής της λίστας του Λαϊκού Κόμματος (PP) της Ισπανίας Dolors Montserrat αποκάλεσε τους συνταξιούχους που κερδίζουν 18.000 ευρώ τον χρόνο «άπληστους».