«Αυγουστιάτικη» νύχτα με 30άρια έφεραν οι νοτιάδες στην Κρήτη - Επιμένει η αφρικανική σκόνη

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που άγγιξαν τους 30 βαθμούς ακόμη και στη διάρκεια της νύχτας καταγράφηκαν στην Κρήτη: Η εμμονή των νοτιάδων σε συνδυασμό με τη θερμή εισβολή που έχει ως συνέπεια πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας είχαν ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι κυρίως στα βόρεια της Κρήτης να ζήσουν μια … αυγουστιάτικη νύχτα στα τέλη Μαρτίου.

Ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Αστεροσκοπείο της Αθήνας, ανέφερε πως η θερμή εισβολή σε συνδυασμό με τους νοτιάδες είχαν συνέπεια το θερμόμετρο να δείχνει 28- 29 βαθμούς από χθες και στη διάρκεια της νύχτας, ως περίπου τις 5 με 6 το πρωί οπότε οι άνεμοι γύρισαν σε δυτικούς και η θερμοκρασία έκανε «βουτιά» στους 22 βαθμούς- που και πάλι είναι πάνω από το μέσο φυσιολογικό.

Μάλιστα, όπως είπε ο κ.Λαγουβάρδος στο protothema.gr η διαφορά ανάμεσα σε σε περιοχές στα βόρεια της Κρήτης και στα νότια του νησιού ήταν μεταξύ 7 και 8 βαθμών.

Πίνακας με τις υψηλότερες και χαμηλότερες θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα έως τις 3 το μεσημέρι:

megista

Διάγραμμα με τις θερμοκρασίες στην περιοχή του Ρεθύμνου, από το σταθμό του meteo, που δείχνει ότι στη διάρκεια της νύχτας οι θερμοκρασίες παρέμειναν πολύ υψηλές και πέφτουν τα ξημερώματα περίπου στους 22 βαθμούς:

rethymno

Οι νοτιάδες που επιμένουν, πάντως, έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, και περισσότερο στην Κρήτη, με την ατμόσφαιρα να είναι ιδιαίτερα αποπνικτική.

Μάλιστα, στην ενημέρωση σε ό,τι αφορά τις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10, με βάση τις επικαιροποιημένες παρατηρήσεις του δικτύου «ΣΧΕΔΙΑ» της Περιφέρεια Κρήτης, προχώρησε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας. Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στην πόλη των Χανίων έφτασαν τα 80 μg/m3 (μέση ημερήσια τιμή για τις 27/03/24) και οι ωριαίες τιμές στις 28/03/24 υπερβαίνουν τα 240 μg/m3. Στην ανατολική Κρήτη η μέση ημερήσια συγκέντρωση δεν έχει υπερβεί τα 50 μg/m3, αλλά παρατηρούνται αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης. Για τις 30/03/24 προβλέπεται συνεχιζόμενη μεταφορά σκόνης.

Μάλιστα από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, συστήνεται σε άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς και παιδιά, να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου, ενώ άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

Στο γενικό πληθυσμό, η οδηγία είναι, κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση- δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης και πόσο θα διαρκέσει η νέα εισβολή

Για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο συνεχίζεται και σήμερα το σοβαρό επεισόδιο αφρικανικής σκόνης που χαρακτηρίζει τον σημερινό καιρό σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα με τους μετεωρολικούς σταθμούς να καταγράφουν θερμοκρασίες έως και 33 βαθμούς Κελσίου σε βόρεια τμήματα της Κρήτης.

Σύμφωνα με ανάλυση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη νέα εισβολή σκόνης αναμένεται από την Κυριακή και κυρίως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αν και θα είναι πιο ήπια σε σχέση με αυτό που βιώνουμε χθες και σήμερα.

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο κ. Μαρουσάκης οι υψηλές θερμοκρασίες στη βόρεια Κρήτη οφείλονται «από τη μια μεριά στις αρκετά θερμές αέριες μάζες που μας έχουν έρθει από την Αφρική. Παρόλα αυτά αυτή η διαφοροποίηση που παρατηρείται στην αυτή περιοχή σε σχέση με τις μέσες μέγιστες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στη χώρα μας σχετίζεται με την τοπογραφία που εμφανίζει η περιοχή σε συνδυασμό και με το πεδίο ανέμων που επικράτησε. Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή επικράτησαν νότιοι άνεμοι οι οποίοι καθώς αλληλεπίδρασαν με τους ορεινούς όγκους του νησιού, δημιούργησαν καταβάτες ανέμους, ανέμους δηλαδή οι οποίοι καθώς κατέρχονται από τις βουνοπλαγιές ενισχύονται σημαντικά και ταυτόχρονα θερμαίνονται μιας και οδηγούνται σε περιοχές μεγαλύτερης βαρομετρικής πίεσης. Έτσι λοιπόν ενισχύθηκε περεταίρω η ήδη θερμή αέρια μάζα οδηγώντας τον υδράργυρο σε υψηλότερες τιμές απ΄ότι γενικότερα επικράτησαν στη χώρα μας».

Όσον αφορά την πορεία της αφρικανικής σκόνης ο μετεωρολόγος του ΟΡΕΝ αναφέρει ότι ««μετά από αυτό το ισχυρό επεισόδιο αφρικανικής σκόνης αναμένεται σταδιακά να ομαλοποιηθεί η όλη κατάσταση από σήμερα το απόγευμα και από τα δυτικά μιας και ο άνεμος θα γυρίσει σε βορειοδυτικό απομακρύνοντας αυτές τις μεγάλες ποσότητες προς την Τουρκία και την Κύπρο. Έτσι λοιπόν θα βελτιωθεί αρκετά η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα αύριο αλλά και το Σαββατοκύριακο. Αυτό όμως δεν θα κρατήσει για πολύ μιας και μέσα στην Κυριακή και κυρίως στις αρχές της άλλης εβδομάδας ένα νέο πιο ήπιο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης θα επηρεάσει την περιοχή μας».

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης κάνει, επίσης, ειδική αναφορά στον σχηματισμό ομίχλης σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες εκτάσεις καθώς, όπως αναφέρει, «με τις υψηλές θερμοκρασίες να επιμένουν, θα κυλήσουν και οι επόμενες ημέρες στη χώρα μας όπου μάλιστα στις αρχές της άλλης εβδομάδας ενδεχομένως να συναντήσουμε θερμοκρασίες κοντά ή και πάνω από τους 30° βαθμούς κελσίου. Η παραπάνω εξέλιξη θα οδηγήσει σε σχηματισμό πυκνών ομιχλών σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες εκτάσεις.

Εξηγώντας το φαινόμενο σημειώνει ότι «στην εποχή που βρισκόμαστε η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας βρίσκεται κοντά στους 14° βαθμούς στα βόρεια και κοντά στους 17° πιο νότια. Καθώς η θερμή αέρια μάζα κινείται πάνω από αυτές τις υδάτινες ψυχρότερες επιφάνειες, ψύχεται οδηγώντας στη συμπύκνωση των υδρατμών που αυτή φέρει με αποτέλεσμα τον σχηματισμό ομιχλών μεταφοράς μια μορφή των οποίων είναι και οι ομίχλες θαλάσσης.

omixli1
omixli2
omixli3