«Ιερή Κομπίνα»: Ο απατεώνας ιερέας που θα γινόταν μητροπολίτης Θεσσαλονίκης - Πώς εξαπατούσαν τα θύματα

Νέες αποκαλύψεις για την «ιερή» κομπίνα με λεία που ξεπερνά το 1,3 εκατ. ευρώ, έρχονται στο φως της δημοσιότητας, σχετικά με τις απάτες που είχαν «στήσει» ο 68χρονος ιερέας και ο 61χρονος στενός του συνεργάτης, πρώην ιερωμένος.

Ο 68χρονος ιερέας και ο 61χρονος έπειθαν τα θύματά τους να στηρίξουν τον πρώτο, για να γίνει… μητροπολίτης Θεσσαλονίκης. Να σημειωθεί ότι ο 61χρονος είχε καθαιρεθεί από κληρικός στο παρελθόν.

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα της υπόθεσης, υπήρχαν 4-5 επιχειρηματίες που σχετίζονταν κυρίως με τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τους είχε προσεγγίσει μέσω ενός λογιστή που ήταν κοντά στον συγκεκριμένο ιερέα, αναφέρουν πληροφορίες του Mega.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο «υποψήφιος μητροπολίτης», φαίνεται να έλεγε ότι ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων του στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης θα συμμετέχουν στην διαχείριση των ακινήτων της Μητρόπολης, στην διαχείριση των οικονομικών, στις προμήθειες, στα συσσίτια και στα λογιστικά θέματα.

Σύμφωνα με το Mega, μόλις ρωτήθηκε –όπως αναφέρει η δικογραφία– τι τα ήθελε αυτά τα χρήματα δήλωσε ψευδώς ότι ήθελε να χρηματίσει έναν συνεργάτη του αρχιεπισκόπου.

Σύμφωνα με τον εν λόγω ιερέα, ένα άλλο μέρος δαπανήθηκε ώστε να αγοραστούν δώρα σε μητροπολίτες, με σκοπό να «προχωρήσει» η εκλογή του ως μητροπολίτη.

Ένας εκ των θιγόμενων επιχειρηματιών έκανε αναζητήσεις στο διαδίκτυο για έναν από τους ενδιάμεσους που βοηθούσαν σε αυτή την απάτη και όπως αναφέρει στην δικογραφία έκανε ιδιαίτερα ακριβή ζωή, με ταξίδια και γνωριμίες με πολλά πρόσωπα της ελληνικής showbiz.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο συγκεκριμένος αρχιμανδρίτης πήγαινε σε φαρμακεία και έπαιρνε μεγάλες ποσότητες καλλυντικών και μεγάλες ποσότητες τυριών σε σούπερ μάρκετ.

Στον εισαγγελέα η δικογραφία για την «ιερή» κομπίνα

Η δικογραφία για τον 68χρονο αρχιμανδρίτη από τη Θεσσαλονίκη και τον 61 ετών πρώην ιερωμένο, βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα. Οι δυο τους εμφανίζονται ως πρωταγωνιστές σε απάτη με δωρεές ύψους άνω του 1,3 εκατ. ευρώ που έλαβαν από πιστούς -ανάμεσά τους και επιχειρηματίες- ως οικονομική στήριξη ενόψει της δήθεν εκλογής του πρώτου στη θέση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης.

Στην ογκωδέστατη δικογραφία που σχηματίστηκε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται τουλάχιστον δύο ακόμη πρόσωπα, 51 και 34 ετών. Έχει ανατεθεί προς επεξεργασία σε εισαγγελικό λειτουργό και με βάση τις αξιόποινες πράξεις που θα διαπιστώσει ότι τελέστηκαν, θα παραγγείλει την άσκηση ποινικής δίωξης. Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ, διαπράχθηκαν τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης, της πλαστογραφίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα).

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται καταγγελίες από τουλάχιστον έξι φερόμενα θύματα και σε βάθος 5ετίας, από τον Νοεμβρίου του 2018 έως τον Φεβρουαρίου του 2023. Στις καταθέσεις τους, ο αρχιμανδρίτης και ο άλλοτε ρασοφόρος (καθαιρέθηκε από κληρικός) τους ζητούσαν χρηματικά ποσά, πείθοντάς τους ψευδώς πως είναι βέβαιη η ανέλιξή του 68χρονου σε Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης.

Έδειχναν πλαστές επιστολές στα θύματά τους

Για να τους πείσουν επιδείκνυαν πλαστές επιστολές τις οποίες συνέτασσε ο 61χρονος καθηρημένος ιερέας, όπου φαίνονταν ως αποστολείς – συντάκτες, θρησκευτικοί οργανισμοί και κρατικές υπηρεσίες, όπως η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το υπουργείο Οικονομικών ακόμα και η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Οι πλαστές επιστολές προς τα θύματα:


Οι δωρητές δεν έπαιρναν ποτέ πίσω τα χρήματά τους, ενώ πίστευαν ότι θα επωφελούνταν όταν ο αρχιμανδρίτης γινόταν Μητροπολίτης, αφού δήθεν θα συμμετείχε στη διαχείριση των αποθεματικών και των ακινήτων της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης (προμήθειες, τα συσσίτια κτλ).

Από την έρευνα των Αρχών διαπιστώθηκε ότι οι «ιερές» δωρεές μεταφέρονταν σε λογαριασμούς των συνεργών του 68χρονου κληρικού.

Από τα χρήματα πραγματοποιήθηκαν αγορές πολυτελών αυτοκινήτων και ενός διαμερίσματος. ΟΙ Αρχές έχουν κατασχέσει ένα όχημα, φορητούς υπολογιστές, σκληρούς δίσκους, βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων και χειρόγραφες σημειώσεις.

Σε αργία από κάθε είδους ιεροπραξία ο κληρικός

Σε ανακοίνωση, η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης τονίζει ότι ο κληρικός έχει τεθεί σε αργία από κάθε είδους ιεροπραξία.

Μεταξύ άλλων αναφέρει πως «ο Κληρικός έχει απομακρυνθεί από τον Ιερό Ναό στον οποίον υπηρετούσε, έχει αποστερηθεί της ιδιότητος του εξομολόγου και έχει τεθεί σε αργία από κάθε είδους ιεροπραξία».