Μαρουσάκης: «Λαίλαπα κεραυνών» πλήττει το Αιγαίο - Νέο κύμα κακοκαιρίας από το Σαββατοκύριακο

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα κύμα κακοκαιρίας που σημειώνεται σε αρκετά γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, σήμερα, Δευτέρα, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος του OPEN, πολύ δυνατοί νοτιάδες σημειώνονται κυρίως στο Αιγαίο που φτάνουν τα 7-8 μποφόρ, με καταιγίδες να κυριαρχούν αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα προς τα ανατολικά, ενώ παράλληλα σημειώνεται βελτίωση του καιρού από τα δυτικά προς τα ανατολικά, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό μετατοπίζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 17-19 βαθμούς Κελσίου αργά το μεσημέρι, ενώ επίσης υπάρχει και μεταφορά αφρικανικής σκόνης εξαιτίας των νοτιάδων που κυριαρχούν.

Τι είναι η λαίλαπα καταιγίδων που πλήττει το Αιγαίο

Η γραμμή της «λαίλαπας καταιγίδων» εκτείνεται κυρίως από την περιοχή της Βοιωτίας μέχρι και το βόρειο και βορειοανατολικό Αιγαίο. Τα χαρακτηριστικά αυτού του φαινομένου είναι το μικρό πλάτος και το μεγάλο μήκος, σαν μία λεπτή γραμμή. Η «λαίλαπα καταιγίδων» θα επηρεάσει τμήματα του κεντρικού, ανατολικού και βόρειου Αιγαίου, με αρκετές βροχές, καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και δυνατούς ανέμους.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Το μέτωπο καταιγίδων εκτονώθηκε στην πλευρά της Βοιωτίας με αποτέλεσμα να μην σημειώνεται κάτι το αξιόλογο το πρωί της Δευτέρας στην Αττική. Ισως σημειωθούν κάποιες βροχές μέχρι και νωρίς το μεσημέρι, όμως στη συνέχεια ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται. Οι άνεμοι πνέουν σε νοτιοδυτικές διευθύνσεις με πολύ ισχυρές εντάσεις, ενώ ο υδράργυρος θα φτάσει στους 19 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη σημειώνεται ένα άστατο καιρικό μοτίβο, με βροχές και ισχυρές καταιγίδες ιδιαίτερα στα πιο νότια τμήματα, όμως θα αρχίσει ο καιρός σιγά σιγά να βελτιώνεται. Παράλληλα, ισχυροί νότιοι άνεμοι πνέουν στην περιοχή. Η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 16 βαθμούς Κελσίου, αργά το μεσημέρι.

Νέο κύμα κακοκαιρίας από το Σαββατοκύριακο με έντονα φαινόμενα

Τα φαινόμενα της κακοκαιρίας θα περιοριστούν προς το ανατολικό Αιγαίο, με αποτέλεσμα να μείνει άστατος ο καιρός και αύριο, Τρίτη (13/2). Από την Τετάρτη (14/2), θα αρχίσουν να πνέουν βοριάδες, με αποτέλεσμα τα φαινόμενα να εντοπίζονται στα ανατολικά, στα νότια και στην βόρεια Κρήτη, ενώ θα σημειωθεί και μικρή πτώση της θερμοκρασίας. Από το Σαββατοκύριακο θα σημειωθεί ένα νέο κύμα κακοκαιρίας, που θα έρθει από τα δυτικά. Ετσι την Κυριακή (18/2) φαίνεται ότι θα έχουμε ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό που θα δώσει έντονα φαινόμενα στη χώρα, αλλά με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν και πάλι, καθώς θα γυρίσουν οι άνεμοι σε νότιοι.

Δείτε την πρόβλεψη του καιρού από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη: