Επιστολή με τα αιτήματά τους έστειλαν στον πρωθυπουργό οι αγρότες – Τι ζητούν

Υπόμνημα με τα αιτήματά τους έστειλαν οι αγρότες αργά χθες το βράδυ στον πρωθυπουργό. Σε αυτό περιλαμβάνουν όλα τα αιτήματα όπως αυτά καθορίστηκαν στη πανελλαδική τους σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας.

Η επιστολή περιλαμβάνει και ένα ξεχωριστό παράρτημα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία με το οποίο ζητάνε να τους κοινοποιηθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών.

Αναλυτικά η επιστολή των αγροτών:

” Κύριε Πρωθυπουργέ την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια της Λάρισας πανελλαδική σύσκεψη όλων των μπλόκων της χώρας στην οποία συζητήθηκαν και συναποφασίστηκαν τα αιτήματα που έχουμε προς την κυβέρνηση

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

-Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως:

-Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου

-Πλαφόν 7 λεπτά/kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα

-Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

-Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η νέα ΚΑΠ.

-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποια δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής.

-Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.

-Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.

-Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.

-Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

-Θεωρούμε ως ξεχωριστό και επιτακτικής σημασίας ζήτημα να μας κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακαρλίων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών.

-Χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας, απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής για ενδεχόμενες θεομηνίες τύπου Ντάνιελ καθώς για υγειονομικούς λόγους.

-Ζητούμε να αποζημιώνονται οι πλημμυρισμένες εκτάσεις καθώς και τα κτήματα που δεν θα καλλιεργηθούν έως ότου γίνουν παραγωγικά με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες των παραγωγών.Συγκεκριμένα για την Θεσσαλία και τη Β. Φθιώτιδα.

– Πρέπει να καταβληθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μία προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και η εξόφλησή του να γίνει αμέσως μετά τον έλεγχο. Οι τελικές αποζημιώσεις πρέπει να γίνουν στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Επιπροσθέτως να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 6.600 ευρώ στους δικαιούχους που δε δόθηκε και επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία.

-Ταυτόχρονα να δοθεί η πρώτη αρωγή σε όσους δεν την πήραν. Ο αγρότης χρειάζεται τόνωση ρευστότητας ώστε να ανταποκριθεί στις βασικές βιοτικές ανάγκες.

– Τελικές τιμές αποζημιώσεων για όλες τις καλλιέργειες που χτυπήθηκαν από την θεομηνία που θα καλύπτουν τουλάχιστον το πραγματικό κόστος καλλιέργειας(ΕΛΓΑ).

-Αναστολή εφαρμογής της ΚΑΠ κατά παρέκκλιση των κανόνων της αιρεσιμότητας για όσα χρόνια δεν καλλιεργηθούν τα πλημμυρισμένα κτήματα, καθώς και για αυτά που είναι αδύνατον να καλλιεργηθούν ή να αρδευτούν.

-Άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για λόγους ρευστότητας.

-Απαιτούμε άμεση αποκατάσταση με μέριμνα του ΓΟΕΒ, Δήμων, Περιφέρειας του οδικού δικτύου, αρδευτικού δικτύου(ΤΟΕΒ), ηλεκτρικού δικτύου(ΔΕΔΔΗΕ)και με κρατική ευθύνη να πραγματοποιηθεί μελέτη και υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

-Απαιτούμε αναπλήρωση εισοδήματος των κτηνοτρόφων έως ότου αποκατασταθούν τα ζώα τους, οι σταβλικές εγκαταστάσεις τους και αποκτήσουν ένα εισόδημα επιβίωσης.

Πάντως, από χθες το πρωί οι αγρότες κλιμάκωσαν τις κινητοποιήσεις και έχουν προχωρήσει σε συμβολικούς αποκλεισμούς του εθνικού και επαρχιακού δικτύου. Έχουν δώσει διορία έως σήμερα το βράδυ στην κυβέρνηση να λάβουν συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματά τους ενώ ζητούν και συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν είναι αποφασισμένοι να κατέβουν με τρακτέρ στην Αθήνα και να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή.