Έκρηξη στο υπ.Εργασίας: Σαρώνουν τις κάμερες για τη διαδρομή των δραστών - Τα στοιχεία που έχει η ΕΛΑΣ & το βίντεο

Την προανάκριση για την έκρηξη βόμβας τα ξημερώματα του Σαββάτου κοντά στο υπουργείο Εργασίας έχει αναλάβει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (ΔΑΕΕΒ).

Ηδη στα χέρια των Αρχών βρίσκεται υλικό από κάμερες ασφαλείας της περιοχής που κατέγραψαν τις κινήσεις στο σημείο της επίθεσης, ενώ οι έμπειροι αστυνομικοί χαρτογραφούν τη διαδρομή που ακολούθησε ο δράστης ή οι δράστες τόσο πριν την τοποθέτηση του σακιδίου με τον εκρηκτικό μηχανισμό, όσο και το δρομολόγιο διαφυγής από το σημείο.

Την ίδια ώρα αστυνομικές πηγές τονίζουν πως ακόμα είναι νωρίς για εκτιμήσεις για την νέα οργάνωση αλλά ερευνώνται τυχόν ομοιότητες στην δράση της με παλαιότερες οργανώσεις.

Βίντεο: Ο εκκωφαντικός θόρυβος από την έκρηξη της βόμβας κοντά στο υπ.Εργασίας

Εντωμεταξύ, κάμερα ασφαλείας μέσα από περίπτερο κοντά στο υπουργείο Εργασίας κατέγραψε τον εκκωφαντικό ήχο από τη στιγμή της έκρηξης της βόμβας τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Ο θόρυβος που προκάλεσε η ισχυρότατη έκρηξη του μηχανισμού που είχαν τοποθετήσει άγνωστοι κοντά στο υπουργείο ήταν εκκωφαντικός. Εκτός από την έκρηξη ακούστηκε ο ήχος από τα τζάμια που έσπασαν, ενώ ήχησαν και συναγερμοί προφανώς από παρακείμενα κτίρια και παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το iEfimerida.gr:

Στόχος ήταν το υπουργείο – Γιατί τοποθέτησαν τη βόμβα απέναντι

Στόχος των δραστών ήταν το υπουργείο Εργασίας, ωστόσο οι δράστες επίτηδες τοποθέτησαν τον ισχυρό εκρηκτικό ωρολογιακό μηχανισμό απέναντι από το κτίριο που στεγάζεται το υπουργείο, μπροστά από κάποιες λαμαρίνες.
Ο λόγος που τοποθέτησαν εκεί τη βόμβα φαίνεται πως ήταν ώστε το ωστικό κύμα να κατευθυνθεί προς το το υπουργείο και να προκαλέσει μεγαλύτερες ζημιές. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές αν η βόμβα είχε τοποθετηθεί μπροστά στο υπουργείο το ωστικό κιμά θα εγκλωβίζονταν από μία μαρκίζα και οι ζημιές θα είχαν περιοριστεί στο ισόγειο.

Τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα

Πριν την έκρηξη προηγήθηκαν δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα από άγνωστο στην Εφημερίδα των Συντακτών . Αρχικά ο άγνωστος προειδοποίησε ότι είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός έξω από το υπουργείο και επρόκειτο να πυροδοτηθεί σε 40 λεπτά αλλά στην συνέχεια ξανατηλεφώνησε διευκρινίζοντας ότι ο μηχανισμός είχε τοποθετηθεί απέναντι από το Υπουργείο στο υποκατάστημα της τράπεζας.

Πρωτοεμφανιζόμενη η οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα

Ο άγνωστος είπε ότι την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», που εμφανίζεται για πρώτη φόρα. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ το κέντρο της ‘Αμεσης Δράσης ενημερώθηκε από την Εφημερίδα των Συντακτών στις 00:48. Η αστυνομία απέκλεισε αμέσως τον χώρο και προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Σταδίου, από το ύψος της Πεσματζόγλου.

Παράλληλα στο σημείο έσπευσε κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών. Ο μηχανισμός, όπως διευκρίνισε η ΕΛΑΣ, εξερράγη στη 01:29, προκαλώντας υλικές ζημιές.