Κλιμακώνουν οι αγρότες: Προειδοποιούν για κλείσιμο εθνικής οδού σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα

Αυξάνονται τα μπλόκα των αγροτών, παρά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για αναστολή πληρωμών οφειλών αγροτικού ρεύματος και την αύξηση της πρώτης αρωγής έως 10.000 ευρώ για τον αγροτικό εξοπλισμό που επλήγη από την κακοκαιρία «Daniel. Η πλατφόρμα για την προσθετή αρωγή στους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας, ύψους από 5.000 έως 10.000 ευρώ αναμένεται να ανοίξει την επόμενη εβδομάδα.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν προγραμματίσει σήμερα συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Καρδίτσα, έχοντας αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει η Εθνική Οδός ταυτόχρονα σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο, σύμφωνα με την ΕΡΤΑ. Αγρότες του Έβρου προχώρησαν το μεσημέρι την Τρίτης σε αποκλεισμό του τελωνείου των Κήπων. O συμβολικός αποκλεισμός διήρκεσε μιάμιση ώρα, ενώ κανονικά γινόταν η διέλευση των ΙΧ αυτοκινήτων και των τουριστικών λεωφορείων.

Οι Θεσσαλοί αγρότες αποφάσισαν επίσης  το κεντρικό συλλαλητήριό τους να πραγματοποιηθεί το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη καθώς θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διεθνής έκθεση Agrotica, ενώ θα προηγηθεί η αποστολή των αιτημάτων τους στον πρωθυπουργό.

Επίσης, από σήμερα θα προχωρούν σε καθημερινό συμβολικό αποκλεισμό στις 4 το απόγευμα στην εθνική οδό στα σημεία όπου βρίσκονται τα μπλόκα τους.

Τρακτέρ από τις Σέρρες θα κάνουν την εμφάνιση τους νωρίς το πρωί της Πέμπτης στην Εγνατία Οδό, στο δρόμο Σερρών-Θεσσαλονίκης. Οι Σερραίοι αγρότες θα ξεκινήσουν νωρίς το πρωί από την πόλη των Σερρών με προορισμό τη Θεσσαλονίκη όπου θα πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που θα γίνει στις 13:00 στην Agrotica και όπως αποφάσισαν θα παραμείνουν εκεί μέχρι και την Κυριακή.

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και μηχανοκίνητη πορεία θα κάνουν σήμερα και οι αγρότες του βορείου Έβρου. Η προσυγκέντρωση των τρακτέρ θα γίνει στις 10:00 το πρωί στον βόρειο κόμβο και στη συνέχεια θα μπουν στην πόλη και θα παρατάξουν τα αγροτικά τους μηχανήματα στο κέντρο, για όση ώρα θα διαρκέσει το συλλαλητήριο.

Σε συμβολικό αποκλεισμό του τελωνείου των Κήπων αναμένεται να προχωρήσουν οι αγρότες του Έβρου.

Στο χορό των κινητοποιήσεων και οι αγρότες της Αχαΐας, οι οποίοι σήμερα θα συγκεντρωθούν στο κτίριο της Περιφέρειας περνώντας με τα τρακτέρ τους μέσα από την Πάτρα.

Πρόσκληση σε διάλογο απηύθυνε εκ νέου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ παρεμβάσεις όσον αφορά στο ενεργειακό κόστος θα ανακοινωθούν από τον υπουργό Περιβάλλοντος: «Στέλνω μήνυμα στους αγρότες, τους καλώ να συζητήσουμε. Είμαστε στην ίδια πλευρά, δεν είναι μόνοι. Η κυβέρνηση στηρίζει κι αυτό έχει αποδειχθεί».

Τη Δευτέρα κατατέθηκε στη Βουλή, σε τροπολογία, ευνοϊκή ρύθμιση για αναστολή των πληρωμών ρεύματος για δύο χρόνια όσων αγροτών επλήγησαν από την κακοκαιρία «Ντάνιελ» και στη συνέχεια πενταετής ρύθμιση με μηδενικό επιτόκιο.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος προανήγγειλε παρεμβάσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, ενώ υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, δήλωσε: «Στις περιπτώσεις που υπάρχουν πολύ σοβαρές ζημίες, ο αγρότης μπορεί να αιτηθεί έως και 10.000. Αυτός που πήρε τις δύο χιλιάδες μπορεί να πάρει, αν το επιθυμεί, και τις 10.000, και ανάλογα θα εξεταστεί από την Περιφέρεια και τις Αρχές η εικόνα».