Το διήμερο της ψυχρής εισβολής σε χάρτες - Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει, πότε και πού θα το στρώσει στην Αττική

Στο δεύτερο και κυριότερο κύμα κακοκαιρίας με το πρώτο να ξεκινά χθές Κυριακή βρίσκονται από σήμερα και μέχρι το πρωί της Τετάρτης οι περιοχές της επικράτειας που βρίσκονται ανατολικά της Πίνδου.

Σύμφωνα με το meteo.gr βροχοπτώσεις σημειώνονται από τις πρώτες ώρες της Δευτέρας στα ανατολικά και νοτιοανατολικά ηπειρωτικά, στο Κεντρικό Αιγαίο και στη Κρήτη ενώ για το υπόλοιπο της ημέρας αναμένονται τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά κύριο λόγο στη Θεσσαλία, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη. Τοπικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Ανατολικής Θεσσαλίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και σε ορεινά τμήματα της Κρήτης.

Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν κατά τόπους τα 7 έως 8 μποφόρ ενώ στο Ιόνιο οι βόρειοι και κατά διαστήματα ανατολικοί άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 5 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση τόσο σήμερα, Δευτέρα, όσο και αύριο, Τρίτη.

xartis-xioni
H βροχόπτωση (πράσινες αποχρώσεις) και η χιονόπτωση (μωβ αποχρώσεις) που αναμένεται τη νύχτα της Δευτέρας 29/01 προς Τρίτη 30/01
xartis-xioni2
H βροχόπτωση (πράσινες αποχρώσεις) και η χιονόπτωση (μωβ αποχρώσεις) που αναμένεται το πρωί της Τρίτης 30/01

Τα χιόνια έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους στη Σέτα του Δήμου Ερέτριας, στα ορεινά χωριά του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων, στην Κερασιά του Δήμου Μαντουδίου ενώ στον Άγιο η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη προσοχή σήμερα θα πρέπει να δοθεί στη Μαγνησία όπου θα πέσει αρκετό χιόνι ενώ το ίδιο ισχύει και για τα ορεινά-ημιορεινά της Κρήτης. Ειδικά, δε, για την Αττική σημειώνει ότι από το βράδυ θα χιονίσει στα υπερβόρεια προάστια, από Άγιο Στέφανο, Δροσιά, Σταμάτα και πάνω, με τη θερμοκρασία να λειτουργεί υπέρ της χιονόστρωσης.

Η κορύφωση της κακοκαιρίας αναμένεται την Τρίτη όπου, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του ΟΡΕΝ, είναι πολύ πιθανό να υπάρχει πρόβλημα από το χιόνι στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας από το ύψος της Μαλάκασας και πιο βόρεια ενώ αρκετό χιόνι θα πέσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στην Πελοπόννησο και στα ορεινά της Κρήτης.

Όσον αφορά το πρωί της Τρίτης στην Αττική σε ανάρτησή του στο Facebook o κ. Μαρουσάκης σημειώνει ότι ο κύριος όγκος χιονιού με χιονόστρωση θα πέσει σε ορεινές – ημιορεινές περιοχές και λίγο χαμηλότερα στα υπερβόρεια τμήματα (Δροσιά, Άγιος Στέφανος και πάνω) ζητώντας ιδιαίτερη προσοχή στο βορειοδυτικό τόξο (γύρω δηλαδή από τον ορεινό όγκο του Κιθαιρώνα και της δυτικής Πάρνηθας όπου εκεί το φαινόμενο θα είναι πιο οργανωμένο σε ένταση και διάρκεια και σε πιο χαμηλά υψόμετρα. Όπως είπε χαρακτηριστικά χιονοπτώσεις θα υπάρχουν και στο Μαρούσι αλλά δεν θα έχει χιονοστρώσεις

Ομαλοποίηση αναμένεται στις περισσότερες περιοχές το πρωί της Τετάρτης με εξαίρεση την Κρήτη όπου πέραν των χιονοπτώσεων που θα συνεχιστούν στα 600-700 μέτρα, θα πέσει και μεγάλος όγκος νερού που δεν αποκλείεται να προκαλπέσει μικροπλυμμηρικά φαινόμενα.

Από τη νύχτα προς Τρίτη οι βροχοπτώσεις, καταιγίδες και χιονοπτώσεις θα ενισχυθούν, θα επεκταθούν και στο υπόλοιπο Αιγαίο ενώ πρόσκαιρα έως το πρωί είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις σε Χαλκιδική και Θράκη. Οι χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας θα επηρεάσουν και περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου της Θεσσαλίας και της Στερεάς. Την Τετάρτη τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

xioni-attikis-xartis
Tο αναμενόμενο αθροιστικό ύψος χιονιού στα ανατολικά ηπειρωτικά μέχρι το μεσημέρι της της Τετάρτης 31/01

xioni-kriti-xartis
Tο αναμενόμενο αθροιστικό ύψος χιονιού στην Κρήτη μέχρι το μεσημέρι της της Τετάρτης 31/01

Η ανάρτηση Μαρουσάκη για τον χιονιά την Αττική

Επειδή πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ώρες για το πόσο θα επηρεαστεί η Αττική από τον χιονιά που αναμένουμε, παρουσιάζουμε τα τελευταία στοιχεία που μας έδωσε πριν από λίγη ώρα το δεύτερο προγνωστικό μοντέλο που τρέχουμε σημειώνοντας τα εξής:

Στο νομό Αττικής γενικά φαίνονται υψηλά επίπεδα χιονόπτωσης τα οποία το προγνωστικό μας σύστημα τα υπολογίζει κοντά στα 400 με 500 μέτρα και πάνω. Δηλαδή οι χιονοπτώσεις θα πρέπει να εντοπίζονται από τα 400 με 500 μέτρα και πάνω.

kairos-xartis1

Αυτό οφείλεται στον βορειοανατολικό άνεμο ο οποίος έρχεται μέσα από το Αιγαίο. Επειδή μέχρι στιγμής δεν έχει προηγηθεί κάποια αξιόλογη περίοδος με χειμωνιάτικες συνθήκες, οι θερμοκρασίες στη θάλασσα του Αιγαίου είναι πιο υψηλές (16 με 17 βαθμοί) και σε συνδυασμό και με την υγρασία που μεταφέρουν οι άνεμοι αυτοί περνώντας από τη θάλασσα δημιουργούν ένα έντονο ανακάτεμα στο χαμηλό στρώμα της ατμόσφαιρας που στην ουσία ανεβάζει τα επίπεδα χιονόπτωσης.

kairos-xartis2

Εξαίρεση στην όλη εξέλιξη αποτελεί το βορειοδυτικό τόξο του νομού Αττικής όπου δεν θα δεχτεί την επίδραση αυτού του βορειοανατολικού ανέμου σε έντονο βαθμό και θα δούμε χιονοπτώσεις πιο οργανωμένες σε ένταση και διάρκεια με ένα ενδεικτικό υψόμετρο τα 200 με 300 μέτρα και πάνω.

kairos-xartis3

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
Ο νομός Αττικής θα δει αξιόλογες χιονοπτώσεις όχι πολύ χαμηλά αλλά σε ένα υψόμετρο τα 400 με 500 μέτρα και πάνω. Δηλαδή ορεινές – ημιορεινές περιοχές και λίγο χαμηλότερα στα υπερβόρεια τμήματα (Δροσιά, Άγιος Στέφανος και πάνω).

ΠΡΟΣΟΧΗ στο βορειοδυτικό τόξο (γύρω δηλαδή από τον ορεινό όγκο του Κιθαιρώνα και της δυτικής Πάρνηθας όπου εκεί το φαινόμενο θα είναι πιο οργανωμένο σε ένταση και διάρκεια και σε πιο χαμηλά υψόμετρα. Δεν χρειάζεται πανικός στο νομό Αττικής όπου όπως όλα δείχνουν δε φαίνεται να βρισκόμαστε στο επίκεντρο της κακοκαιρίας. Η τοποθέτηση αυτή γίνεται σύμφωνα και με τα πιο “φρέσκα” στοιχεία που μας δώσανε τα προγνωστικά μας συστήματα και που μόλις μελετήσαμε.

Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Συνεχίζεται η επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και τις χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά προσήνεμα της χώρας από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα. Παράλληλα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα.

Πιο αναλυτικά:

Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:
α) Σήμερα Δευτέρα (29-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και στα βόρεια και ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και στα νησιά του Αιγαίου (στα ορεινά) καθώς και σε ορεινές – ημιορεινές περιοχές της Κρήτης.
Ειδικότερα για την Αττική προβλέπεται ένταση των χιονοπτώσεων από το βράδυ της Δευτέρας (29-01-24) στα ορεινά και ημιορεινά και από τη νύχτα σε περιοχές με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m).
β) Την Τρίτη (30-01-24) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, τις βόρειες και ανατολικές περιοχές της Πελοποννήσου καθώς και στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.
γ) Την Τετάρτη (31-01-24) οι χιονοπτώσεις βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ορεινά – ημιορεινά της Κρήτης.

Β. Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:
α) Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (30-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.
β) Την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους από το μεσημέρι της Δευτέρας (29-01-24) έως και την Τρίτη (30-01-24) κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.