Αναβρασμός στην παιδεία: Συλλαλητήρια και καταλήψεις για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Αναβρασμός επικρατεί στο χώρο της εκπαίδευσης με αφορμή το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.
Φοιτητές, πανεπιστημιακοί καθηγητές και μαθητές συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια. Τμήματα των ΑΕΙ παραμένουν υπό συμβολική κατάληψη από τη Δευτέρα ενώ το συντονιστικό όργανο των μαθητών της Αθήνας καλεί τους μαθητές σε μαζικές καταλήψεις  την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου. Στις πανεπιστημιακές σχολές που τελούν υπό κατάληψη, οι φοιτητές προσέρχονται μαζικά στις Γενικές Συνελεύσεις, ζητώντας δημόσια και δωρεάν παιδεία, ενώ με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας καλεί τους μαθητές να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο από κοινού με τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς. Συλλαλητήρια προετοιμάζονται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, με τους αντιδρώντες να φαίνονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, ζητώντας από την κυβέρνηση «να κάνει πίσω και να μην προχωρήσει στην ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ».

Το Πανεπιστήμιο Πειραιά έκανε γνωστό ότι, «λόγω των κινητοποιήσεων των φοιτητών, δεν θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των προπτυχιακών μαθημάτων μέχρι και τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024. Η ημερομηνία εξέτασης των μαθημάτων αυτών, θα γίνει γνωστή με νεότερη ανακοίνωση».

Τρία τμήματα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  προχωρούν από σήμερα σε κατάληψη, διαμαρτυρόμενοι για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Οι φοιτητές της σχολής Πληροφορικής του ΑΠΘ θα προχωρήσουν σε τριήμερη κατάληψη ενώ οι σχολές Πολιτικών Μηχανικών και Χημικών Μηχανικών θα τελούν υπό κατάληψη επίσης από από σήμερα , έως και την επόμενη Δευτέρα.

Τις περασμένες Πέμπτη και Παρασκευή, υπό κατάληψη τελούσαν συνολικά εννέα τμήματα, αυτά του Κινηματογράφου, των Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, των Πολιτικών Μηχανικών, της Ιστορίας και Αρχαιολογίας, της Πληροφορικής, της Βιολογίας, της Γεωλογίας και το Μαθηματικό του ΑΠΘ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Διήμερη κατάληψη στα κτίρια της Ιατρική σχολής σήμερα Τετάρτη και την Πέμπτη προβλέπει η απόφαση της Γ.Σ. του φοιτητικού συλλόγου της Ιατρικής του ΑΠΘ.