Κορωνοϊός: Στη «μάχη» των εμβολιασμών και τα φαρμακεία -Το σχέδιο του υπ. Υγείας

Κάθε δυνατό μέσο είναι έτοιμο να επιστρατεύσει το υπ. Υγείας προκειμένου να πάρουν μπρος οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού, την ώρα που τα κρούσματα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται συνεχώς και οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

 

Στην χθεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε η ηγεσία του υπ. Υγείας στάλθηκε ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, με τον αρμόδιο υπουργό, Άδωνι Γεωργιάδη να κάνει έκκληση στους πολίτες, ιδίως σε εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, να εμβολιαστούν άμεσα.

«Πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον κορονοϊό, ο ετήσιος εμβολιασμός πρέπει να γίνει ρουτίνα, ιδιαίτερα για τους ευάλωτους», είπε ο υπουργός Υγείας.

Μάλιστα σε μια ένδειξη καλής θέλησης, ο υπουργός Υγείας -λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων- ανακοίνωσε ότι προωθείται άμεσα νομοθετική ρύθμιση που θα διαγράψει τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στους ηλικιωμένους που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν την περίοδο της πανδημίας.

Ξεκινούν καμπάνιες για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού

Το μήνυμα που στάλθηκε από την χθεσινή συνέντευξη Τύπου ήταν ότι ο εμβολιασμός κατά της covid-19 θα πρέπει να μας γίνει συνήθεια. Να γίνει δηλαδή ετήσιος, όπως συμβαίνει και με το εμβόλιο της γρίπης.

«Όσοι το κάνουν σώζουν τη ζωή τους στα σίγουρα, καθόσον όσοι συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο διάστημα ήταν σχεδόν καθ΄ ολοκληρίαν ανεμβολίαστοι», τόνισε σε σημείο της τοποθέτησής του ο Άδωνις Γεωργιάδης.

 

Στη «μάχη» ακόμα και τα φαρμακεία εάν χρειαστεί

Μια σημαντική είδηση που βγήκε από την έκτακτη ενημέρωση της Τετάρτης (10/1) αποτελεί το γεγονός ότι στο σχέδιο του υπουργείου Υγείας υπάρχει και το σενάριο για εμβολιασμούς ακόμη και στα φαρμακεία της γειτονιάς, σε περίπτωση που οι καμπάνιες που αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα δεν έχουν την ανταπόκριση που αναμένεται.

ΙΣΑ: Σύσταση για εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων έναντι covid-19, γρίπης και πνευμονιόκοκκου

Μάλιστα, το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε και η πρώτη συνάντηση μεταξύ της νέας ηγεσίας του υπουργείου και του προεδρείου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), δίχως φυσικά ακόμα να υπάρχει κάποια συμφωνία.

«Στα πλαίσια αυτής της ομαλοποίησης, πολιτική μας βούληση είναι να βρούμε τον τρόπο να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εμβολιαστικά κανάλια, όπως και στο εμβόλιο της γρίπης, γιατρούς προφανώς, κέντρα υγείας αλλά ει δυνατόν και τα φαρμακεία», συμπλήρωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Τεχνικά λειτουργούν 657 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα, διευρύνουμε συνεχώς το ωράριο, παρατηρούμε καθημερινά όπου υπάρχει αυξημένη ζήτηση για να διευκολύνουμε τους πολίτες με ακόμα περισσότερες γραμμές εμβολιαστικές, με κατ’ οίκον εμβολιασμούς. Θα εμπλακούν σε αυτό και οι ομάδες της ΚΟΜΥ πιο εντατικά. Ήδη εμβολιάζουν ανθρώπους που φιλοξενούνται στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων», συμπλήρωσε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη.