Μαρουσάκης: Έρχονται τα πρώτα «σκληρά» κρύα - Πού θα χιονίσει και πόσο θα διαρκέσει η ψυχρή εισβολή

Έρχονται τα πρώτα «σκληρά» κρύα σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο οποίος τονίζει στο προσωπικό του blog ότι την Τρίτη και την Τετάρτη μια μέτριας έντασης ψυχρή εισβολή θα απασχολήσει τη χώρα μας φέρνοντας χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα στην ανατολική και βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη «τα πρώτα χιόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους και στα βουνά του νομού Αττικής με ένα ενδεικτικό υψόμετρο τα 600 περίπου μέτρα και πάνω».

Aναλυτικά η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

«Έπρεπε να φτάσουμε κοντά στα μισά του Ιανουαρίου για να δούμε στους προγνωστικούς χάρτες καιρού τα πρώτα ”σκληρά” κρύα να προσεγγίζουν και τη χώρα μας τα οποία είναι σε θέση να φέρουν και τις πρώτες αξιόλογες χιονοπτώσεις.

Έτσι λοιπόν το διήμερο Τρίτη – Τετάρτη μια μέτριας έντασης ψυχρή εισβολή θα απασχολήσει τη χώρα μας φέρνοντας τα χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα για την ανατολική και βόρεια Ελλάδα.

Αν και σύντομης διάρκειας αυτό το ψυχρό κύμα, θα καταφέρει να ντύσει στα λευκά αξιοπρεπώς αρκετά ορεινά – ημιορεινά τμήματα της χώρας μας χαρίζοντας τον χορό των χιονονιφάδων και σε πιο χαμηλά υψόμετρα.

Ενδεικτικός της όλης κατάστασης ο χάρτης χιονόπτωσης που ακολουθεί όπου βλέπουμε τις λευκές αποχρώσεις να κυριαρχούν από την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά, ακόμη όμως και σε νησιά μας στο βόρειο – βορειοανατολικό Αιγαίο π.χ Λήμνος

Ο χάρτης της χιονόπτωσης

χιονόπτωση

Χιόνια και στα βουνά της Αττικής

Τα πρώτα χιόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους και στα βουνά του νομού Αττικής με ένα ενδεικτικό υψόμετρο τα 600 περίπου μέτρα και πάνω. Έτσι λοιπόν για όσους το λέει η καρδούλα τους μπορούν μέσα στην Τετάρτη να ανηφορίσουν προς Πάρνηθα, Πεντέλη, Κιθαιρώνα και στα πολύ ψηλά του Υμηττού να δουν στη χειρότερη τις χιονονιφάδες να πέφτουν π.χ κορυφές Υμηττού και στην καλύτερη αρκετά εκατοστά στρωμένου χιονιού π.χ στα ψηλά της Πάρνηθας.

Χάρτης χιονόπτωσης στην Αττική

χιόνια

Θυελλώδεις βορειάδες

Ο καιρός όμως δεν είναι μόνο χιόνια…έτσι λοιπόν αυτή η νέα κακοκαιρία θα φέρει θυελλώδεις και παγερούς βοριάδες στο Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά.

Χάρτης ανέμων

άνεμοι

Και είναι μόνο η αρχή

Αυτή η ψυχρή εισβολή δεν θα είναι η μόνη που θα μας απασχολήσει αυτή την εβδομάδα μιας και προς το τέλος της ένα νέο ισχυρότερο ψυχρό κύμα θα ”χτυπήσει” την πόρτα της χώρας μας όπου ίσως δούμε τον λευκό επισκέπτη και σε πιο χαμηλά υψόμετρα π.χ βόρεια προάστια Αττικής».