Μπουρίνι τα ξημερώματα στην Αττική-Προβλήματα στη Δυτική Ελλάδα από την κακοκαιρία

Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι, που στην Κεφαλονιά έφτασαν και τα 12 μποφόρ έπληξαν τη δυτική Ελλάδα, αλλά και την Αττική.

Το κύμα κακοκαιρίας προκάλεσε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε Πάτρα, Βόνιτσα, Αιτωλοακαρνανία, όπως και σε Σάμη και Ληξούρι στην Κεφαλονιά, ενώ πτώσεις δέντρων υπήρξαν και στην Ηλεία.

Η κακοκαιρία προκάλεσε πτώσεις δέντρων στην κεντρική και στη δυτική Μακεδονία.

Στη Θεσσαλονίκη η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 15 κλήσεις και προχώρησε στην κοπή 8 δέντρων στις περιοχές Χαριλάου, Τούμπα, της Περαία και Σουρωτή. Από τις πτώσεις σε δύο οχήματα προκλήθηκαν ζημιές.

Οι πυροσβέστες έκοψαν 13 δέντρα και απομάκρυναν σε δυο περιπτώσεις αντικείμενα που είχαν παρασυρθεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Συνολικά στην Πυροσβεστική έγιναν 25 κλήσεις. Στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος στην Δυτική Μακεδονία δέχθηκαν 11 κλήσεις και προχώρησαν στην κοπή 8 δέντρων.

Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν αναφερθεί άλλα προβλήματα.

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία του οδικού δικτύου της Αχαΐας προκαλεί το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή από το βράδυ χθες Σάββατο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Πατρών–Κορίνθου, στο ύψος της περιοχής Μετόχι της Αιγιάλειας, λόγω κατολίσθησης φερτών υλικών, κατόπιν βροχόπτωσης.

Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αιγίου–Δερβενίου–Μαμουσιάς, λόγω κατολίσθησης φερτών υλικών και πετρών εξ αιτίας της βροχόπτωσης, ενώ με δυσχέρεια διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων ανάμεσα στις κοινότητες Δάφνες και Παρασκευή του Δήμου Αιγιαλείας, λόγω κατολίσθησης.

Περισσότερες από 80 κλήσεις δέχθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία από το βράδυ χθες Σάββατο ως σήμερα το πρωί στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας λόγω των προβλημάτων που προκάλεσαν η εκδήλωση ισχυρών ανέμων, καταιγίδων και ισχυρών βροχοπτώσεων.

Κατά τους αριθμούς της πυροσβεστικής, το κέντρο επιχειρήσεων δέχθηκε συνολικά 82 κλήσεις. Κατά την ίδια πηγή, πυροσβέστες προχώρησαν σε 41 κοπές δέντρων και πέντε αφαιρέσεις αντικειμένων.

Πυροσβεστική: 337 κλήσεις έλαβε σε όλη την χώρα το Κέντρο Επιχειρήσεων

Συνολικά 337 κλήσεις έλαβε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος λόγω της εκδήλωσης θυελλωδών ανέμων συνοδεία ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων σε περιοχές της χώρας. Οι περισσότερες κλήσεις αφορούν κυρίως κοπές δέντρων και παροχές βοήθειας.

Συγκεκριμένα:

• Στην Περιφέρεια Αττικής το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 115 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 95 κοπές δέντρων και 20 αφαιρέσεις αντικειμένων.

• Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 82 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 41 κοπές δέντρων και 5 αφαιρέσεις αντικειμένων.

• Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 45 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 37 κοπές δέντρων.

• Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 22 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 16 κοπές δέντρων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.

• Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 25 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 13 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων.

• Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε11 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 8 κοπές δέντρων.

• Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 15 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 10 κοπές δέντρων

• Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 15 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 10 κοπές δέντρων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.

• Στην Περιφέρεια Ηπείρου το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έλαβε 7 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 6 κοπές δέντρων και 1 αφαίρεση αντικειμένου

Τέλος, η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης καιρικών φαινομένων να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Οι χρήστες στο Χ (πρώην Twitter) άνεβασαν βίντεο από το πέρασμα της κακοκαιρίας στην Αθήνα.

Είχε προηγηθεί μήνυμα, για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, από το 112 στη Δυτική Ελλάδα και συγκεριμένα στους κατοίκους της Ηπείρου, της Αιτωλοακαρνανίας, της Ηλείας, της Αχαΐας και νησιών του Ιονίου, προειδοποιώντας τους για ισχυρές καταιγίδες – θυελλώδεις ανέμους στην περιοχή τους.

Παράλληλα η αστυνομία είχε θέσει σε ισχύ τον αποκλεισμό της κυκλοφορίας δικύκλων και φορτηγών στην γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου.

Ανεμοστρόβιλος χτύπησε τον Πύργο

Δύσκολη νύχτα για την Ηλεία και τον Πύργο απο το πέρασμε της κακοκαιρίας στην περιοχή. Σημαντικές καταστροφές σημειώθηκαν στην ανατολική πλευρά της πόλης μετά από ανεμοστρόβιλο που παρέσυρε τα πάντα από στέγες σπιτιών μέχρι και τα μάρμαρα μεγάλης επιχείρησης στην οδό Αλφειού.

Ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Πύργου Νώντας Κυριαζής με δήλωσή του στην ΕΡΤ Πύργου τόνισε ότι αμέσως από το πρωί θα ξεκινήσει η καταγραφή σε κάθε σημείο που έχει συμβεί η καταστροφή.

ilialive.gr - Σημαντικές ζημιές από μπουρίνι στον Πύργο

Από το ίδιο κύμα κακοκαιρίας, όπως φαίνεται και στα βίντεο και τις φωτογραφίες του ilialive.gr, προκλήθηκαν μικρά τροχαία ατυχήματα ενώ παρασύρθηκε ακόμη και φορτηγό αυτοκίνητο. Έπεσαν δέντρα με αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας στους δρόμους Πύργου – Τρίπολης και Πύργου – Πατρών.

ilialive.gr - Το μπουρίνι αναποδογύρισε φορτηγό στον Πύργο

Έγιναν επίσης διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος για μεγάλο χρονικό διάστημα και νωρίτερα από κεραυνούς προκλήθηκαν πυρκαγιές με την μεγαλύτερη από αυτές να σημειώνεται στην περιοχή Καπελέτου της Βουπρασίας.

Δείτε φωτογραφίες από τις ζημιές στον Πύργο

fortigo_bourini
mpourini_pyrgos
mpourini_pyrgos_1
spasmeni_tzamaria_tsioris
zimies_bourini_1
zimies_bourini_5

Προβλήματα και στην Πάτρα

Η κακοκαιρία ξεκίνησε αργά το βράδυ του  Σαββάτου από τα δυτικά και «χτύπησε» την Πάτρα με κύρια χαρακτηριστικά τον ισχυρό άνεμο και τη δυνατή βροχόπτωση, με αποτέλεσμα να προκληθούν διακοπές ρεύματος σε τμήματα του κέντρου της πόλης.

Σημειώθηκαν επίσης, πτώσεις δέντρων στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου ενώ ο αέρας «έσπρωξε» κάδους στη μέση του δρόμου στην Ακτή Δυμαίων, σύμφωνα με το dete.gr.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε κλήσεις και για απεγκλωβισμό πολιτών από ανελκυστήρες πολυκατοικιών.

Παράλληλα έσημειώθηκαν πτώσεις δέντρων σε σημεία της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τα προβλήματα που προκλήθηκαν στην Πάτρα:

Με εκτεταμένες διακοπές ρεύματος έφτασε στην Πάτρα η κακοκαιρία

Ισχυρό μπουρίνι προκάλεσε πτώσεις δένδρων και διακοπές ρεύματος στην Εύβοια

H κακοκαιρία έφτασε τα ξημερώματα και στην Εύβοια με ένα δυνατό μπουρίνι με κύρια χαρακτηριστικά τον ισχυρό άνεμο και την δυνατή βροχόπτωση σχεδόν σε όλο το νησί.

Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί διακοπή ρεύματος σε χωριά της Βόρειας Εύβοιας. Σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων στην Ιστιαία, ενώ ο αέρας «έσπρωξε» κάδους στη μέση του δρόμου.

Κακοκαιρία στην Εύβοια

Δεμένα τα πλοία

Λόγω θυελλωδών ανέμων δεν θα πραγματοποιηθούν σήμερα τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Ήδη από χθες το μεσημέρι  είχε τεθεί σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια της Κεφαλλονιάς και της Κυλλήνης.

Κλειστή παραμένει και η πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας και Λευκίμμης – Ηγουμενίτσας. Οι επιβάτες που είχαν σκοπό να μετακινηθούν θα πρέπει να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία, ώστε να ενημερώνονται για το αν και μέχρι πότε θα ισχύσουν τα απαγορευτικά.

Live η πορεία της κακοκαιρίας


Επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 05-01-2024/1200 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόσκαιρη επιδείνωση που παρουσιάζει ο καιρός θα συνεχιστεί έως το βράδυ της Κυριακής (07-01-2024) με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις νοτίων διευθύνσεων ανέμους.

Πιο αναλυτικά την Κυριακή (07-01-2024)
α) Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν έως το απόγευμα στη δυτική Ελλάδα (στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο) και τη νότια Πελοπόννησο. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
β) Από νωρίς το πρωί, ισχυρές κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν κατά τόπους την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
γ) Θυελλώδεις νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στα πελάγη και έως τις μεσημβρινές ώρες 8 με 9 μποφόρ στο νότιο Ιόνιο και κατά τόπους στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ Σημαντική).

Στην παρακάτω ομάδα χαρτών παρουσιάζονται το αθροιστικό ύψος βροχής που αναμένεται έως τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 08/01 στη χώρα μας και στη Δυτική Ελλάδα.

accprecip08012024

Συστάσεις από την Πολιτική Προστασία

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

anemi
kataigidia

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση εδώ.

 

 

Βροχές και καταιγίδες μέχρι το απόγευμα – Ισχυροί άνεμοι σε Αιγαίο και Ιόνιο

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη δυτική Ελλάδα, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού για σήμερα, Κυριακή. Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενίσουν από το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν θυελλώδεις νότιοι με ένταση 8 με 9 μποφόρ στο Ιόνιο και κατά τόπους στο Αιγαίο.

Αναλυτικά:

Στη δυτική Ελλάδα (Ιόνιο, Ήπειρο, δυτική Στερεά, δυτική και νότια Πελοπόννησο) και από νωρίς το πρωί στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται βροχές και καταιγίδες που μέχρι το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρές και βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται άστατος καιρός με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αλλά και με διαστήματα βελτίωσης.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ηπειρωτικά ορεινά, πυκνότερες στα βορειοδυτικά ορεινά.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα ανατολικά και τα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7, στα πελάγη τοπικά 7 με 8 και μέχρι το μεσημέρι κατά τόπους έως 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια όπου θα φτάσει τους 16 με 18 και στην υπόλοιπη χώρα τους 18 με 21 βαθμούς Κελσίου.

Παγετός θα σημειωθεί τις βραδινές ώρες κατά τόπους στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά.

Στην Αττική νεφώσεις με τοπικές βροχές και έως τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Από το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί. Άνεμοι νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και τις πρωινές ώρες τοπικά έως 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και έως τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και κατά περιόδους έως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, που μέχρι το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας. Άνεμοι νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα 7 με 8, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Θερμοκρασία από 06 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες που μέχρι το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις στα ορεινά, ενώ στα ορεινά της Ηπείρου θα είναι παροδικά πυκνότερες. Άνεμοι νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 και στο Ιόνιο 8 με 9, που γρήγορα θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 5 με 7 και στο Ιόνιο 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο νεφώσεις με τοπικές βρχές και σποραδικές καταιγίδες, που βαθμιαία από το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Άνεμοι νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα 7 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 07 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες μέχρι το μεσημέρι. Άνεμοι νότιοι νοτιοδυτικοί 7 με 8 και μέχρι το μεσημέρι τοπικά 9 μποφόρ. Θερμοκρασία από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες που μέχρι το απόγευμα στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Άνεμοι νότιοι νοτιοανατολικοί 7 με 8 και στα βόρεια έως το μεσημέρι 8 με 9 μποφόρ, που γρήγορα θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία νεφώσεις με τοπικές βροχές και έως τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από αργά το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Άνεμοι νότιοι 4 με 6 και στις Σποράδες έως τις πρωινές ώρες 6 με 7 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία από 05 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός τη Δευτέρα

Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ορεινά καθώς της Ηπείρου, της κεντρικής Στερεάς, της Μακεδονίας και της Πελοποννήσου. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα και από τα βόρεια.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση και θα φτάσει στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά τους 14 με 16 βαθμούς και στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα τους 18 με 19 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί νωρίς το πρωί κατά τόπους στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά.