Τριήμερο πένθος από σήμερα στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο του επισμηναγού Ε. Κωστέα

Τριήμερο εθνικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις κηρύχθηκε σήμερα, για τον θάνατο του πιλότου από την πτώση του εκπαιδευτικού αεροπλάνου που συνετρίβη, για άγνωστους ακόμα λόγους, στην Καλαμάτα.

 

Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, από σήμερα Τετάρτη έως και την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου, για τον θανάσιμο τραυματισμό εν ώρα καθήκοντος του επισμηναγού (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα, χειριστή του αεροσκάφους τύπου Τ-2E Buckeye, που κατέπεσε μισό ναυτικό μίλι βορειοδυτικά του αεροδρομίου της Καλαμάτας, στις 11:28 το πρωί της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης.

Σε συλλυπητήριο μήνυμά της για το θάνατο του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, Επαναμεινώνδα Κωστέα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σημειώνει: «Με αισθήματα βαθιάς θλίψης πενθούμε για τον θάνατο ενός υπερασπιστή των ουρανών μας, του Επισμηναγού Επαμεινώνδα Κωστέα, μετά από πτώση εκπαιδευτικού αεροπλάνου της Πολεμικής Αεροπορίας. Ενός ακόμη ιπτάμενου που έχασε τη ζωή του σε ένα αδόκητο, τραγικό δυστύχημα εν ώρα καθήκοντος».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνει, τέλος, τα θερμά συλλυπητήριά της στην οικογένειά του εκλιπόντος, τους φίλους και συναδέλφους του. «Η πατρίδα θρηνεί μαζί τους», καταλήγει.

«Ο θάνατος εν ώρα καθήκοντος του Επισμηναγού (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα, προκαλεί θλίψη σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του Επισμηναγού και στη μεγάλη οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας», έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Χ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

 

«Hμέρα θλίψης για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολεμική Αεροπορία», έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Χ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

 

Το αεροσκάφος ανήκε στην 363η Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος της 120ης Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος.

Ο επισμηναγός, που ήταν μόλις 40 ετών, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, σκοτώθηκε, εκτελώντας την τελευταία του πτήση με το εκπαιδευτικό αεροπλάνο, που συνετρίβη στην Καλαμάτα.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι της πτώσης προηγήθηκε έκρηξη.

Το Τ-2 Buckeye είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό jet της Πολεμικής Αεροπορίας και με αυτό ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους οι Ίκαροι και οι νέοι Ανθυποσμηναγοί.

Σε ανακοίνωση του το ΓΕΑ αναφέρει:

«Την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 11:28, αεροσκάφος τύπου Τ-2E Buckeye της 363 Μοίρας Εκπαίδευσης Αέρος της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, μισό ναυτικό μίλι βορειοδυτικά του αεροδρομίου της Καλαμάτας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του, Επισμηναγού (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα, 40 ετών».

«Η Πολεμική Αεροπορία και μαζί της όλοι μας θρηνούμε έναν περήφανο Έλληνα Ίκαρο» έγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο FB.

«Η απώλεια αυτή αναδεικνύει πόσο δύσκολο είναι το έργο των πιλότων μας. Αλλά και πόσο μεγάλη η αφοσίωσή τους στο καθήκον» επισημαίνει ο πρωθυπουργός και προσθέτει: «Η πατρίδα θα ευγνωμονεί για πάντα τον Επισμηναγό. Μένοντας στο πλευρό της οικογένειάς του, προς την οποία απευθύνω και εγώ τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Τη βαθιά θλίψη για τον τραγικό χαμό του Επισμηναγού (Ι) της Π.Α. Επαμεινώνδα Κωστέα, εξέφρασε ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Να διερευνηθούν σε βάθος τα αίτια του δυστυχήματος και να δοθούν σαφείς απαντήσεις ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την τήρηση όλων των προδιαγραφών για τη συντήρηση των αεροσκαφών και την ασφάλεια των πιλότων, ζήτησε με ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.