Νέο χειρουργείο για τον αστυνομικό-ΕΛΑΣ: Ισχυρές ενδείξεις ότι στους προσαχθέντες βρίσκονται οι δράστες-424 προσαγωγές

Σε νέα χειρουργική επέμβαση υποβάλλεται αυτή την ώρα, ο 31χρονος αστυνομικός που τραυματίστηκε από ρίψη φωτοβολίδας, έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στο Ρέντη.

Ο αστυνομικός νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας μετά τον σοβαρό τραυματισμό του  από ρίψη φωτοβολίδας, κατά τη διάρκεια σοβαρών επεισοδίων που σημειώθηκαν έξω από το κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στο Ρέντη .Ο αγώνας βόλεϊ μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, για την προημιτελική φάση του Λιγκ Καπ, «Νίκος Σαμαράς» διακόπηκε .

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε λίγο πριν από τις 3 τα ξημερώματα από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, ο 31χρονος αστυνομικός που έχει κάκωση μηριαίας αρτηρίας, υπέστη καρδιακή ανακοπή, έγινε ΚΑΡΠΑ και επανήλθε μετά από 10 λεπτά» ενώ αφαιρέθηκε μεταλλική βολίδα διαστάσεων 5Χ2Χ2 cm και άλλα μεταλλικά θραύσματα στην περιοχή των μηριαίων αγγείων.

424 προσαγωγές

Σε 424 προσαγωγές προχώρησε η ΕΛΑΣ μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες το βράδυ έξω από το κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη», όπου διεξαγόταν ο αγώνας βόλεϊ μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού για τα προημιτελικά του Λιγκ Καπ «Νίκος Σαμαράς».

Οι προσαχθέντες μεταφέρθηκαν στο Τμήμα Αλλοδαπών στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η ΕΛΑΣ για τον εντοπισμό του οπαδού που πέταξε ναυτική φωτοβολίδα προς τους αστυνομικούς και τραυμάτισε σοβαρά έναν από αυτούς.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λίγο πριν από τις 22:00 περίπου 150 οπαδοί βγήκαν από το κλειστό γυμναστήριο και πέταξαν πέτρες, μολότοφ και φωτοβολίδες προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με τη χρήση χημικών.

 ΕΛΑΣ : Ισχυρές ενδείξεις ότι ανάμεσα στους προσαγόμενους βρίσκονται οι δράστες της επίθεσης

Σχετικά με τη δολοφονική επίθεση σε βάρος αστυνομικών της ΥΑΤ που σημειώθηκε, απογευματινές ώρες χθες, 7 Δεκεμβρίου 2023, έξω από το κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη και ενώ ήταν σε εξέλιξη ο αγώνας βόλεϊ Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός για το Λιγκ Καπ, ανακοινώνεται ότι:

Κατά τη διάρκεια του αγώνα, χούλιγκαν εξήλθαν από το γήπεδο και κινήθηκαν απειλητικά κατά αστυνομικών- εκσφενδονίζοντας αντικείμενα, πέτρες, ενώ πραγματοποίησαν ευθεία βολή ναυτικών φωτοβολίδων, με αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό αστυνομικού της ΥΑΤ, ο οποίος μεταφέρθηκε στο πλησιέστερο νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.

Από τις εξέδρες του γηπέδου όπου επανήλθαν τα άτομα αυτά μετά την επίθεση, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 400 προσαγωγές ατόμων, τα οποία οδηγήθηκαν στη Διεύθυνση Μεταγωγών Αττικής. Στα άτομα αυτά πραγματοποιείται πλήρης εξακρίβωση στοιχείων, λήψη μαρτυρικών καταθέσεων, καθώς και λήψη δειγμάτων με σκοπό την ανίχνευση πυρίτιδας.

Η ανωτέρω διαδικασία τελεί υπό την εποπτεία εισαγγελικών Αρχών, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα και ακολουθείται, καθώς υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ανάμεσα στους προσαγόμενους βρίσκονται οι δράστες της επίθεσης. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής οι εισαγγελικές Αρχές θα αποφασίσουν την περαιτέρω δικονομική διαχείριση των προσαγόμενων.

Μέχρι στιγμής από το χώρο του γηπέδου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ρουχισμός (μπλούζες, μπουφάν, κουκούλες τύπου full face), υπολείμματα αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών, αναδιπλούμενος σουγιάς, υπολείμματα από καμένα ρούχα, κροτίδες και φωτοβολίδες.

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Ο αγώνας διεκόπη οριστικά και από το γήπεδο αποχώρησαν νωρίτερα όσες γυναίκες και παιδιά βρίσκονταν εκεί, καθώς και οι ομάδες του Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, που αγωνίζονταν την ώρα του επεισοδίου για την προημιτελική φάση του βόλεϊ Λιγκ Καπ «Νίκος Σαμαράς».

Σημειώνεται, ότι το νοσοκομείο δεν εφημέρευε αλλά λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης άνοιξε το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Ο αγώνας διεκόπη οριστικά και από το γήπεδο αποχώρησαν νωρίτερα όσες γυναίκες και παιδιά βρίσκονταν εκεί, καθώς και οι ομάδες του Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, που αγωνίζονταν την ώρα του επεισοδίου για την προημιτελική φάση του βόλεϊ Λιγκ Καπ «Νίκος Σαμαράς».

Στο νοσοκομείο βρέθηκαν από τη πρώτη στιγμή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, ο υφυπουργός, Κώστας Κατσαφάδος, και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος.

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελούμενο από τον Τομεάρχη Αθλητισμού, Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, τον Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Κώστα Μπάρκα και την Αντιστράτηγο ε.α της ΕΛ.ΑΣ Ζαχαρουλα Τσιριγώτη βρέθηκε το βράδυ στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας προκειμένου να συμπαρασταθεί στον νεαρό αστυνομικό που τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια συμπλοκών στον αγώνα βόλεϊ μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟ.

Οικονόμου: Η επίθεση δεν πρέπει και δεν θα μείνει ατιμώρητη

«Η επίθεση αυτή δεν πρέπει και δεν θα μείνει ατιμώρητη, είναι ζήτημα νομιμότητας, είναι ζήτημα δικαιοσύνης», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Οικονόμου σε δηλώσεις του για τη «δολοφονική επίθεση», όπως τη χαρακτήρισε, εναντίον αστυνομικού.

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη:

«Αυτή τη στιγμή η έννοια μας είναι στην υγεία του τραυματία αστυνομικού. Οι γιατροί έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες να τον κρατήσουν στη ζωή και θέλω να τους ευχαριστήσω πολύ. Προσευχόμαστε για την εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του. Ο αστυνομικός μας δέχθηκε δολοφονική επίθεση. Η επίθεση αυτή δεν πρέπει και δεν θα μείνει ατιμώρητη, είναι ζήτημα νομιμότητας, είναι ζήτημα δικαιοσύνης.

Η Ελληνική Αστυνομία εδώ και πάρα πολύ καιρό, όπως και το σύνολο της κοινωνίας, πληρώνει βαριά την οπαδική βία από αγέλες χούλιγκαν. Η αντιμετώπιση αυτών των εγκληματικών οργανώσεων οφείλει και πρέπει να είναι διαρκής. Και κάτι ακόμα. Αυτές οι εγκληματικές οργανώσεις, οι αγέλες χούλιγκαν, δεν αξίζει και δεν πρέπει να βρίσκουν καμία στήριξη από κανέναν στην ελληνική κοινωνία. Μόνον έτσι θα εξαρθρωθούν και θα απομονωθούν.

Θέλω για ακόμη μία φορά να ευχαριστήσω τους γιατρούς του νοσοκομείου, παρά το γεγονός πως δεν εφημέρευαν, έσπευσαν και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να κρατήσουν στη ζωή τον αστυνομικό».

Στ. Κασσελάκης : Η σημαία της ασφάλειας που διαφήμιζε η κυβέρνηση έχει υποσταλεί 

«Η σημαία της ασφάλειας που διαφήμιζε η κυβέρνηση έχει υποσταλεί εδώ και καιρό» υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή τον σοβαρό τραυματισμό αστυνομικού στον αγώνα βόλει μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού.

«Εφόσον δεν μπορούν να την υψώσουν εκείνοι, θα το κάνουμε εμείς με αίσθημα ευθύνης για όλους τους πολίτες. Είναι θέμα ζωής – είναι και θέμα πολιτισμού» προσθέτει ο Σ. Κασσελάκης με ανάρτηση του στο τουίτερ.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

|Όταν η γηπεδική βία φτάνει μέχρι έναν αγώνα βόλεϊ, τότε σημαίνει ότι το πρόβλημα αποκτά ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Ένας αστυνομικός, ένας νέος άνθρωπος κοντά στην ηλικία μου, χαροπαλεύει, ύστερα από ναυτική φωτοβολίδα που δέχτηκε.

Αμέσως χθες το βράδυ, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποτελούμενο από τον Τομεάρχη Αθλητισμού Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, τον Τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη Κώστα Μπάρκα και την Αντιστράτηγο ε.α της ΕΛ.ΑΣ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, βρέθηκε στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, στο πλευρό του τραυματία αστυνομικού.

Φίλαθλοι που πάνε να παρακολουθήσουν ένα άθλημα και φοβούνται για τη ζωή τους.

Αστυνομικοί που πάνε σε έναν αγώνα να κάνουν τη δουλειά τους και φοβούνται για τη ζωή τους. Η σημαία της ασφάλειας που διαφήμιζε η κυβέρνηση έχει υποσταλεί εδώ και καιρό.

Εφόσον δεν μπορούν να την υψώσουν εκείνοι, θα το κάνουμε εμείς με αίσθημα ευθύνης για όλους τους πολίτες.

Είναι θέμα ζωής – είναι και θέμα πολιτισμού.

ΠΑΣΟΚ: Αναγκαία η υιοθέτηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης κατά της οπαδικής βίας

Ο σοβαρός τραυματισμός ενός 31χρονου αστυνομικού σε επεισόδια έξω από γήπεδο όπου διεξαγόταν αγώνας βόλεϊ, καταδεικνύει για ακόμη μια φορά την πλήρη αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στο σοβαρό ζήτημα της της οπαδικής βίας», επισημαίνουν σε κοινή δήλωσή τους ο Αναστάσιος Νικολαΐδης, Βουλευτής Νομού Δράμας και Υπεύθυνος ΚΤΕ Αθλητισμού, και ο Θανάσης Ζαννιάς, Γραμματέας Τομέα Αθλητισμού ΠΑΣΟΚ και υπογραμμίζουν την ανάγκη για την υιοθέτηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης κατά της οπαδικής βίας.

Επεισόδια στου Ρέντη: Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τον σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού
Επεισόδια στου Ρέντη: Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τον σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού
Στην κοινή δήλωσή τους οι κ.κ. Νικολαΐδης και Ζανιάς αναφέρουν στη συνέχεια:
Αντιμετωπίζοντας το θέμα με επικοινωνιακούς όρους, ανακυκλώνοντας συνεχώς τις ίδιες εξαγγελίες και παρουσιάζοντας το ίδιο πλαίσιο μέτρων, τα οποία έχουν θεσμοθετηθεί εδώ και χρόνια και δεν έχουν εφαρμοστεί, οι όποιες προσπάθειες θα συνεχίσουν να παραμένουν ατελέσφορες.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης της οπαδικής βίας εντός και εκτός γηπέδων αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την ελληνική κοινωνία και οι όποιες καθυστερήσεις θα οδηγήσουν δυστυχώς με μαθηματική ακρίβεια στην επανάληψη θλιβερών γεγονότων.

Ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, λειτουργώντας με υπευθυνότητα και επιθυμώντας τη συμβολή με δημιουργικό τρόπο στην αντιμετώπιση του προβλήματος, καλούμε την κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την υιοθέτηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης κατά της οπαδικής βίας με την επίτευξη κατά το δυνατόν της μεγαλύτερης διακομματικής συναίνεσης. Η οπαδική βία είναι ένα σύνθετο φαινόμενο, με προεκτάσεις πέρα από τον χώρο του αθλητισμού, τέμνει οριζόντια την ελληνική κοινωνία και αφορά εν δυνάμει όλους τους πολίτες, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταστούν θύματά της. Για αυτό και η κυβέρνηση που έλαβε την εντολή διακυβέρνησης της χώρας, αλλά και το σύνολο του πολιτικού συστήματος από τον ρόλο που του έχει ανατεθεί, οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Ολόψυχες ευχές στον 31χρονο αστυνομικό να ξεπεράσει άμεσα κάθε κίνδυνο και να επιστρέψει σύντομα υγιής στην οικογένειά του και στην υπηρεσία του».

Ιατρικό Ανακοινωθέν

«Περί ώραν 22:00 της 7ης-12-2023 προσεκομίσθη μέσω ΕΚΑΒ στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου, άνδρας των Υ.Α.Τ. της ΕΛ.ΑΣ., 31 ετών με αιμοδυναμική αστάθεια, σε κωματώδη κατάσταση (GCS 3), χωρίς φωτοκινητικό αντανακλαστικό. Εφερε ίσχαιμη περίδεση πάνω από τραύμα στην έσω επιφάνεια του αριστερού μηρού, εκτεταμένο αιμάτωμα και έγκαυμα περιοχής μηρού, ριζομηρίου και οσχέου και καθολικό υποδόριο εμφύσημα. Έγινε ενδοτραχειακή διασωλήνωση και μηχανικός αερισμός και ξεκίνησε διαδικασία ανάνηψης από το βαρύ αιμορραγικό shock.

Ο ασθενής κατά τις 23:00 μεταφέρθηκε στο χειρουργείο όπου συνεχίστηκε η προσπάθεια ανάνηψης με μαζικές μεταγγίσεις αίματος και παραγώγων και υψηλές δόσεις αγγειοσυσπαστικών φαρμάκων. Κατά τις 23:25 υπέστη καρδιακή ανακοπή, έγινε ΚΑΡΠΑ και επανήλθε μετά από 10 λεπτά. Κατά τις 23:55 μετά από προσωρινή σταθεροποίηση με υψηλές δόσεις αγγειοσυσπαστικών φαρμάκων έγινε χειρουργική διερεύνηση του τραύματος στον αριστερό μηρό.

Διαπιστώθηκαν εκτεταμένες μυϊκές καταστροφές, ανευρέθη και αφαιρέθηκε μεταλλική βολίδα διαστάσεων 5Χ2Χ2 cm και άλλα μεταλλικά θραύσματα στην περιοχή των μηριαίων αγγείων. Διαπιστώθηκε επίσης εκρηκτική κάκωση επιπολής μηριαίας αρτηρίας και φλέβας και κλάδων αυτών, οι οποίες απολινώθηκαν για έλεγχο της αιμορραγίας στα πλαίσια ελέγχου της βλάβης (Damage control), έγινε χειρουργικός καθαρισμός και απομάκρυνση νεκρωμένων ιστών, έκπλυση του τραύματος και επίδεση.

Ο ασθενής σε βαρειά γενική κατάσταση μεταφέρθηκε στις 01:30 της 8ης /12/2023 στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου μας όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση».