Λέσβος: Συνεχίζονται οι έρευνες παρά το σκοτάδι και τους ανέμους - Ένας επιζών, ένας νεκρός και 12 αγνοούμενοι

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες του Λιμενικού Σώματος για τον εντοπισμό των 12 ναυτικών που παραμένουν αγνοούμενοι μετά τη βύθιση φορτηγού πλοίου με σημαία από τις νήσους Κομόρες στα ανοικτά της Λέσβου.

Η ναυτική τραγωδία επιβεβαιώθηκε, αφού ένας ναυτικός που επέβαινε στο μοιραίο πλοίο που βυθίστηκε εντοπίστηκε νεκρός και μεταφέρθηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Νωρίτερα ένας ακόμη άνδρας από την Αίγυπτο, μέλος του πληρώματος, εντοπίστηκε σώος πάνω σε ένα βαρέλι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του νησιού με τραύματα στο κεφάλι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία και παραμένει για παρακολούθηση.

Συνεχίζονται οι έρευνες παρά τους ανέμους και το σκοτάδι

Το Λιμενικό Σώμα, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες -αφού πνέουν θυελλώδεις άνεμοι- θα συνεχίσει μέσα στη νύχτα τις έρευνες για τoν εντοπισμό των 12 αγνοουμένων με τη συμμετοχή 7 πλοίων, ενός πλωτού σκάφους ανοιχτής θαλάσσης και ενός ελικοπτέρου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» θα παραμείνει στην περιοχή των ερευνών για όσο προβλέπουν οι διαδικασίες SAR.

Πώς βούλιαξε το φορτηγό πλοίο ανοιχτά της Λέσβου

Το πλοίο «Raptor», σημαίας Κομόρες, ξεκίνησε από το λιμάνι της Δεκέλειας με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Είχε 14 άτομα πλήρωμα. Στις 07:00 το πρωί εμφάνισε μηχανική βλάβη και εξέπεμψε SOS, ενώ στις 08:20 βυθίστηκε 4,5 ναυτικά μίλια Νοτιοδυτικά της Λέσβου την ώρα που στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι.

Όπως προαναφέρθηκε, μετά από ώρες αναζητήσεων εντοπίστηκε σώος ένας ναυτικός πάνω σε ένα βαρέλι και ανασύρθηκε από ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. Ακόμη βρέθηκε η σορός ενός ναυαγού, ενώ οι υπόλοιποι 12 ναυτικοί αγνοούνται. Όπως έχει γίνει γνωστό αγνοούνται συνολικά δύο Σύριοι, ένας Ινδός και 10 Αιγύπτιοι ναυτικοί.

O ναυτικός που διασώθηκε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σύμφωνα με τον πλωτάρχη Νικόλαο Αλεξίου, εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού Σώματος, στο σημείο που βυθίστηκε το φορτηγό πλοίο με τους αλλοδαπούς ναυτικούς επικρατούσαν βόρειοι, βορειοδυτικοί άνεμοι 9 μποφόρ με ύψος κύματος 4,5 μέτρα. Μετά από περίπου 1 – 1,5 ώρα ο καπετάνιος δήλωσε ότι το πλοίο έχει πάρει κάποια κλίση και τότε εξέπεμψαν το mayday.

Τα βίντεο που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από το σημείο του ναυαγίου αποτυπώνουν τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πιθανότατα το πλοίο που μετέφερε αλάτι λόγω του έντονου κυματισμού έβαλε νερό στα αμπάρια με αποτέλεσμα να πάρει κλίση και να βυθιστεί.