Χιόνι στα ορεινά και θυελλώδεις άνεμοι - Τα προβλήματα από την κακοκαιρία, η πρόβλεψη του καιρού για τις επόμενες ώρες

Αισθητή η μεταβολή της θερμοκρασίας το Σάββατο (18/11) λόγω της κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα να σημειωθούν χιόνια σε συγκεκριμένες περιοχές στα ορεινά και έντονες κατά τόπους βροχοπτώσεις, ενώ οι θυελλώδεις άνεμοι δημιούργησαν προβλήματα, κυρίως στο Αιγαίο.

Οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει για την απότομη πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο, με τον υδράργυρο να φθάνει στους 10-15 βαθμούς Κελσίου στη βόρεια Ελλάδα ενώ στην υπόλοιπη χώρα η θερμοκρασία έφθασε τους 15-17 βαθμούς Κελσίου. Στα ορεινά της βόρεια Ελλάδας η θερμοκρασία έπεσε και κάτω από το μηδέν.

Επίσης χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (18/11), είναι οι πολύ ισχυροί άνεμοι που φτάνουν μέχρι και τα 9 μποφόρ σε Ιόνιο και Αιγαίο.

Βροχές σημειώθηκαν στα βορειοανατολικά της χώρας, στα νησιωτικά τμήματα του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, δημιουργώντας κατά τόπους προβλήματα.

Η πρόβλεψη του καιρού για τις επόμενες ώρες

Οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν στο Αιγαίο το υπόλοιπο του Σαββάτου, με την σκυτάλη να παίρνουν οι περιοχές των Κυκλάδων και της Κρήτης, ενώ οι άνεμοι αναμένεται να φτάσουν τα 7 μποφόρ στο Ιόνιο και στα 7-8 μποφόρ στο Αιγαίο. Οι ριπές του ανέμου σε κάποια σημεία θα φτάσουν τα 80 χλμ/ω.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της και στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

Στα «λευκά» Νυμφαίο και Πισοδέρι

Ο χειμώνας έφτασε και επίσημα στην Ελλάδα με τα πρώτα χιόνια να πέφτουν στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας και να ντύνουν στα λευκά τα χωριά Νυμφαίο και Πισοδέρι της Φλώρινας.

Οι φωτογραφίες από το oladeka.com από τα χωριά Νυμφαίο και Πισοδέρι της Φλώρινας είναι χαρακτηριστικές του χιονισμένου τοπίου, το οποίο αντίκρισαν σήμερα το πρωί οι κάτοικοι.

Αίγινα: Το πλοίο Αχαιός δεν μπορούσε να δέσει στο λιμάνι από τους ισχυρούς ανέμους

Προβλήματα δημιουργήθηκαν στο πλοίο Αχαιός, που προσπαθούσε να δέσει στο λιμάνι της Αίγινας το μεσημέρι του Σαββάτου (18/11), καθώς οι άνεμοι που έφταναν μέχρι και τα 9 μποφόρ, δεν το άφηναν να προσεγγίσει τη στεριά.

Οπως φαίνεται και στα βίντεο, τα τεράστια κύματα που χτυπούσαν το πλοίο έσπασαν τα τζάμια με αποτέλεσμα οι επιβάτες να βρίσκονται αντιμέτωποι στο εσωτερικό με τις ισχυρές ριπές των ανέμων, αλλά και το θαλασσινό νερό.

@heavyrockstudio Έσπασε τζάμι λόγω μεγάλου κυματισμού….!!! Πειραιάς Αίγινα #aeginaisland #aeginagreece #seastorm ♬ πρωτότυπος ήχος – Heavy Rock

Η ανακοίνωση του Λιμενικού για το περιστατικό στην Αίγινα

Τις πρωινές ώρες σήμερα (18/11), ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές του Πειραιά και της Αίγινας, από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου ”ΑΧΑΙΟΣ” Ν. Π. 11228, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από το λιμάνι της Αίγινας με 330 επιβάτες , 38 Ι.Χ.Ε., 06 Φ/Γ, 08 Δ/Κ και 03 Λ/Φ, ότι έγιναν πολλαπλές προσπάθειες προσέγγισης στο λιμάνι της Αίγινας, όπου πραγματοποιήθηκε αποβίβαση 50 επιβατών.

Στη συνέχεια κρίθηκε επισφαλής, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η συνέχιση αποβίβασης και το πλοίο επέστρεψε στο λιμάνι του Πειραιά, όπου αποβίβασε με ασφάλεια τους επιβάτες του .

Κατά την διάρκεια του πλου προς το λιμάνι της Αίγινας έσπασε ένας υαλοπίνακας, λόγω των κραδασμών, στο χώρο επιβατών του πλοίου χωρίς να υπάρξει τραυματισμός.

Με τον κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι του Πειραιά, πραγματοποιήθηκε έκτακτη επιθεώρηση από επιθεωρητή τομέα ενδιαίτησης της Επιθεώρησης Πλοίων , όπου διαπιστώθηκε η προσωρινή επισκευή και στεγανοποίηση του υαλοπίνακα στο χώρο ενδιαίτησης του πλοίου και επιτράπηκε η συνέχιση των πλόων του.

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 40 πτώσεις δέντρων από τους θυελλώδεις ανέμους, φούσκωσε ο Θερμαϊκός

Οι θυελλώδεις άνεμοι που πλήττουν σήμερα τη Θεσσαλονίκη είχαν σαν αποτέλεσμα να πέσουν αρκετά δέντρα σε περιοχές της πόλης, δυτικά και ανατολικά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προκλήθηκαν και υλικές ζημίες, ιδιαίτερα σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Οι άνεμοι που πνέουν είναι της τάξεως των 8,9 μποφόρ, ενώ ακόμη και το αντιτορπιλικό «Βέλος» που έχει ρίξει άγκυρα εδώ και αρκετό καιρό στο Θερμαϊκό κόλπο δοκιμάστηκε από τα ισχυρά κύματα, στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης.

«Πλάγιασε» στέγαστρο βενζινάδικου στη Θεσσαλονίκη

Από τους ισχυρούς ανέμους που σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη το πρωί του Σαββάτου (18/11), κατάφεραν να «πλαγιάσουν» στέγαστρο πρατηρίου υγρών καυσίμων επί της οδού Λαγκαδά.

Θεσσαλονίκη: Προβλήματα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» λόγω των θυελλωδών ανέμων

Προβλήματα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» προκάλεσαν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν από το πρωί στη Θεσσαλονίκη.

Οπως αναφέρει η ΕΡΤ, δύο αεροπλάνα από Αθήνα και ένα από Μάλτα δεν κατάφεραν να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο λόγω των δυνατών ανέμων.

Σημειώνεται ότι το συντονιστικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχει δεχτεί 150 κλήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης λόγω των ανέμων. Οι 82 από αυτές αφορούσαν κοπές δέντρων και οι 18 απομακρύνσεις αντικειμένων.

Θεσσαλονίκη: 150 κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική – Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Μέχρι στιγμής η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 150 κλήσεις στην ευρύτερη περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης, ενώ επενέβη σε 82 περιπτώσεις για κοπές δέντρων και σε 19 για αφαιρέσεις αντικείμενων.

Μεμονωμένα προβλήματα ηλεκτροδότησης καταγράφονται σε περιοχές του δήμου Θέρμης, ανατολικά της Θεσσαλονίκης, λόγω των πτώσεων δέντρων κι άλλων αντικειμένων. Συνεργεία της ΔΕΗ βρίσκονται επί τόπου για να αποκαταστήσουν τα προβλήματα.

Εκτός από τους θυελλώδεις ανέμους αισθητή είναι η πτώση της θερμοκρασίας σε σχέση με τα προηγούμενα 24ωρα, καθώς ο υδράργυρος στη Θεσσαλονίκη δεν ξεπέρασε τους 12 βαθμούς Κελσίου.

Προβλήματα στη Λήμνο -Πλημμύρησε το λιμάνι της Μύρινας

Η έντονη βροχή που πέφτει από το πρωί του Σαββάτου (18/11) στην Λήμνο, έχει ήδη δημιουργήσει προβλήματα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του limnosreport.gr, στο λιμάνι της Μύρινας η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται με δυσκολία καθώς το νερό της βροχής παραμένει εγκλωβισμένο στους δρόμους

Παράλληλα, τα φερτά υλικά από το ύψωμα του Κάστρου έχουν φράξει τα φρεάτια, με την βροχόπτωση να συνεχίζεται αμείωτα.

Η πρόβλεψη του καιρού για αύριο (19/11)

Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, πλην της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία.

Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης πρόσκαιρες χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες, βαθμιαία όμως ο καιρός στις περισσότερες περιοχές θα βελτιωθεί.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 6 με 8 και τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ. Από τις μεσημβρινές ώρες θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση και μόνο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα φτάνουν τα 8 και τοπικά τα 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της και στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός τις πρωινές και βραδινές ώρες. Συγκεκριμένα στα βόρεια θα κυμανθεί από -3 έως 15 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα από 05 έως 17 και στη νοτιοανατολική νησιωτική χώρα από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.