Βοιωτία: 20χλμ. καταδίωκαν τον 17χρονο Ρομά - «Όταν άκουσα τον κρότο, πάγωσα» κατέθεσε ο αστυνομικός για τον πυροβολισμό

Θόλο παραμένει ακόμα το τοπίο σχετικά με τον θάνατο του 17χρονου Ρομά μετά από καταδίωξη αστυνομικών για 20 χλμ. στη Βοιωτία καθώς οι μαρτυρίες αφενός του αστυνομικού που εμπλέκεται στο περιστατικό και αφετέρου των τριών άλλων ατόμων που επέβαιναν στο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο νεαρός δίνουν διαφορετικές εκδοχές για ό,τι συνέβη τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ ο 41χρονος αρχιφύλακας της ΟΠΚΕ από το όπλο του οποίου έφυγε η μοιραία σφαίρα, φέρεται να έχει καταθέσει πως «όταν άνοιξα την πόρτα του αυτοκινήτου επιχείρησε να μου αρπάξει το πιστόλι. Όταν αντιλήφθηκα την πρόθεσή του τράβηξα το πιστόλι και όταν άκουσα τον κρότο, πάγωσα».

Αντίθετα οι άλλοι τρεις επιβαίνοντες, ένα αγόρι και δύο κορίτσια ηλικίας 15 έως 17 ετών, στο μαύρο αυτοκίνητο με τα φιμέ τζάμια φέρονται να έχουν καταθέσει ότι ο 17χρονος δέχθηκε χτυπήματα από τον αστυνομικό πριν την αιματηρή κατάληξη του συμβάντος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η μαρτυρία του ξαδέρφου του 17χρονου στο MEGA: «Πηγαίνανε στο Λεοντάρι να αφήσουν τις κοπελιές με τον αδερφό του, τους είδε η αστυνομία και τους κάνανε σινιάλο. Ντάξει, μικρά παιδιά, μυαλό πάνω από το κεφάλι τους, δεν σταμάτησαν. Μετά τους τρέχανε και τους κάνανε μπλόκο. Σταμάτησε και βγήκε ο αστυνομικός έξω, του χτύπησε με το όπλο στο παράθυρο του αυτοκινήτου και άνοιξε την πόρτα ο αστυνόμος και του έκανε μπουνιές και κλωτσιές στα πλευρά του. Μετά, επειδή αντέδρασε το παιδί, σήκωσε όπλο ο αστυνομικός. Και το παιδί είχε τα χέρια του μπροστά και του πέρασε η σφαίρα ανάμεσα από τα δάχτυλα και χτύπησε πάνω του. Δεν πήγε να πιάσει το όπλο του αστυνομικού, έχω μάρτυρες τον αδερφό του και τις κοπέλες. Όλα ψέματα. Δεν έκανε τίποτα, ο αστυνομικός σήκωσε το όπλο και τον πυροβόλησε εν ψυχρώ. Έβαλε τα χέρια του το παιδί ανάμεσα στο πρόσωπό του γιατί έβγαλε ο αστυνομικός να πυροβολήσει. Αν είναι δυνατόν, έναν καφέ πήγαν να πιούν και πηγαίνανε στο σπίτι. Επειδή δεν σταμάτησε επειδή του έκανε σινιάλο; Και τι με αυτό; Ήταν εγκληματίας; Ντροπή του».

Ο 17χρονος, ο οποίος οδηγούσε το αυτοκίνητο που δεν σταμάτησε στο σήμα των αστυνομικών στην Αλίαρτο, δεν είχε δίπλωμα οδήγησης, με την καταδίωξη να σταματά όταν το όχημα συγκρούστηκε με σταθμευμένο όχημα και ακινητοποιήθηκε στο Λεοντάρι.

Για την υπόθεση έχει ήδη ξεκινήσει ένορκη διοικητική εξέταση από την ΕΛΑΣ με τον 41χρονο αστυνομικό να είναι υπό κράτηση ενώ στην ανακοίνωση της η αστυνομία κάνει λόγο για «πυροβολισμό του οποίου οι συνθήκες τέλεσης ερευνώνται».

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Βραδινές ώρες του Σαββάτου 11 Νοεμβρίου, από περιπολικό του Αστυνομικού Τμήματος Αλιάρτου εντοπίστηκε όχημα, στο οποίο επέβαιναν 4 άτομα, να κινείται με μεγάλη ταχύτητα επί της Επαρχιακής Οδού Λιβαδειάς – Θηβών.

Ο οδηγός του οχήματος δε συμμορφώθηκε στα ηχητικά και φωτεινά σήματα στάσης και ανέπτυξε υπερβολική ταχύτητα με σκοπό να αποφύγει τον έλεγχο.

Λόγω του υψηλού κινδύνου του περιστατικού, ενημερώθηκαν μέσω του Κέντρου Άμεσης Δράσης, να συνδράμουν και επιπλέον δυνάμεις με σκοπό τον εντοπισμό και έλεγχο του οχήματος.

Στη συνέχεια ομάδα Ο.Π.Κ.Ε., που περιπολούσε στην περιοχή, κατάφερε να εντοπίσει το όχημα που διέφευγε τον έλεγχο, στη διασταύρωση Καναβαρίου στην επαρχιακή οδό Λιβαδειάς – Θηβών.

Ο οδηγός ωστόσο και πάλι δεν συμμορφώθηκε στα ηχητικά και φωτεινά σήματα στάσης των αστυνομικών, ανέπτυξε περαιτέρω ταχύτητα, εξήλθε της Εθνικής Οδού και κινήθηκε σε επαρχιακή οδό προς Δόμβραινα Βοιωτίας και στην προσπάθεια του να διαφύγει, προσέκρουσε σε σταθμευμένο όχημα και ακινητοποιήθηκε.

Οι αστυνομικοί της ομάδας Ο.Π.Κ.Ε. προσέγγισαν το όχημα προκειμένου προβούν σε έλεγχο υψηλού κινδύνου, κατά τη διάρκεια του οποίου ο ελεγχόμενος οδηγός τραυματίστηκε μετά από πυροβολισμό, του οποίου οι συνθήκες τέλεσης ερευνώνται.

Το άτομο μεταφέρθηκε άμεσα στο Γ.Ν. Θηβών όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν θανάσιμα τραυματισμένο.

Για την υπόθεση ενημερώθηκε σχετικά ο αρμόδιος Εισαγγελέας, ο εμπλεκόμενος αστυνομικός κρατείται και σε βάρος του σχηματίζεται δικογραφία, ενώ παράλληλα διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την πειθαρχική διερεύνηση του περιστατικού.