Αλλαγές στην έκδοση εισιτηρίων στα ΜΜΜ-Με smartphones και τραπεζικές κάρτες η πληρωμή

Ανέπαφα θα γίνεται σύντομα η πληρωμή του εισιτηρίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπως αποκάλυψε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς. Μέσω των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα smartphones και οι τραπεζικές κάρτες οι επιβάτες θα πληρώνουν το εισιτήριο τους ανέπαφα, χωρίς να χρειάζεται επίσκεψη στα γκισέ ή τα μηχανήματα έκδοσης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών «πολύ σύντομα η πληρωμή του εισιτηρίου θα γίνεται ανέπαφα, είτε με την χρήση τραπεζικής κάρτας είτε με το ηλεκτρονικό πορτοφόλι του κινητού μας τηλεφώνου, χωρίς να χρειάζεται επίσκεψη στα γκισέ ή τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων.

Και αυτό θα ισχύει σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, από τα τρόλεϊ και τα λεωφορεία, μέχρι το μετρό και το τραμ» και τόνισε ότι «τις επόμενες ημέρες αναμένουμε την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε να ξεκινήσουμε άμεσα με την εγκατάσταση των πρώτων συστημάτων. Στόχος μας είναι μέσα στους επόμενους 3 μήνες να λειτουργήσει το σύστημα των ανέπαφων επιβιβάσεων ξεκινώντας από τη γραμμή των λεωφορείων Express του Αεροδρομίου, και εντός του επόμενου έτους να ολοκληρωθεί η καθολική εφαρμογή των νέων εφαρμογών σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς».

Η εγκατάσταση του συγκεκριμένου συστήματος αναμένεται να περιορίσει την εισιτηριοδιαφυγή, και άρα αναμένεται αύξηση των εσόδων για τον οργανισμό αστικών συγκοινωνιών και κατ’ επέκτασηποιοτική βελτίωση της εξυπηρέτησης των επιβατών. Την ίδια στιγμή, δημιουργείται η δυνατότητα μείωσης του κόστους για αρκετούς επιβάτες. Και αυτό συμβαίνει διότι το σύστημα κάνει τακτικές εκκαθαρίσεις, διαλέγοντας το οικονομικότερο πακέτο υπηρεσιών για τον επιβάτη. Αν για παράδειγμα κάποιος επιβάτης χρησιμοποιήσει τις αστικές συγκοινωνίες για περισσότερες από 25 διαδρομές εντός ενός μήνα, το σύστημα δε θα χρεώσει ποσό μεγαλύτερο από αυτό της μηνιαίας κάρτας. Αυτό σημαίνει ότι πλέον θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε οικονομικά πακέτα χωρίς να είναι απαραίτητο να τα προπληρώσουμε.

«Επιπλέον, προχωράμε στην επέκταση του συστήματος της τηλεματικής, αξιοποιώντας την τεχνολογία QR. Με αυτό τον τρόπο, με ένα απλό σκανάρισμα από το κινητό μας τηλέφωνο, θα μπορούμε να έχουμε σε πραγματικό χρόνο όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με τα δρομολόγια που διέρχονται από την συγκεκριμένη στάση» σημείωσε ο κ. Ξιφαράς και επισήμανε ότι δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό φαινόμενο, ενώ εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους είναι πιο έντονο το φαινόμενο στην Ελλάδα δήλωσε: «Πράγματι, το ζήτημα της έλλειψης οδηγών δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο αλλά απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αυτή τη στιγμή, οι επαγγελματίες οδηγοί είναι το πιο περιζήτητο επάγγελμα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενδεχομένως όμως, το πρόβλημα αυτό να είναι ακόμα πιο έντονο στην χώρα μας, δεδομένης της ιδιαίτερα μεγάλης ζήτησης που παρουσιάζεται ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες για την μετακίνηση των τουριστών».