Υπ. Παιδείας: Σχολικές εκδρομές σε περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές και πλημμύρες

Μέτρα για την τόνωση των περιοχών που δοκιμάστηκαν σκληρά από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες σχεδιάζουν τα υπουργεία Παιδείας και Τουρισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο αυτό εξετάζουν το ενδεχόμενο να πραγματοποιούνται σχολικές εκδρομές π.χ. στον Έβρο ενώ αποφασίστηκε από το υπουργείο Παιδείας, η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Τα σχολεία “υιοθετούν” χερσαία και παράκτια οικοσυστήματα της Ελλάδας», το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή εντός του τρέχοντος έτους 2023-2024 στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Στόχος του προγράμματος είναι να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες σχετικά με την πρόληψη πλημμυρών και δασικών πυρκαγιών, αλλά και να τους βοηθήσει να αποκτήσουν γνώσεις που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, στις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών και την κλιματική αλλαγή. Με τη σχετική απόφαση που υπεγράφη από την Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Δόμνα Μιχαηλίδου, το πρόγραμμα θα τεθεί σε εφαρμογή εντός του τρέχοντος έτους 2023-2024 στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Έτσι, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν έναν τόπο, να μάθουν τις ανάγκες του, τις παρεμβάσεις βελτίωσης που χρειάζεται ώστε να τον προστατεύσουν και με τον τρόπο αυτό θα συνεισφέρουν στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Ειδικότερα για τον Έβρο, σε συνάντηση της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη, συζητήθηκε η δυνατότητα να καθιερωθούν επιδοτούμενες σχολικές εκδρομές στον Έβρο είτε οδικώς από τη Βόρειο Ελλάδα είτε αεροπορικώς από την υπόλοιπη ηπειρωτική και νησιωτική χώρα. Μέσα από αυτές τις εκδρομές οι μαθητές θα έχουν τη ευκαιρία να γνωρίσουν τις ομορφιές της ευρύτερης περιοχής και να συνεχιστεί η υψηλή επισκεψιμότητα των σχολείων σε μία περίοδο που υπάρχει τουριστική ύφεση, όπως είναι ο χειμώνας και η άνοιξη. Παράλληλα θα μπορούσε να δοθεί στις εκδρομές αυτές εκπαιδευτικός χαρακτήρας με στόχο οι χιλιάδες μαθητές που θα ταξιδέψουν και θα γνωρίσουν την περιοχή του Έβρου να έρθουν σε άμεση επαφή με το φυσικό τοπίο, τους ημιορεινούς όγκους της Κίρκης, του Άβαντα, την Τραϊανούπολη και το δάσος της Δαδιάς και να προχωρήσουν ανά σχολείο σε δράσεις δενδροφύτευσης κατόπιν υποδείξεως του Δασαρχείου και σε στενή συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους.