Επιστολή Βερβεσού στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου για τα προβλήματα λειτουργίας του Πρωτοδικείου Αθηνών

Οι ρηματικές διακοινώσεις και οι εγκύκλιοι δεν αρκούν, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, στην επιστολή του προς την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα- Χριστοδουλέα, επισημαίνοντας την αρνητική κατάσταση που επικρατεί στο μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας, αυτό της Αθήνας, καθώς οι ανακοπές κατά της εκτέλεσης προσδιορίζονται το 2031, δηλαδή σε 8 χρόνια, ενώ οι δικηγόροι από τις 3 μετά τα μεσάνυκτα είναι στο Πρωτοδικείο για να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο «χαρτί προτεραιότητας», για την έκδοση διαταγών πληρωμής.

Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Δικαιοσύνη δεν έχει τελειωμό, κάτι που οδήγησε τον κ. Βερβεσό να στείλει σήμερα επιστολή στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου και να ζητήσει (αφού οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας δεν δραστηριοποιούνται) «την άμεση παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τα ζητήματα της δικαστηριακής καθημερινότητας στο Πρωτοδικείο Αθηνών, προκειμένου η εξαγγελία περί επιτάχυνσης απονομής της Δικαιοσύνης, να μην περιορίζεται σε ρηματικές διακοινώσεις, αλλά να μετουσιωθεί σε δικαστηριακή πραγματικότητα.

Με την επίμαχη επιστολή ο πρόεδρος του ΔΣΑ, θέτει τα εξής επείγοντα ζητήματα εύρυθμης λειτουργίας του δικαστηρίου:

«Α. Το ζήτημα του αδικαιολόγητα μακρού χρόνου προσδιορισμού προς συζήτηση (περί τις 15 ημέρες) των αιτημάτων προσωρινών διαταγών, που αποτελούν την πλέον επείγουσα μορφή προσωρινής δικαστικής προστασίας.

B. Τις τριτοκοσμικού τύπου συνθήκες, που έχουν διαμορφωθεί στο τμήμα πιστωτικών τίτλων στην κατάθεση αιτήσεων για την έκδοση διαταγών πληρωμής, καθώς συνάδελφοι, πιεζόμενοι από τους εντολείς τους και την ανάγκη τους για δικαστική προστασία αναγκάζονται να προσέρχονται στο Πρωτοδικείο από τις πρώτες πρωινές ώρες (από τις 3 μετά τα μεσάνυχτα) για να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο «χαρτί προτεραιότητας», ενόψει του αδικαιολόγητου αριθμητικού ορίου που έχει τεθεί στις καταθέσεις.

Γ. Το αδιανόητο φαινόμενο προσδιορισμού των ανακοπών κατά της εκτέλεσης σε οκτώ (8) χρόνια, δηλ. το έτος 2031!».

Δεν παραλείπει ο κ. Βερβεσός να επισημάνει στην επιτολή του, ότι «στην πρόσφατη ανακοίνωση του προέδρου του Αρείου Πάγου προς τους δικαστές της χώρας επί τη ενάρξει του δικαστικού έτους, προσφυγώς αναφέρεται ότι:

«Δικαιοσύνη, η οποία απονέμεται με καθυστέρηση, (…) τείνει να μην είναι Δικαιοσύνη». Και συνεχίζει:

«Φαίνεται όμως ότι η παραίνεση που ενυπάρχει στην φράση αυτή δεν έχει τύχει στην πράξη της υποδοχής που θα έπρεπε και θα ανέμενε κανείς, ήδη από την ίδια τη Διοίκηση του μεγαλύτερου Δικαστηρίου της χώρας (!).

Για το λόγο αυτό είναι επιτακτικό, ο Άρειος Πάγος να ενσκύψει στα ζητήματα αυτά της δικαστηριακής καθημερινότητας στο Πρωτοδικείο Αθηνών, καθώς με βελτίωση σε αυτά μπορεί να προκύψουν σημαντικά αποτελέσματα στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης της απονομής της Δικαιοσύνης, που είναι – και πρέπει να είναι – ο στόχος όλων όσων υπηρετούμε την Θέμιδα. Οι ρηματικές διακοινώσεις και οι εγκύκλιοι δεν αρκούν».