Ελεγκτικό Συνέδριο: Διευκρινίσεις για τις αποφάσεις που αφορούν στις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών

Διευκρινίσεις σχετικά με τις αποφάσεις που αφορούν στις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών και τον θόρυβο που προκλήθηκε έδωσε στη δημοσιότητα το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Με δελτίο τύπου το ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο ξεκαθαρίζει ότι οι τρεις δικαστικές αποφάσεις της μείζονος ολομέλειας (1330/2023, 1331/2023 και 1332/2023) είναι πιλοτικές, δηλαδή «επιλύονται ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος που έχουν συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων και όχι διαφορές που αφορούν ειδικώς τον συγκεκριμένο διάδικο» και ουσιαστικά επιλύουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εκτέλεση των αποφάσεων 255/2021 και 2/2022 του Μισθοδικείου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος και για άλλους συνταξιούχους δικαστικούς που είτε έχουν προσφύγει είτε προτίθενται να προσφύγουν, να διεκδικήσουν την επαναφορά των αποδοχών τους στα επίπεδα προ του 2012. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατατεθειμένες προσφυγές υπολογίζονται περίπου στις 450.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο σημειώνει ότι με τις αποφάσεις του Μισθοδικείου κρίθηκε ότι «η υπαγωγή για τον υπολογισμό των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών στη νομοθεσία περί ΕΦΚΑ είναι αντισυνταγματική λόγω του υπερβολικά χαμηλού ποσοστού αναπλήρωσης που προκύπτει και ότι, μετά τη θέση εκποδών ως αντισυνταγματικής της εν λόγω νομοθεσίας, εφαρμόζεται για τον υπολογισμό των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών η προϊσχύσασα νομοθεσία».

Το ανώτατο δημοσιονομικό δικαστήριο εξηγεί ότι σε υποθέσεις συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών, είναι υποχρεωμένο κατά το Σύνταγμα να σέβεται τις αποφάσεις του Μισθοδικείου και επαναλαμβάνει ότι η σιωπηρή άρνηση της διοίκησης να προβεί στον επανακανονισμό των συντάξεων είναι «μη νόμιμη και ακυρωτέα».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Η εκ του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος υποχρέωση για παροχή πλήρους δικαστικής προστασίας από την προσβολή των συνταξιοδοτικής φύσης δικαιωμάτων των δικαστικών λειτουργών και η εντεύθεν διασφάλιση της πρακτικής αποτελεσματικότητας του δικαιώματος του οποίου η προσβολή διαγνώστηκε με απόφαση του ειδικού Δικαστηρίου, επιβάλλει όπως η συνταξιοδοτική Διοίκηση, μετά τη δικαστική διάγνωση της αντισυνταγματικότητας μειώσεων σε σύνταξη δικαστικού λειτουργού, προβεί, εφ’ όσον τούτο ζητηθεί και ανεξαρτήτως αν η απόφαση του εν λόγω Δικαστηρίου αφορούσε στον ίδιο τον αιτούντα, σε νέο, σύμφωνο με το Σύνταγμα, υπολογισμό της σύνταξης, εκδίδοντας νέα εκτελεστή διοικητική πράξη».