Έρχονται 750 κάμερες στην Αττική για την αντιμετώπιση εγκληματικότητας και τροχαίων παραβάσεων

Συνολικά 750 κάμερες προβλέπει ο σχεδιασμός να αναπτυχθούν στην Αττική τόσο για την αντιμετώπιση της κίνησης όσο και της εγκληματικότητας.

Συγκεκριμένα, υπάρχει σύμφωνα με πληροφορίες πρόθεση από το υπουργείο για εγκατάσταση 750 τέτοιων καμερών στην Αττική, με διπλό σκοπό. Κατά τις ίδιες πληροφορίες υπάρχει μια μελέτη με στατιστικά εγκληματικότητας και στη βάση αυτής αναμένεται να γίνει η όποια τοποθέτηση καμερών. Ωστόσο, προς το παρόν δεν έχει εξεταστεί το νομικό πλαίσιο για την εγκατάσταση τέτοιου δικτύου, ούτε έχει περάσει ο σχεδιασμός στη φάση που θα εξεταστεί από το υπουργείο το πώς θα γίνει η προμήθεία τους.

Να σημειωθεί ότι στην περιφέρεια Αττικής υπάρχουν 150 με 200 κάμερες για την διαχείριση της κυκλοφορίας από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων ακόμη, εκ των οποίων λειτουργούν μόνο οι 18.

Την ίδια ώρα αναμένεται σε περίπου ένα μήνα να προκηρυχθεί διαγωνισμός για τις κάμερες σώματος των αστυνομικών, περίπου 1.000 τον αριθμό, που είχε ακυρωθεί από το ΣτΕ.

Πώς θα αντιμετωπιστεί η κίνηση

Με την εγκατάσταση των καμερών θα γίνει συνεπώς και αναβάθμιση των Κέντρων Επιχειρήσεων στη ΓΑΔΑ και στην Κατεχάκη που θα τις διαχειρίζεται.

Για το θέμα της κίνησης, η οποία επηρεάζει την καθημερινότητα όλων των πολιτών του Λεκανοπεδίου, το σχέδιο αναμένεται να ενισχύσει την παρουσία της Τροχαίας στους δρόμους ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της καταπάτησης των ΛΕΑ, αλλά και το πρόβλημα με τις κόντρες. Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η αντιμετώπιση των επαναλαμβανόμενα παραβατών με σκληρά μέτρα, όπως η αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας όσων παρανομούν επανειλημμένως.

Νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε σε σχέδιο για την αντιμετώπιση του μποτιλιαρίσματος στον Κηφισό με ενίσχυση της παρουσίας αστυνομικών με μηχανές αλλά και γερανούς. Οι λόγοι που οδηγούν σε μποτιλιάρισμα στον Κηφισό πολλοί, αλλά ένα στοιχείο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον: Από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Δεκέμβριο του 2022 καταγράφονται 90 περιστατικά με βλάβες ή ατυχήματα -μόνο στον Κηφισό- κάθε μήνα, δηλαδή κατά μέσο όρο τρία την ημέρα.