Πήλιο: Το χωριό χωρίς οδικό δίκτυο που περπατάνε 10 χλμ. για νερό και φαγητό - Εικόνες Αποκάλυψης

Εγκλωβισμένοι και χωρίς καμία πρόσβαση στο οδικό δίκτυο παραμένουν 350 κάτοικοι στο χωριό Δράκεια, εξαιτίας κατεστραμμένων δρόμων από την κακοκαιρία Elias.

Μάλιστα, ο μόνος τρόπος να προσεγγίσει κανείς το απομακρυσμένο χωριό του Πηλίου είναι με τα πόδια, πάνω σε συντρίμμια. Οι ντόπιοι δεν μπορούν να μετακινηθούν με τα οχήματά τους, με συνέπεια καθημερινά να διασχίζουν 10 χλμ. με τα πόδια μέχρι την Αγριά ώστε να μπορέσουν να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης, νερό και φαγητό.

Σύμφωνα με το ThessToday.gr, ο μόνος τρόπος ώστε οι κάτοικοι να φτάσουν στον δρόμο, είναι μέσω μιας γκρεμισμένης πλαγιάς. «Είμαστε σε απόγνωση. Γκρεμίστηκε το γεφυράκι που οδηγεί προς τις κατοικίες μας και κόπηκε η οποιαδήποτε πρόσβαση ακόμη και μέσα στο χωριό μας. Εμείς για να φτάσουμε στον δρόμο, πρέπει να διασχίσουμε την πλαγιά με τα πόδια και να κρατηθούμε από τα δέντρα», αναφέρει η ιδιοκτήτρια κατοικίας, η οποία στο παρελθόν είχε αποστείλει εξώδικα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για την κακοτεχνία του έργου, κάτω από το γεφυράκι.

«Ήταν περίπου 6 το πρωί. Ξυπνήσαμε από τον έντονο θόρυβο που κάλυπτε την περιοχή. Διαπιστώσαμε ότι ξεριζώνεται κομμάτι της πλαγιάς και μαζί με αυτό το σπίτι μας. Βγήκαμε έξω άρον-άρον για να γλιτώσουμε. Εμείς τα καταφέραμε και ζούμε από τύχη, το σπίτι όμως είναι πια έτοιμο να καταρρεύσει. Δηλαδή, με την επόμενη βροχή, κανείς δεν γνωρίζει τι συνέπειες θα μετράμε», αναφέρουν κάτοικοι.

Σε απόγνωση και οι παραγωγοί

Η Δράκεια αποτελεί τόπο παραγωγής των περίφημων Πηλιορείτικων φρούτων, ιδίως των μήλων. Οι αγρότες, όμως, βλέπουν τις καλλιέργειές τους να μαραζώνουν εξαιτίας των κατεστραμμένων δρόμων, καθώς δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα κτήματά τους. Ο πρόεδρος του χωριού, Νίκος Κάπελας, υπογραμμίζει την ανάγκη για στήριξη των παραγωγών. «Εμείς ζούμε από αυτό. Το εισόδημα για το 80% του χωριού πηγάζει από την παραγωγή. Πρέπει πάση θυσία να επιδιορθωθεί το πρόβλημα με το οδικό δίκτυο έτσι ώστε να μαζέψουμε τα μήλα, τα κάστανα και άλλες καλλιέργειες».

Χαρακτηριστικό για το μέγεθος της καταστροφής αποτελεί το γεγονός ότι χθες (1/10), ένα ελικόπτερο προσγειώθηκε στο χωριό, για την αποκατάσταση μιας κολώνας της ΔΕΗ που κρέμονταν στον αέρα και εκτόξευε σπίθες, με κίνδυνο ακόμη και την εκδήλωση πυρκαγιάς.