Συναγερμός για την εμφάνιση επιβλαβούς εντόμου στην Κρήτη - Ποιες καλλιέργειες κινδυνεύουν

Την εμφάνιση του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda στην Κρήτη, έκανε γνωστή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στους αγρότες.

Ειδικότερα, το έντομο αυτό παρατηρήθηκε σε δύο καλλιέργειες σολανωδών του Δήμου Μαλεβιζίου στο Ηράκλειο και σε ειπλέον δύο καλλιέργειες ντομάτας στο Οροπέδιο στο Λασίθι σε φερομονικές παγίδες που έχουν τοποθετηθεί στο πλαίσιο του Ετήσιου Εθνικού Προγράμματος Επισκοπήσεων για επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι σήμερα η παρουσία του εντόμου στις φερομονικές παγίδες που έχουν εγκατασταθεί σε διάφορες καλλιέργειες, στις υπόλοιπες περιφέρειες της Κρήτης.

Ποιες καλλιέργειες κινδυνεύουν

Η ζημιά μπορεί να μειώσει σημαντικά την παραγωγή, ιδιαίτερα όταν το Spodoptera frugiperda απαντά σε μεγάλους πληθυσμούς.

Το είδος Spodoptera frugiperda ανήκει στην οικογένεια Noctuidae των λεπιδοπτέρων και είναι εξαιρετικά πολυφάγο. Έχει καταγραφεί σε πάνω από 350 είδη φυτών ξενιστών που ανήκουν σε περισσότερες από 75 οικογένειες.